utorok 24. septembra 2013

Päťdesiat odtieňov slobody (E L James)

Originálny názov - Fifty Shades Freed
Diel - tretí
Vydavateľstvo - XYZ
Rok vydania - 2013
Väzba - pevná
Počet strán - 656
Anotácia
Keď Anastasia Steelová prvý raz stretla mladého úspešného podnikateľa Christiana Greya, netušila, ako veľmi jej to zmení život. Od začiatku vedela, že vzťah s jej Tieňom nebude prechádzka ružovou záhradou. Christianov životný štýl jej nikdy nebol blízky, no musí sa ho naučiť žiť spolu s ním, a to bez toho, aby stratila vlastnú tvár, integritu a nezávislosť. Christian zas musí prekonať svoju posadnutosť kontrolou a vyrovnať sa so svojimi vnútornými démonmi. Teraz, keď sú konečne spolu, zažívajú nekonečnú lásku, vášeň a vzájomnú blízkosť a otvára sa pred nimi svet nekonečných možností. Zdá sa, že im nič nechýba. Náhle však zasiahne osud a pred Anou ožívajú jej najhoršie nočné mory...

Obálka
Keď porovnám obálku s predchádzajúcimi dielmi, tak sa mi páči najmenej. Ostatné boli také tajomné, nebolo na prvý pohľad jasné, o čom kniha je. Kravata, maska... tiež by som to neuhádla, keby neviem. Ale putá? Prosím vás, koho by v tejto súvislosti napadla policajná akadémia? Tu je to proste úplne jasné...

Postavy
Ana sa správala ako nejaká neskúsená školáčka, detinská a akoby nemala vlastnú osobnosť... Nemala. Vadilo mi na nej tak veľa vecí, že tých pár, čo sa mi na nej páčilo by som po dlhšom uvažovaní dokázala napočítať na prstoch jednej ruky. A vkuse revala. Či bola smutná, šťastná, alebo sa cítila hociako inak,. Viackrát som mala dojem, že plače len tak z nudy. A vadilo mi jej oslovenie Bodka. To bolo neznesiteľné... Úprimne, nikdy nepochopím, čo na nej Christian videl.Apropo, Christian. No, to už je tvrdší oriešok. Áno, vždy som z neho bola relatívne paf, ale akosi ani on nie je úplne dokonalý... Tých jeho päťdesiat odtieňov... (nikdy som nepochopila, prečo práve päťdesiat). Možno je stále úžasný, ale vadila mi tam tá jeho náladovosť. Kontrolou posadnutý maniak. Ehm, ale sexy maniak. Dlho by som s ním nevydržala.
Taktiež som doteraz nemala nič ani proti vnútornej bohyni, proti ktorej vždy všetci namietali. Ale vnútorná bohyňa toto, vnútorná bohyňa tamto... Okej, mala aj svetlé momenty, ale akosi som nadobudla pocit, že je Ana pekná schyzofrenička...
Taylora, Sawyera aj Gail som mala rada, sú to sympaťáci.
A Jack Hyde bol pekná sviňa. Pochopila som síce, prečo robil to, čo robil, ale to ho neospravedlňuje.

Môj názor

Moje nadšenie z tejto knihy opadlo po prvých stranách. Odzačiatku mi pripomínal Twilight viac, než predchádzajúce dva diely, autorke asi originalita veľmi veľa nehovorí... Alebo všetko vyčerpala pri dvojke, ktorá bola fakt podarená? Každopádne, už na začiatku knihy boli manželmi a k svadbe alebo obdobiu okolo nej sa Ana vracala len v spomienkách. To je tiež jedna vec, ktoré mi prekážali, nepýtajte sa ma prečo, zvyčajne to býva pekné oživenie príbehu. Ale pri tomto? E-éé! Hlavne, keď to mohlo byť v knihe aj normálne, keďže to nebola vzdialená minulosť? Medové týždne? Tie vypadali ako okopírované z Úsvitu, len s upravenými menami a pár detailami navyše. 
Kniha mi prišla absolútne zbytočná. Rozbehlo sa to tak na posledných dvesto stranách a to vážne mohla vopchať aj niekde do minulých kníh. Zbytočne veľa vyrúbaných stromov. A čo, celá séria sa dala dať do jednej knihy, dejovo sa to tam vojde aj s rezervami... Väčšinu knihy som sa nudila a v duchu nadávala autorke, že načo to robila... Ale fakt som rada, že sa to rozbehlo aspoň ku koncu. A boli tam aj nejaké tie bonusy - Christianove prvé Vianoce alebo zoznámenie s Anou z jeho pohľadu.

Sex. Samostatná kapitola. Niekde nebol aj niekoľko kapitol, v iných aj desať krát. Úprimne, príde mi to celé absurdné. Napriek všetkému to nemá byť iba o sexe. Dvojka mala aspoň trochu deja. To už mohla rovno prepísať Kamasutru a nepísať celú knihu. Poriadnu bichlu. Slovíčko nemravné, tam bolo aspoň sto krát, keby som to počítala, tak sa nedopočítam.
Minule sa ma spolužiačka opýtala, akú má táto séria pointu. Po nie veľmi dlhom uvažovaní som odpovedala, že nijakú. Ale predsa sa to číta ľahko, rýchlo (aspoň prvé dve knihy) a proste to len plynie. Je to proste taká oddychovka, pri ktorej netreba rozmýšľať. Možno občas treba aj čosi také... Má to milión chýb, ale nedá sa tomu vziať, že sa to číta dobre.
Ale napriek všetkým týmto negatívam a faktu, že séria nemá vlastne nijakú pointu, príbeh alebo hocijaký dej, sa sérii nedá zobrať, že má isté kúzlo. Lebo napriek tomu všetkému ju čítajú milióny ľudí po celom svete a tomu sa hovorí umenie :D Alebo iba šťastie?
Ale ak sa vám táto séria páčila, tak si určite prečítajte aj túto knihu. Na základe tejto vám však sériu neodporučím...



Za poskytnutie výtlačku ďakujem spoločnosti Albatros media
Knihu si môžete objednať TU.

Kam ďalej?

7 komentárov:

  1. Tuhle sérii nemám v plánu si přečíst a tvoje recenze mě v tom ještě utvrzuje :D I když ten Christian musí být hodně sexy (přeci jenom si ho hodně oblíbila i moje máma)... knihu bez pointy se mi číst nechce :D Pěkná recenze!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale dvojka bola super! :D Christian je hrozne moc sexy, to teda určite :)

      Odstrániť
  2. Žeby najhorší diel? To sa dá z tejto série? 8DDD Dnes to plánujem začať čítať, som zvedavá, asi 3 spolužiačky to čítajú u mňa v triede 8D Presne nad tým som rozmýšľala, že to nemajú čo iné čítať? 8D Ale pochybujem, že ja si knihu zoberiem do školy 8D takú bichľu vláčiť, no to určite 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. sakra toto som nemala čítať vyspoilerovala som si druhý diel :D ale pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž myslím si, že v tomto prípade je to úplne jedno :D Ale ďakujem :)

      Odstrániť
  4. Další z mých oblíbených sérií, jsem ráda, že autorka tuto knihy ukončila opravdu třetím dílem, čtu i podobnou sérii od Sylvie Day a tam se mi to natahování děje do dalších dílů nelíbí. No, co říct k poslednímu dílu, mě se líbil stejně jako předchozí, ale přišlo mi, že tam zmizelo takové to kouzlo z prvních dvou dílů a být knížka o trochu delší asi se začnu nudit. Z erotického románu se spíš stala pěkná romanťárna.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.