štvrtok 13. marca 2014

Článok na tému... 4

Za túto ikonku ďakujem Domčovi


Tentokrát opäť článok skôr pre novších knižných blogerov, ale dúfam, že pomôže aj iným.

Zviditeľnenie blogu

Založíte si blog. A čo ďalej? Ako priláka potenciálnych čitateľov, ktorí sa k vám budú radi vracať a získavali stále ďalších? Pretože málokedy človek medzi záplavou blogov nájde nejaký neznámy bez toho, aby ho naň niekto upozornil. 
Takže ako na to? Sú to len také rady, nikto vám nekáže sa ich držať, ale mne sa vyplatili. No vážne, povedali by ste, že mám blog len od novembra 2012?
Okrem toho študujem reklamnú tvorbu a niečo sa na mňa prekvapivo nalepilo, takže aj to mi pomohlo :D 

1. Buďte aktívni!
Nevravím, že musíte pridať každý deň aspoň jeden článok, pričom väčšina budú len meme (nie, nenarážam na svoje začiatky :D). Ale treba veľa čítať a pridávať recenzie a rôzne iné články. A nebojte sa toho, že vaše recenzie možno len ťažko podľa vás nazvať recenziami. Postupom času sa do toho dostanete. A ako inak sa chcete zlepšovať? 

2. Zapájajte sa do projektov!
Všade možne prebiehajú rôzne projekty, tak prečo byť len nestranným pozorovateľom? Treba sa realizovať. Poprípade vytvoriť svoj vlastný. 

3. Poriadajte súťaže! 
Toto je veľmi dôležitý bod. Nikto nevraví, že máte poriadať každý týždeň jednu, ale raz za čas je to dobré. Lebo prostredníctvom nich sa o vás dozvie veľa ľudí. Samozrejme, je tiež vhodné nerobiť súťaž o knihu, ktorú má doma 90% populácie. A keď, tak nech je to niečo, čo tých zvyšných 10% vážne moc chce. Najlepšie je robiť vrámci možností súťaže o knihy, ktoré sú známe, chcené a obľúbené. A najlepšie nové. Máte doma knihu, na ktorú ste boli neskutočne zvedaví, anotácia bola megaúžasná a vy ste už po prvých stranách umierali od nudy a zistili, že anotácia bola oveľa vzrušujúcejšia ako samotná kniha? A z nejakého dôvodu sa to iným ľuďom páči? Načo ju budete zbytočne skladovať doma, keď môže urobiť radosť niekomu inému a vám zas spravia radosť nový čitatelia, ktorých by súťaž prilákala. 

4. Využívajte sociálne siete! 
Raz darmo, žijeme v dobe, v ktorej ak nie ste na Facebooku, tak akoby ste ani neboli. Tak to treba využiť vo svoj prospech! Treba si založiť blogovú facebookovú stránku, kde budete informovať ľudí nielen o nových článkoch, ale tiež o iných zaujímavostiach z knižného sveta a o čomkoľvek, čo si zmyslíte. Tiež si prostredníctvom nej ľahko spravíte reklamu. Lebo môžete "nenápadne" komentovať u iných cez stránku a upútate tak niekoho pozornosť :)
A tiež veľmi pomôže táto skupina

5. Oslovte ostatných blogerov
Nájdite si medzi nimi kamarátov, poprípade poproste, aby vám niektorí zdielali blog na FB, že sa ho snažíte rozbehnúť. Mnohí vám radi pomôžu :) 

6. Komentujte iné blogy! 
Opäť na seba pripútate pozornosť. I keď sa musím priznať, že mne sa viackrát stalo, že som niekoľko ľudí poznala ako čitateľov môjho blogu, často mi tu komentovali a ja som nemala ani šajnu, že majú aj oni blog. Ale to je detail a moja vina :D 


Fajn, momentálne ma viac nenapadá, tak hádam je to všetko :D 

19 komentárov:

  1. To s tými projektami by som veľmi nepreháňala, ja napríklad nerada chodím na blogy, kde si furt každý týždeň dáva niekto články o tom istom. To ani neviem, čo by som tam komentovala.
    Skôr si myslím, že blogerovi pomôže vo veľa veciach aj pekný dizajn blogu a hlavne nie taký istý, ako majú všetci ostatní - tak si ho určite zapamätajú -, a ja mám veľmi rada tematické články hlavne o písaní a o čítaní. Často sa vnímavému čitateľovi podarí nájsť toľko postrehov, že by mi ani len nenapadlo o niečom takom písať. V tomto smere má super články hlavne Vendea.
    Blogeri by mali čo najviac využiť kreativitu a prísť s niečím novým. AK budú splývať s inými blogmi, nikto tam nebude chodiť.

