nedeľa 29. novembra 2020

Vianoce so Stračím hniezdom - 1. adventná nedeľa


Vitajte v druhom ročníku môjho adventného projektu. Ak ma sledujete už dlhšiu dobu tak viete, že som vždy mala rada projekty s autormi a snažila som sa vám umožniť spoznať autorov aj iným spôsobom, než len prostredníctvom písmenok v ich knihách.
Prvý ročník som úspešne spravila pred štyrmi rokmi (prvý článok TU), no tentokrát som spravila niečo úplne inak - oslovovala som totiž iba slovenských autorov (teda pri jednom som podvádzala, ale ráta sa to, lebo na Slovensku žije :D). Nakoľko som sama začala venovať našej literatúre väčšiu pozornosť, tak som sa rozhodla dať našim autorom trochu priestoru a takýmto spôsobom ich podporiť.
Projektu sa zúčastnilo 34 slovenských autorov a všetkým veľmi pekne ďakujem za záujem. 

A ako to bude celé prebiehať? Každú adventnú nedeľu zverejním jeden článok. Počas prvých troch týždňoch tu nájdete odpovede na otázky, vo štvrtom bude veľká vianočná súťaž.

1. Adventná nedeľa - Autori predstavujú seba a svoju tvorbu.
2. Adventná nedeľa - 1. otázka: Aký príbeh sa autorom spája s Vianocami?
3. Adventná nedeľa - 2. otázka: Ako vyzerá ich typický Štedrý deň? Máte nejaké špeciálne tradície?
4. Adventná nedeľa - súťaž.

O projekte budem písať aj na svojom Instagrame (@stracie.hniezdo) za použitia hashtagu #VianoceSoStracimHniezdom. Pri množstve odpovedí som ho nemohla poriadne zakomponovať do projektu prvé tri týždne, no v poslednom týždni bude vianočná súťaž prebiehať súbežne tu na blogu aj Instagrame. Takisto autorov prosím, aby hashtag použili, ak projekt niekde spomenú :)

No ale poďme k tomuto týždňu - predstavenie autorov a ich tvorby, ktoré som nechala priamo na nich (lebo nie je problém informácie vygoogliť, no nie je zaujímavejšie vidieť ako priamo autor vníma svoju tvorbu?). Niektorí autori sa veru trochu rozpísali :) Chvíľu som uvažovala, či ich nezoradím podľa dĺžok odpovedí, no nakoniec som sa rozhodla ich nechať v abecednom poradí. Niektorí sa tiež rozhodli písať v tretej osobe, iní v prvej. Osobne mi príde zaujímavé, ako  veľmi sa líši to, čo kto považoval za dôležité.

Nájdete tu odpovede od týchto autorov (v tomto poradí):
Adam Kováčik, Andrea Coddington, Andrea Rimová, Daniela Slávik, Emily D. Beňová, Gabrielle Bernátová, Ivana Alexi, Ivica Ďuricová, Katarína Kuníková, Katarína Senajová, Kim Martinová, Kristína Ježovičová, Laura Ensi, Lina Elys, Lina Franková, Linda Chopin, Lívia Hlavačková, Lucia Sasková, Magdaléna Pirožeková, Majka Danihelová, Michaela Ella Hajduková, Michal Hvorecký, Michala Ries, Miroslava Varáčková, Monika Wurm, Nata Sabová, Nina Frisby, Nina Protušová, Robert Bryndza, Silvia ZeumerováSimona Kutišová, Veronika Homolová-Tóthová, Vladimíra Šebová a Zuzka Šulajová.
Edit: dodatočne pridané aj autorky Hana Repová a Silvia Demovičová.

Odpovede sú  v takom znení, v akom mi ich  autori poslali, nijako som ich neupravovala (vymazala som pár emoji, ktoré mi Blogger nenaformátoval). (Ak som v nepozornosti poplietla nejaké meno, veľmi sa dotyčnému autorovi ospravedlňujem.)

