pondelok 27. januára 2014

Lhář 4 (Jakub Ćwiek)

Originálny názov - Kłamca 4. Kill’em All
Séria - Lhář
Diel - štvrtý
Vydavateľstvo - Triton
Rok vydania - 2013
Väzba - brožovaná
Počet strán - 336

Anotácia
Loki se vrací! Tentokrát s poslední misí.
Luciferovi se podařilo spustit Apokalypsu. Legie Pána ani Satanova armáda už neexistují, stejně jako civilizace na Zemi. Žezlo teď třímají Hlad, Válka a Mor a jedinými šťastnými obyvateli zeměkoule jsou zombie.
Převezme moc nad dušemi vládce pekla? Do cesty za vítězstvím se mu postaví banda prolhaných zoufalců, podivínů, ztroskotanců a hejsků, ale i fanatických obdivovatelů Stephena Kinga a možná i pár militantních feministek. A samozřejmě sám Lhář.

Obálka
Vážne sa mi páči. Síce ten chlap vypadá skôr ako Odin než ako Loki. Ale Mjolnir je dokonalý, hoci v knihe nebol. Ani len spomenutý...

***

Apokalypsa je už v plnom prúde, Loki v Doline a väčšina ľudstva vymretá. Tí čo prežili to rozhodne nemajú ľahké. Hladujú, schovávajú sa... Lucifer má všetko pod palcom a anjeli už nezvládajú všetko brániť...

Ani po troch knihách humor nevyprchal, skôr naopak. Už prvá veta knihy bola naprosto perfektná. Proste som sa tu veľa nasmiala. Rozhodne bolo na čom.


Anděl Harael vypadal jako debil.
,,Víš jak vypadáš Haraeli?" zeptal se Kvirinius.
"Vím, centurione!"
,,Jak?"
,,Jako debil, ceturione! Anděl Jack řekl, že to chráni před mouchami."
***
Centurione vyskočil na nohy a popadl meč. Dokončí to pozdeji. Válka měla svá pravidla.
Otevřel ústa, aby vydal rozkaz, a... spolkl mouchu.
Harael už najednou nebyl takový debil.

(strany 9-12 - iba vybraté kúsky)

Loki dokonalý, ako napokon vždy. Ale už zas ho tu bolo primálo. Podobne ako v trojke. Zbožňujem ako dokáže vymačkať zo všetkého to najlepšie rôznymi úskokmi a klamstvami. Je to taký neskutočne úžasný hajzlík, ktorého čitateľ proste nemôže nemilovať.
Bola tu jedna nová super postava. Respektíve, nových postáv bolo dosť, ale Žihadílko bol úplne skvelý. Taký slabší a mladší odvar Lokiho. Ironický. vtipný, vynaliezavý.
Aj Lucifera mám moc rada. Blázon do filmov, elektroniky, úplne iný a zároveň presne taký, aký má byť. Nikdy som sa nestretla s lepším vládcom pekla, než aký bol tu.
Postavy ako Eros, Bakchus, Jenny, Samedi a podobne tu boli, ale vnímala som ich tak skôr okrajovo.
Ale už tu konečne bola Sygin. Tá bola v predchádzajúcich dieloch minimálne alebo vôbec. Pekne to tu oživila... sympatická postava, no :D

Najednou se ozval rachot výstřelu a vzápěti poté na zábradlí schodiště doskočil Lucifer.
,,Vždycky jsem to chtěl udělat. Jako ve westernech!... Ech, to už není tak fajn, kdýž se mě všichni bojí. Ale ja opravdu nejsem tak strašný, jak se o mně povída. Přišel jsem se jenom zeptat, proč už nejste na představení. Můj bratríček Gabriel se přece tak stará, zve, přemlouvá... Uděláme mu všichni překvapení! Copak nestačí, že ho opustil Bůh? Že zešílel a na Apokalypsu mi odpovída představením? To je, sakra, tak romantické, že by se od něj mohl učit i Shakespeare.
A kromě toho jsou tradice tohohle města svaté a představení na zasrané Broadwayi jsou stejně důležitá jako bitky v Bronxu!"

(strana 306)

Páčia sa mi tu aj anjeli. Nie sú to tí klasickí - v bielom, svätožiara na hlave a to najčistejšie srdce. Títo sú tvrdí, skutoční bojovníci a ich slovník tiež nie je... no povedzme, že ani ich časti by ste nečítali deťom pred spaním.

Kniha/y je písaná z viacerých... uhlov. Proste čo sa deje kde, nejaké konkrétne postavy a tak, ale nebolo to z pohľadov jednotlivých osôb. Skôr, čo sa deje v Paríži, čo v New Yorku a tak...

Najviac sa mi páčili prvé dva diely. Tie sa skladali v podstate z poviedok. Toto z jednotlivého príbehu. Tuto sa mi páčil predovšetkým koniec. Ten bol proste strašný, nečakaný, a vôbec som taký nechcela. Ani ma nenapadlo, že sa také čosi môže stať. A páve preto ma to tak ohromilo. Zbožňujem, keď autor spraví niečo, čo som nikdy nečakala. Toho je schopná napríklad Richelle Mead, takže viete, o čom vravím.
Viac o knihe nemám čo povedať, pretože to, že sa kniha skvelo číta a tak, som písala už v recenziách k minulým dielom.

Túto sériu rozhodne odporúčam. Nebola tou najlepšou, akú som kedy čítala, ale bola vážne moc dobrá. Vtipná, originálna, zaujímavá. S perfektnou hlavnou postavou (i keď neviem, nakoľko môžem v posledných dvoch dieloch nazvať Lokiho hlavnou postavou). Rozhodne stojí za pozornosť všetkým milovníkom podobných kníh. A bol by z toho absolútne skvelý film. Alebo radšej seriál...


(Chcela som dať 4, ale kvôli tomu koncu...)

Kam ďalej? 

3 komentáre:

  1. Upřímně, bejvala bych přísahal, že na tý obálce prostě musí bejt Thor... =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to Loki :D To spoznáš podľa toho špáradla, čo má v ústach :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.