    A myslím si, že kľúčové je hlavne komentovanie na iných blogoch. Všimla som si u niektorých blogerov, že ak nikam nechodia, nikto nepríde ani k nim. :D Ale tak to funguje asi všade.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kto hovorí o preháňaní? :D Z času na čas stačí :) Ako bolo napríklad Knihobranie, alebo teraz budú tie Knižné ZOH A tak... :) A Ven robí skvelé :)
      Ale súhlasím s tebou, aj design je veľmi dôležitý, mnohé blogy mi len splývajú...

      Odstrániť
  2. Rada si čítam podobné články :) Super rady

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super rady :) blog mám cca od začiatku letných prázdnin, no stále sa ho snažím rozbiehať. Niežeby som tam mesiac nič nepridávala a potom zrazu týždeň vkuse dennodenne milión článkov a potom zas ticho. Pomaly, postupne, pomaličky.. :D alebo teda ani rýchlo by nebolo od veci :D ak chceš pozri (asi nemusím hovoriť, že by ma to veľmi potešilo, či?:)): http://madbooksworld.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na tvojom blogu som už bola a sledujem ho ;)
      No a práve, hentak to tiež nie je dobré. Párkrát som si už všimla u niektorých, že celé veky nič a potom v jeden víkend aj päť recenzií :D

      Odstrániť
    2. Vlastne hej, som trúba.. :D ďakujem :3
      No, to je dosť brutál :D neviem si predstaviť, že by som to ja stihla niekedy :D jedine že by som to odflákla, ale to by nemalo význam.. :D

      Odstrániť
    3. Nie si, to je v pohode :)
      To by som tiež nemohla :D

      Odstrániť
  4. Rady sú to super (škoda, že niekto niečo podobné nenapísal, keď som začínala), ale niekedy je strašne ťažké ich dodržať. Ja už síce nie som nováčik, ale musím sa priznať, že mám dosť rezervy v tom komentovaní a nejakom tom vymýšľaní rôznych tématických článkov podobných tomuto. Nemám na to čas. Som rada, keď si nájdem chvíľu na čítanie :( Ale skúšam to vynahrádzať projektami a súťažami. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž, ani pri mne nikto taký článok nenapísal, na všetko som musela prísť sama, sú to moje skúsenosti :D
      A ja sa komentovať snažím, hoci tiež sa mi vždy nechce :D

      Odstrániť
  5. Hehe. Směju se.. Jak to tak vidím, pro zviditelnění sebe sama dělám velký prdík! :D V projektech už moc nejedu, meme nevedu a přidávám si jen recenze! :D Pak jsem taky lenoch a většina dalších bloggerek nečte to, co by mě uchvátilo a shazovat někomu knihu v komentářích se mi nechce, hm. :D Co se Fejsbuku týče, jsem silně proti tomu (klidně si pořídím transparent)..

    Jsem malý sobec, který si píše pro sebe a když se někomu líbí, co sesmolím, ať si mě navštíví.. K mému potěšení, lidi chodí O.o A vzhledem k tomu, co píšu, se divím ještě víc. :D

    Ale jinak jsou to dobré rady jako! :D Každému začínajícímu bloggerovi zcela jistě pomůžou! :D - Danke!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nikto nepivedal, že sa ich treba držať :D
      Ja sa nedivím, tvoj blog je jeden z mojich najobľúbenejších ;) Dokonca často čítam aj tvoje recenzie, čo sa mi inak väčšinou moc nechce :D
      A ďakujem :3

      Odstrániť
  6. Já myslím, že to jsou takové dobré obecné rady, pro ty, kteří začínají :) Jak říkáš projekty jsou fajn, ale každý den jedno meme stojí za prd a bez komunikace, ať na Facebooku, na jiných blozích i odpovědi na komentáře na svém blogu, to zkrátka moc nejde :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja som kedysi mala milión meme na začiatku môjho blogovania, niekedy aj viac ako jedno denne, bol to des :D Teraz mám už máličko :D
      No práve, treba :D

      Odstrániť
  7. Tak velice dobré rady a veľa z nich pomohlo aj mne :) Pomaly to ide tak dúfam, že to takto pôjde aj ďaľej ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Jo, tak nějak to u mě taky na začátku bylo. =) Teď bych teda potřebovala spíš rady, jak nalákat zpátky čtenáře, co tak nějak kdovíproč poodpadali... =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž, podľa mňa od teba nikto normálny neodíde :D Možno prišla nejaká Apokalypsa, ktorá nám unikla a zničila ich :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.