Ahoj, moje meno je Adam Kováčik a som autorom vydavateľstva Motýľ. Minulý rok mi vyšiel román „Dezilúzia“ a nedávno som publikoval titul „Zhoríme“. Venujem sa prevažne drsným témam, ktoré niekomu môžu pripadať odpudzujúce, no ak máte radi reálne príbehy s čo najväčšou dávkou autenticity, myslím, že si prídete na svoje. Okrem literatúry spravujem instagram @Nerealista, kde uverejňujem vlastné citáty.

Vo svojich príbehoch sa zameriavam na skutočnosť. Stále ma fascinuje viac ako fantázia, lebo si myslím, že život píše tie najkrajšie, najzaujímavejšie a najzamotanejiše príbehy. Tiež som zástancom toho, že každý jeden ľudský osud by vydal na knihu.

Volám sa Andrea Rimová. Píšem romány zo súčasnosti, ktoré sú o vzťahoch a láske v akejkoľvek podobe, ale obsahujú aj temnú stránku života, kriminálnu zápletku a prvky trileru. Snažím sa ich okoreniť dávkou napätia a keďže mám aj mužských čitateľov, je ťažké pomenovať môj žáner. Jeden z mojich fanúšikov ho už pred rokmi nazval „temnou romantikou“ a úplne s týmto pojmom súhlasím a stotožňujem sa s ním vo vzťahu k mojim knižným titulom. Mám ich na konte už trinásť a pripravený je
ďalší preklad do českého jazyka.
Pochádzam z východného Slovenska, ale žijem v Bratislave. Som hrdou mamou úžasnej trojročnej slečny Barborky, ktorá dala môjmu životu skutočný zmysel a je mojou múzou.

Som Daniela, kreatívna duša so zmyslom pre krásu. Som autorkou románu o láske dvoch žien pod názvom Láska je láska. V knihe rozprávam príbeh Anabely, ktorá sa bláznivo zamiluje do Leny, lekárky s tajomstvom. Obe ženy prechádzajú v knihe svojou osobnou "transformáciou", bojujú so strachom a hľadajú riešenia situácií, v ktorých sa ocitli. Tento román je moja prvá a zatiaľ jediná kniha, som však redaktorkou lifestylových článkov v printových a online magazínoch. 

Ahoj, som Emily D. Beňová, slovenská spisovateľka, a žijem so svojou rodinou v malebnej dedinke na východe Slovenska. Som vydatá, mám dve krásne dcérky, milujem sladké, prírodu a čítanie kníh. Vo voľnom čase sa venujem rodine a písaniu romantických ženských, ale aj fantasy románov. Knihy píšem už od trinástich rokov. Začínala som skladaním básni, neskôr tvorbou krátkych poviedok, a v devätnástich rokoch som napísala prvú upírsku fantasy sériu TEMNÍ ANJELI, ktorá v roku 2017 vyšla v reedícii vo vydavateľstvo Elist.
  • V rokoch 2013-2014 mi vyšla fantasy tetralógia DVA KROKY DO PEKLA.
  • V 2015 som debutovala 1.časťou tetralógie V OBJATÍ GENTLEMANA.
  • V roku 2016 som sa zapojila do projektu s ďalšími 11 autorkami a spolu sme napísali tri zbierky poviedok. V ZAJATÍ VÁŠNE, V ZAJATÍ STRACHU a V ZAJATÍ HRIECHU.
  • V roku 2017 som prispela svojou poviedkou aj do zbierky poviedok MUŽI vs ŽENY. V roku 2017 na moje konto pribudla kniha DOTYK TÚŽBY.
  • V roku 2018 som bodovala záverečnou častou zo série V objatí - V OBJATÍ MANŽELA.
  • V roku 2019 mi vyšiel český preklad knihy DOTEK TOUHY (Dotyk túžby) ako aj romány NAVŽDY MOJOU a KÝM NÁS PRAVDA NEROZDELÍ.
  • V roku 2020 to boli knihy KEĎ NÁS PRAVDA SPOJÍ a KEĎ PRAVDA ZVÍŤAZÍ.
Písať som začala ako stredoškoláčka, mala som osemnásť rokov, prerušila som školu a potrebovala som nahromadené emócie nejakým spôsobom dostať zo seba von. Priateľky mi vtedy nič nehovorili, takže som si našla ventil v podobe písania. Moje prvé pokusy mám napísané na papieri. Život sa s nami pohrá často krát spôsobom, ktorému nerozumieme a preto sa písanie stalo mojou vášňou. Po nástupe do školy som písala do jedného notesa, ktorý mám ešte odložený. Dlho som sa odhodlávala poslať rukopis do vydavateľstva. Po niekoľkých odmietnutiach, som si vravela, že už písať nebudem, to si hovorím veľakrát aj dnes. Moje diela sú iné. Iné v tom, že sa nehrám so slovíčkami, pomenúvam veci správnymi menami a nebojím sa v knihách použiť vulgarizmy. Knihy, ktoré píšem sú väčšinou z mafiánskeho prostredia. Ak si však myslíte, že tam ide hlavne o strieľanie, vraždy, vydieranie…, tak ste na omyle. 

