nedeľa 8. septembra 2013

Avena - Skrytá (Marianne Curleyová)

Originálny názov - Hidden
Séria - Avena
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Jota
Rok vydania - 2013
Väzba - pevná
Počet strán - 288

Anotácia 
První část fantasy trilogie o andělech a lidech, o věčném boji dobra a zla.
Tihle andělé nejsou žádné laskavé a usměvavé nehmotné bytosti, naopak se spíš podobají lidem, jejichž duše mají ochraňovat. Není jim cizí pýcha, marnivost, závist, ale ani upřímné přátelství a láska.
Ebony vždycky věděla, že je jiná. Odlišovala se svýma fialovýma očima a její úzkostliví rodiče ji po celé dětství drželi na farmě v odlehlém údolí, kde ji i sami vzdělávali, chránili ji před každým nebezpečím – skoro jako by ji skrývali. Jenže teď se v Ebony něco mění. Něco, co se skrýt nedá. Dívka září, každým dnem je o něco krásnější a silnější. Když jedné osudové noci potká zvláštního, citlivého Jordana, něco uvnitř ní vybuchne – něco, co je vidět z nebes, něco, co od základů promění její dosavadní život. Ebony zatím neví, že je uloupený anděl, ukrytý na zemi. Jenže teď, když ji nebesa našla, budou ji chtít zpátky.
Co když andělé existují?
Co když nejsou takoví, jaké si je představujeme?
Umí se anděl zamilovat?

Obálka
bez prebalu
Obálka mi príde taká priemerná. Neprekáža mi, ale ani nie som z nej nejaká nadšená. Keby sa radšej predávala bez prebalu, páčila by sa mi viac. Tak bola krásna. Chcelo by to čosi originálnejšie. Minule som v New Yorkeri videla tričko s touto fotkou...

Postavy
Ešte sa mi nestalo, aby mi nejaká hrdinka liezla na nervy od úplne prvej strany. Ebony sa to však podarilo. Vadila mi od prvého momentu a hlavne vďaka nej som si nevedela príbeh užiť tak, ako bolo treba. Bola mi srašne nesympatická, všetko si musela za každú cenu racionálne vysvetľovať, bola hlúpa a naivná. Proste taký mix najotravnejších hrdiniek.
Ebonina kamarátka Amber bola strašne milá, dobrá a vlastne nemala nijakú chybu. Takže mi nebola veľmi sympatická a občas ma fakt rozčuľovala tým, ako prehnane ochraňovala Ebony.
Jordan bol fajn. Nebol to síce niekto, koho by som si nejako moc zamilovala, ale oproti Ebony bol úplne úžasný. Thane bol tiež trocha sympatický, ale inak to bol romantický blázon s trošku podpriemerným IQ. Anjel, no.
Najsympatickejšia postava bol tak Luka, alebo Temný princ ak chcete. Proste sa správal tak najnormálnejšie, čo je vlastne celkom irónia :D
Všetky postavy sa správali strašne neprirodzene, umelo a to mi strašne vadilo. Tiež strašne naivné a hlúpe. To neplatí len o tej Ebony. Ja som proste nechápala, ako im môže tak dlho trvať, kým pochopia niečo, čo je od začiatku úplne očividné... Indície k hocičomu neboli nijako zaobalené, každý proste musí hneď odhaliť súvislosti, len postavám nič nedochádzalo. Ja som len krútila hlavou nad ich hlúposťou...

Môj názor
Začnem plusmi. Kniha bola naozaj krásne graficky spracovaná. Či už tie oranamenty pod prebalom, alebo na začiatku kapitol, tak je vidieť, že si vydavateľstvo dalo naozaj záležať. Vyzeralo to veľmi pekne.

Nečítalo sa to zle, naopak, čítalo sa to celkom ľahko a rýchlo. Bola to taká oddychovka. Lenže mne tá Ebony tak strašne prekážala, že som knihe nevedela prísť na chuť, nech som ako chcela.

Príbeh bol celkom fajn, len mám pocit, že mi vlastne nič nedal. A bolo tam jedno klíše za druhým. A tiež to nebolo nič nové. Mala som pocit, že som niečo také čítala už moc krát. Originality tam bolo minimum. Nedokázala som sa do toho vžiť. Bola som ako nezainteresovaný divák, ktorému je srdečne jedno, čo sa stane. Taktiež bol príbeh veľmi predvídateľný. Neboli tam nijaké prekvapenia, nečakané odhalenia, zvraty v príbehu. Len to plynulo... a nič.
A strašne romantické a sentimentálne až gŕŕŕŕŕ!!
Začiatok bol strašne nudný. Až okolo nejakej 50-tej strany sa to začalo rozbiehať.
Napriek tomu, čo sa týka príbehu, ten nebol nijaká tragédia, hoci nič svetoborné. Ale koniec sa mi moc nepáčil, ale napriek tomu ma celkom navnadil na dvojku. Ale aj tak. Knihu som odzačiatku vnímala ako priemer a to mi aj ostalo. Nepresvedčila ma kniha, že si zaslúži viac.



Za knihu ďakujem kníhkupectvu Knihcentrum.
Môžete si ju objednať TU.

4 komentáre:

  1. Chcem to!!! 8D Už strašne dlho to chcem a aj napriek blbej hrdinke si to chcem prečítať. V poslednom čase ma nejako divne lákajú anjeli, aj keď ich normálne vôbec nemusím 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja mám slabosť na hlúpučké hrdinky :D Tiež by som si to rada prečítala :D a ako sa poznám, tak sa mi to bude páčiť. poslednej dobe keď niekto negatívne ohodnotí knihu, tak mne sa páči až moc :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tuhle knihu hrozně chci.. Vlastně jenom kvůli obálce, achjo měla bych na ně přestat koukat :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.