streda 19. februára 2014

V is for Virgin (Kelly Oram) - Moja prvá knižka v angličtine!

Vydavateľstvo - Bluefields
Rok vydania - 2012
Forma - e-book
Počet strán - 360

Anotácia
When Val Jensen gets dumped for her decision to stay a virgin until marriage, the nasty breakup goes viral on YouTube, making her the latest internet sensation.
After days of ridicule from her peers, Val starts a school-wide campaign to rally support for her cause. She meant to make a statement, but she never dreamed the entire nation would get caught up in the controversy.
As if becoming nationally recognized as “Virgin Val” isn’t enough, Val’s already hectic life starts to spin wildly out of control when bad boy Kyle Hamilton, lead singer for the hit rock band Tralse, decides to take her abstinence as a personal challenge.
How can a girl stay true to herself when this year’s Sexiest Man Alive is doing everything in his power to win her over?

Obálka
Asi bude znieť dosť povrchne, keď poviem, že ma irituje strih vlasov alebo také čosi? Proste mi tam niečo nesedí a strih vlasov k tomu pasuje najlepšie. Asi tie krátke pramienky. Ale má krásne pery.
Inak sa mi páči - font písma je skvelý, farby zladené a tak....
***

Valerie bola obyčajná tínedžerka. Nebola nejako výnimočne obľúbená, mala najlepšiu kamarátku Caru a chalana Zacha. Hneď v prvej kapitole sa tí dvaja rozídu, lebo Val prisahala, že ostane pannou až do svadby, z čoho on nebol pochopiteľne veľmi nadšený. Na druhý deň začne Zach v škole hovoriť, že sa s ňou rozišiel, lebo bola zlá v posteli. Keď sa to Val v jedálni dozvedela, naštvala sa, postavila sa na stôl a pred všetkými povedala, aký je Zach klamár, lebo ona ostane pannou až do svadby. Celé jej predstavenie niekto natočil a šupol na Youtube. Okamžite obrovská sledovanosť a z Val sa stane celebrita, ktorú poznajú minimálne po celej Amerike.

Toto bola moja úplne prvá anglická knižka a čítala som ju dosť dlho (presnejšie tak osem mesiacov). Nebolo to ale preto, že by ma kniha nebavila, alebo by bola ťažká angličtina. Len sa veľmi nekamarátim s e-bookmi, ale to je moja vec. Každopádne akonáhle som knihu začala čítať, tak ma prekvapilo, aká je jednoduchá. Chápete, keď chce človek začať čítať v cudzom jazyku, tak sa bojí a čaká, že to ani nezvládne. Miesto toho tam nájdete jednoduchú angličtinu s ktorou nebudete mať nijaký problém. Samozrejme, že som nerozumela každému slovku, niekedy aj celej vete, ale viete čo? Dá sa to bez problémov domyslieť a pochopiť celok.

Nie, to sa mňa rozhodne netýka :D 
Val bola dosť slušná a dobrá a tak, čo nie sú veľmi vlastnosti, ktoré by som na hrdinkách obdivovala. Obdivovala som však jej odvahu, pretože málokto by sa bol schopný verejne k niečomu takému priznať. Byť na jej mieste, tak proste všetkých ignorujem, nikdy by som nespravila to, čo ona. Ale ja tak mi príde absurdné byť pannou do svadby. Ale jej vec. Do jej kampane by som sa rozhodne nezapojila. Súhlasím, že by mal každý čakať na to, až bude pripravený, ale za každú cenu čakať do svadby? Ani náhodou...

Kylea som si obľúbila. Síce som si ho úplne nezamilovala, ale mala som ho moc rada. Viac než Isaaca, pri ktorom mi vadilo Valino Ó bože, ja tomu neverím! Rozpráva sa so mnou a podporuje ma Isaac Warren, najpopulárnejší chalan z najvyššieho ročníka? Ja asi odpadnem! Dobre uznávam, teraz máličko preháňam, ale fakt len máličko.
A mala som rada Caru.

Keď som sa dnes už ku knihe konečne dokopala, rýchlo som sa do nej začítala a nevedela som prestať. Vážne, dnes dom prečítala viac, než polovicu knihy. Nemala som problém s tou angličtinou, zvládla som to proste bez väčších problémov. A samotná kniha bola veľmi dobrá. Bola vtipná, originálna, mala pekný príbeh. Nebola nudná, v podstate vždy sa niečo dialo. A určite to nie je moja posledná autorkina kniha. Rozhodne odporúčam, ak chcete začať s knihami v angličtine.


Kam ďalej?

11 komentárov:

  1. Aj ja už sa odhodlávam ale stále nič :D inak ešte by som privítala anotáciu v slovenčine, myslím, že by to bolo lepšie aj pre ostatných :-) dúfam, že v čítaní anglických kníh budeš pokračovať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež dúfam, rada by som. Na niektorých blogoch nájdeš aj preloženú anotáciu, na mňa by to už bolo priveľa, lebo je jedna vec niečo čítať a druhá prekladať to. Aj keď je to len krátky text.

      Odstrániť
  2. Ty sis teda vybrala první knihu *mega koulení očima* :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale no, nebuď zlá :D Za prvé som na seba pyšná, že som to zvládla a za druhé som počula, že je to jednoduché, nevypadalo to zle, tak som si povedela, že to skúsim :D

      Odstrániť
  3. A práve kvôli tej slušnosti a panenstvu, ktoré si chcela zachovať až do svadby, by si zaslúžila Val obdiv. Nie som žiadna puritánka, ale mrzí ma ten dnešný trend - aj v živote, aj v knihách - že ľudia/postavy sú tým populárnejšie, čím sú promiskuitnejšie a panenstvo je vnímané ako niečo, za čo sa treba hanbiť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ju obdivujem skôr za tú odvahu verejne sa s tým priznať. Ako som písala, podľa mňa mala pravdu v tom, že každý by mal počkať, kým bude pripravený, čo rozhodne nie je v trinástich, ale čakať až do svadby je podľa mňa zas zbytočné :)

      Odstrániť
  4. So zahraničnými knihami nemám dobré skúsenosti :D Po jednej som siahla a po pár stranách sa začali objavovať také slangy že to som vôbec nerozumela a nejako ma to odradilo :)
    Knižka vyzerá veľmi super :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zatiaľ som v angličtine čítala len dve knihy a už by sa mi patrilo začať s niečim novým, ale stále hľadám knihy, ktoré by boli ešte také "ľahšie" :D takže myslím, že sa po tejto poobzerám.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aké knihy si čítala ty? To vieš, tiež hľadám tipy :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.