Predstaviť samú seba je vždy trošku obtiažne. V skratke by som povedala, že som obyčajná slovenská spisovateľka píšuca príbehy neobyčajných ľudí. Žijem v Nemecku a preto píšem príbehy, ktoré sa odohrávajú za hranicami Slovenska, ale mohli by sa prihodiť každému z nás. Snažím sa písať romantické príbehy, ktoré niesu presladené a nesú v sebe hlbšiu myšlienku. 
Moja prvotina vyšla v roku 2017 pod názvom Boh plače potichu. Nasledovala jej druhá časť s rovnomenným názvom a čitateľky si vyžiadali aj voľné pokračovanie - knihu Pravda o nás dvoch. 
Druhú sériu tvoria knihy Ak mi dovolíš a Ak mi odpustíš a rozprávajú príbeh mladej Avery, ktorej sa v živote konečne prihodilo niečo pekné a vzápätí sa jej zrútil svet. Ide o príbeh, ktorý mnoho čitateliek chytil za srdce a musím priznať, že aj u mňa je táto kniha ešte stále mojou srdcovkou. 
V oboch sériach sa objavujú aj Vianoce.
Momentálne pracujem na tretej sérii pod názvom "súkromné problémy". Ide o príbeh štyroch súrodencov, ktorí hľadajú po tragickej smrti rodičov svoje miesto v živote. Každý z nich pritom ide na to inak a naráža na iné prekážky. Doteraz vyšli knihy dvoch sestier pod názvom Tina a Lilly. Ďalšie dve knihy sa chystajú.

Volám sa Ivana, som z Nových Zámkov a mám 28 rokov. Vediem pomerne obyčajný život, z ktorého si občas odbehnem do sveta písania. A aby som nezabudla, som ťažký introvert a vraj ešte ťažší flegmatik. Aj keď ja to skôr nazývam schopnosť povzniesť sa nad nepodstatnými vecami. Moja (zatiaľ) jediná kniha sa volá Krásny život tučniakov. Je tak trochu o živote, o láske, o strate a o nových začiatkoch. A samozrejme, o tučniakoch!

Som copywriterka a autorka niekoľkých kníh. Začínala som biznisovými titulmi, v dvoch rôznych vydavateľstvách dodnes vyšli knihy 99 inšpiratívnych podnikateľských nápadov, 49 hrdiniek slovenského biznisu a Byznys v Rusku. Na pole beletrie som vstúpila v roku 2016 napínavým románom Zlaté puto, ktorému predchádzal úspešný crowdfunding a neskôr si získal výborné čitateľské recenzie. Mojou zatiaľ najúspešnejšou knihou je román Cudzinec z papiera, ktorý bol inšpirovaný mestom Trenčín a hneď po vydaní sa stal bestsellerom. Aktuálne mi vyšla novinka s názvom Detektív z minulosti, žánrom podobná Cudzincovi. Moje knihy vyšli v slovenčine, češtine aj angličtine a pracuje sa aj na ďalších prekladoch. Milujem cestovanie, čítanie, písanie a čokoládu. Som samotársky extrovert, ktorý sa občas nevie rozhodnúť, či chce stráviť víkend s knihou v posteli, alebo prežúrovať obe noci s priateľmi. Verím, že slová majú magickú moc. 

