nedeľa 30. marca 2014

Experiment (Veronica Roth)

Originálny názov - Allegiant
Séria - Divergencia
Diel - tretí
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2014
Väzba - pevná
Počet strán - 352

Anotácia
Najočakávanejšia a najšokujúcejšia kniha roku 2013! Romány Divergencia a Rezistencia vtiahli čitateľov do mrazivo realistického postapokalyptického sveta. Teraz nastal čas zistiť, či to nebol všetko len EXPERIMENT!
Tris a Tobias sú opäť spolu – ale za akú cenu. Systém frakcií je kompletne rozvrátený, polovica mesta leží v troskách. Spoločnosť však potrebuje vodcov, a tak sa k moci dostávajú tí, ktorými doteraz ostatní opovrhovali. Bezprizorní. Všetci však myslia iba na pomstu. A tak to vyzerá, akoby len vymenili diktátorku v čierno-modro kostýme za inú v otrhaných šatách.
Mesto je v rozklade a jediná záchrana môže prísť zvonku. Tris a Tobias sa vydávajú za plot, aby sa pokúsili odhaliť pravdu o svojom meste. Je naozaj možné, že sú len súčasťou experimentu, z ktorého niet úniku? Alebo je aj toto len ďalšia simulácia?

Obálka
Obálka je krásna. Aj na obrázku samozrejme, ale naživo ešte viac. Keď som ju dostala, tak som sa ešte päť minút ňou kochala. A znova popri čítaní :D
***

Myslím, že sa nenájde nikto, kto nebude súhlasiť, že čakanie na túto knihu bolo nesmierne náročné. Rezistencia skončila asi tak, že Okamžite. Potrebujem. Ďalší. Diel. A keďže som ho nemala, nastal obrovský problém a nakoniec som musela čakať vyše roka. To čakanie bolo proste úmorné a strastiplné, ale napokon som sa dočkala. Rozhodne sa obálka nemýli v tom, že Najočakávanejšia kniha tohoto roka. Minimálne jedna z najočakávanejších. Aspoň u mne. A keď som sa už teda ku knihe konečne dostala, nastal ďalší problém. Ja som si už z predchádzajúcich dvoch dielov nič nepamätala. Možno tak prvých sto strán som bola na tom asi takto (spojlery z Rezistencie): Čože?? Jeanine je mŕtva? Fakt? To ako kedy? A kto je Edward? Kopu postáv a ja som netušila, kto je kto. Kde sa tam vzal? Odkiaľ ho mám asi tak poznať? Pokiaľ máte tú možnosť, tak pred čítaním Experimentu by ste si vážne mali dať re-reading prvých dvoch, aby ste nedopadli ako ja. 

Čo sa týka postáv, tak sa mi tu stalo to, čo už nespočetne veľa krát. Na mieste postáv som si predstavovala hercov, ktorí ich stvárňujú. Teda iba Tris a Tobiasa, ale aj to mi bohato stačilo k tomu, aby mi Tobias už nepripadal tak úžasný... Takto mi ho pokaziť! Hoci myslím, že by som ho tu zbožňovala tak či tak o čosi menej, lebo mi občas vážne liezol na nervy. Bol trochu zaslepený a nerozmýšľal racionálne. A častejšie (opäť) vyvolával hádky. Ale zas, keď mal takých "podarených" rodičov ako mal, dá sa tomu čudovať? Avšak nemôžem si pomôcť, aj tak ho mám rada, hoci už nie tak. Naopak Tris som si obľúbila ešte viac. Vždy patrila k mojim najobľúbenejším hrdinkám. Je silná (fyzicky aj psychicky), odvážna, inteligentná a vždy rozmýšľa za seba, nenecháva sa ovplyvňovať inými. 
Veronica vytvorila aj skvelé vedľajšie postavy, ktoré sa proste nedajú neobľúbiť. Skvelými príkladmi sú napríklad Zeke, Uriah, Cara alebo Christina. Opakom bola napríklad Nita, ktorú som nemala rada od prvého momentu.

No a Caleb, Trisin brat, ktorý ju v dvojke zradil... No povedzme, že to nebolo nijaké zlatíčko, ale ja som si ho proste veľmi obľúbila. Jedna z mojcih najobľúbenejších postáv celej série. Asi som s nim mala veľa toho spoločného :D A ja som tu konečne pochopila, do ktorej frakcie by som sa najviac hodila. A je fuk, že ten systém už nefungoval a ja som nad tým usilovne premýšľala celé predchádzajúce dve série... Proste podľa mojich vlastnosti by som sa najviac hodila do Informovanosti, čo sa rozhodne nesťažujem.

Priznám sa, že ma spočiatku trochu rušilo to striedanie kapitol z pohľadu Tris a Tobaisa. Keď som doteraz bola zvyknutá na Tris. Myslím, že aj vďaka tomu som prišla o niekoľko ilúzii, ktoré som o Tobiasovi mala. 
Začiatok bol taký trochu nudnejší, aspoň dovtedy, kým teda nevyšli za ten plot. Tam sa to už trochu zvrtlo a ja som mala pocit, akoby to celé bola nejaká reality show. 
Čítalo sa to veľmi dobre a mnoho vecí, ktoré tu Veronica vymyslela boli geniálne vymyslené, vôbec by mi nenapadlo, že to všetko funguje tak, ako to funguje. Všetko sedelo a celkovo tam bolo viacero takých tých odborných vecí ohľadom genetiky, nad čím sa musí človek trochu zamýšľať, ak to chce pochopiť, ale aj veľa akcie a romantiky. 
Odporúčam všetkým fanúšikom série, myslím, že to bolo pekné ukončenie série. Ale samotný koniec... No, vedela som, čo sa stane, ale napriek tomu som si pri čítaní vravela Nie, tak to proste nemôže skončiť! (Skončilo). Veronica si zrejme brala príklad z Rowlingovej a ostatných autorov, ktorí si povedia, že čím viac mŕtvych postáv, tým lepšie. Ale už mlčím.
Každopádne sa mi to páčilo, i keď nie tak, ako jednotka.


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Vy si ju môžete kúpiť TU.

Kam ďalej?

6 komentárov:

  1. Mňa štve to, že som si na knihu musela dlho počkať a už som pomaly zabudla aj na detaili z druhej knihy :( A to je tak najhoršie pri sériách.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si z celej dvojky pamätala jedine ten koniec :D

      Odstrániť
  2. Už jsem někdy zmínila, jak moc mám ráda tvoje hodnocení alá Tardis? <3

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kto mi ju kúpi :D prosím :D ja budem dobrá :D
    Zatial neviem ako to končí a opováži sa mi to niekto prezradiť, tak ho dokúšem :D Teším sa keď ju budem konečne mať a začítam sa :)) Skvelá recenzia ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak niečo nenápadne naznačuješ, tak ja asi nie :D
      Mlčím :D A ďakujem :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.