pondelok 10. februára 2014

Beznádejná (Colleen Hooverová)

Originálny názov - Hopeless
Séria - Beznádejná
Diel - 1/2
Vydavateľstvo - Ikar
Rok vydania - 2014
Väzba - pevná
Počet strán - 328

Anotácia
Sky začne chodiť do školy až krátko pred osemnástymi narodeninami, dovtedy ju doma vyučovala adoptívna matka Karen. Nikdy proti tomu neprotestovala – ak jej v živote niečo chýbalo, tak len televízia a internet. Chce však študovať na vysokej škole, je teda načase prísť medzi vrstovníkov. Spolužiaci ju však prijímajú nepriateľsky. Okrem jedného čudáka, geja a mormóna. A okrem pekného chlapca Holdera, ktorý sa jej akosi pričasto pletie do života. Holder je beznádejný prípad a Sky vie, že by sa s ním nemala stretávať. Ale ako, keď spolu chodia do školy a on sa o ňu zaujíma až priveľmi? Čoskoro zisťuje, že Holder vôbec nie je taký, ako sa obávala, citové puto medzi nimi nezadržateľne mocnie, ale v intímnych chvíľach Sky podlieha panike...
Jedného dňa u Holdera náhodou natrafí na starú fotografiu, z ktorej pochopí, že sa s ním a s jeho sestrou poznali už ako deti. Práve Holder bol svedkom toho, ako Hope, dievčatko od susedov, neznáma žena uniesla zo záhrady ich domu. Kto je vlastne Sky a čo má spoločné s nešťastím malej Hope? Dávno zabudnuté či vytesnené spomienky sa vracajú a Sky zúfalo dáva dohromady skladačku svojho života od zvláštneho správania adoptívnej matky až po desivé rodinné tajomstvo z detstva. Našťastie je tu Holder a šanca na návrat do normálneho života plného lásky a vášne.

Obálka
Veľmi sa mi nepáči. Akože, nebola by zlá, ale celková tá farebnosť mi nesedí a všeobecne tie prvky k sebe. A ešte je to umocnené tou zlatou plackou... Je obrovská škoda, že neostala originál obálka.

***

Sky nastupuje do posledného ročníka na strednej. Celý život sa učila doma, ale chcela skúsiť ísť medzi ľudí. Jej najlepšia kamoška však ide na výmenný pobyt na druhý koniec sveta a ona musí školu prežiť sama. Hneď prvý deň spozná Holdera, chalana so zlou povesťou a čírou náhodou je to prvý chalan, z ktorého sa jej kedy podlamovali nohy. Na prvý pohľad je z neho absolútne paf a samozrejme, aj on z nej. Proste láska na prvý pohľad.
Vyčarí ten svoj úsmev s jamkami a ja odpadnem.
Doslova.
Odpadla som.

Na Sky sa mi páčilo, že si nerobila nič z toho, čo si o nej myslia/vravia o nej druhí. A tiež si vedela spraviť srandu aj sama zo seba. Mala averziu voči väčšine rovesníkov, čo chápem a zdieľam ju. Celkovo to bola sympatická a silná hrdinka.
Holder je typ chalana, ktorého si všetky čitateľky zamilujú. Teda aspoň väčšina. Pre svet je to taký ten bad boy, kolujú o ňom reči, že bol v nápravnom centre a tak, ale v skutočnosti bol sladký, až z toho občas bolelo brucho. Ale nie, ako priateľ bol úžasný, pre Sky by spravil úplne všetko. A mal skvelé uštipačné poznámky a jamky v lícach. Povedzme, že sa tiež radím k jeho fanúšičkám ;)
Obaja toho zažili toľko... to si vôbec nezaslúžili.
Breckin bol absolútne úžasný. Strašne sympatický, pohodový, vtipný a zlatý. Moja obľúbená postava, ktorá knihu ešte okorenila.

Dívam sa na papier a usmievam sa so zovretými perami. Zahanbene prijímam osud, za ktorý si môžem sama. Musím to vydržať ešte rok. Myslela som si, že ľudia sa tak správajú iba v knihách, ale teraz na vlastné oči vidím, že idioti vážne existujú. Ktorý debil rozdáva peniaze ako formu urážky?


Samotný úvod bol fajn, také tie prvé kapitoly, povedzme po Skyin prvý deň v škole. Potom sa to pokazilo. Približne jedna polovica knihy bola viac-menej nudná, príšerne presladená a v pohode sa dala zredukovať tak o polovicu. A len tak medzi nami, nepovažovala som ich vzťah za veľmi prirodzene plynúci. Možno časom. Ale tak vezmite si, že to bolo, akoby do nich udrel blesk. Prvý krát si pozreli do očí a už v tom boli až po uši. Akonáhle začne Sky objavovať kúsky zo svojej minulosti, kniha naberie grády a občas som ani nestačila sledovať čo a ako. Bolo to ako príjemný letný deň. Všade pohoda a kľud... a zrazu z ničoho nič vybuchne bomba. Bolo to brutálne a skvelé. To bol pravý príbeh, ktorý za prečítanie rozhodne stojí a celkom mi vykompenzoval ten začiatok. Je to dôkaz, že život sa naozaj môže od základov zmeniť z hodiny na hodinu. Nebola to len romantická kniha (keď sa prelúskate tou strašne záživnou prvom polovicou, pretože tá bola romantická až-až), malo to príbeh a bolo to reálne. A vtipné. Kniha sa čítala rýchlo. Ak nepočítam jeden deň, kedy sa mi absolútne čítať nechcelo, tak som ju prečítala za dva dni. Vtiahlo ma to do seba, nemohla som prestať čítať (teraz je to o tej druhej polovičke). Samozrejme, boli tam nejaké tie veci, ktoré ma iritovali, hlavne pri vyjadrovaní, ale to sú také maličkosti.

Koniec bol moc fajn a som zvedavá na pokračovanie.

A musím sa vyjadriť ešte k jednej veci, čo sa síce príbehu nijako netýka, ale to nie je podstatné. Táto kniha je vytlačená na tak úžasný papier, tak hladký a príjemný na dotyk, že som popri čítaní ešte aj hladkala strany :D



Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.

7 komentárov:

  1. Já se na tuhle knížku tak těším. Romantické knížky máma moc ráda, takže bych řekla že je tahle knížka přesně pro mě. Taky se mi víc líbí originální obálka
    :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tú romantiku nejako moc nemusím, ale v poslednej dobe som akosi nabehla na tie new adultky... najvyšší čas sa vrátiť k inému :D

      Odstrániť
  2. ked vidim tuto knihu tak ma musi mama odtahovat od knih kupectva aby som dalsiu knihu nekupovala :D uvidim kedy sa k nej dostanem :D tesim sa na tu druhu polku knizky hlavne co sa deje a tak :)
    ta posledna veta bola dobre zabita :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak zas ja si myslím, že sú aj omnoho lepšie knižky. Ale táto bola moc fajn, no. A na druhú polku... tam sa je na čo tešiť :)
      Hmm, díki :D

      Odstrániť
  3. Posledný odstavec - "odchádza pohladkať strany knihy" - máš pravdu, sú jemnejšie ako iné 8D
    Som veeeľmi zvedavá, bola som pripravená na sladkosť a romantiku knihy, ale mňa tak brutálne zaujala obálka (a to väčšinou odsudzujem tváre na knihách), že som si knižku proste musela kúpiť. Asi ma zaujali tie jemné farby a zamyslená, smutná slečna. Tie placky nenávidím, ale tak čo narobíme.
    Námet mi pripomína sériu One Week Girlfriend, kde si hl. pár tiež prešiel ťažkými životnými skúškami a predsa sa našli, takže možno sa mi aj toto bude páčiť, dúfam 8)
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. One week girlfriend som nečítala, ale tak, je to možné :D
      Ja neviem, mne obálka nejako nesedí a na jej základe by som si knihu určite nekúpila...

      Odstrániť
  4. Na knižku sa strašne teším, vyzerá vážne super ! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.