Najťažšie zo všetkého je predstaviť seba. Je to trochu okázalé, trochu zraňujúce. A pritom - tak veľa sa o mne dozviete práve z mojich kníh. Som presvedčená, že knihy sú pre každého autora ako zrkadlo duše. V mojich knihách nájdete humor, niekedy trochu smutný, vášeň, niekedy trochu chladnú, lásku, niekedy trochu nenávistnú, ale hlavne silné príbehy. A prezradím Vám, že v každej jednej mojej knihe sú zakomponované Vianoce, či už v tých napísaných, alebo pripravovaných. Pretože ja som naozaj vianočný maniak. 

Volám sa Katarína Senajová a pochádzam z Prešova. Vydala som dvojdielnu sériu kníh pre dievčatá s fantasy prvkami, Mágia splnu.

Moje autorské meno je Kim, mám 22 rokov, žijem na východe Slovenska a čítam prevažne Young adult. Do tejto kategórie sa radí aj moja prvotina Elixír na lásku. Zároveň v sebe ukrýva celkom nový fantasy svet a istú dávku romantiky. :)

Milujem čítanie, ktoré ma priviedlo k tomu, aby som sama niečo vytvorila. Často hovorím, že písanie je droga, na ktorej som závislá, lieči ma a nedokážem bez nej žiť. Je to však aj niečo, čo ma definuje, čo zbožňujem a občas ma žiaľ frustruje, najmä preto, že chcem byť v písaní lepšia, než som. Pomyslenie, že je neustále čo vylepšovať, ma našťastie častejšie motivuje, ako znechucuje. A viete čo je najlepšie? Vďaka knihám som spoznala fakt veľa skvelých ľudí. Reálne, ale aj virtuálne.
Debutovala som v roku 2014 historickou romancou Uväznená v čase, potom som zabŕdla do ľahko erotických románov a trilerov. Napísala som niekoľko duetov so svojimi kamarátkami. Momentálne píšem a žijem tínedžerskými knihami. V roku 2018 vyšla moja prvá YA kniha Nevyslovené, v roku 2021 plánujeme vydanie Vydrž to so mnou. Kto má rád ľúbostné New adult príbehy, tomu by sa mohla páčiť kniha Zakázaná príťažlivosť, ktorá vyšla v roku 2019. No a v tomto roku vyšla reedícia knihy Sestra s novým názvom Temný výdych. 

Som študentka vysokej školy a dlhé roky vášnivá knihomoľka. Čítam najmä fantasy, young adult a romantické knižky, no nebránim sa ani krimi, či iným žánrom. Zbožňujem poéziu. Písať som začala ešte na strednej škole a je to činnosť, ktorú milujem z celého srdca.
Moje dve knihy zo série Spoločenstvo (Zrod vlčej bojovníčky a Zrod vlčieho impéria) rozprávajú príbeh mladého dievčaťa, neskôr ženy – Raine, ktorá sa stáva alfou vlčej svorky a musí sa naučiť zastávať svoju úlohu, vybrať si doživotného partnera a bojovať proti úhlavným nepriateľom všetkých Vlkov. Počas svojej cesty spozná mnohých ľudí a zistí, že svet, v ktorom žije, vôbec nie je taký, za aký ho považovala. Musí sa vysporiadať s mnohými životnými situáciami a nástrahami a zároveň stoj čo stoj ochrániť svoju rodinu, a tak aj celé Spoločenstvo Vlkov, Havranov a Myší. 

Môj pseudonym je Lina Elys, tento rok vyšla moja prvá kniha s názvom Noc, ktorá mi zmenila život. Ide o príbeh Anny, ktorej sa v jednu noc, keď na sebe zažila to, čo žiadna žena nechce nikdy zažiť,zmenil život. Do jej života nečakane vstúpi Adam, mladý chalan, ich vzájomné sympatie prerastú nielen do priateľstva ale aj lásky. Lenže Adam pred Annou takú niečo, čo ich vzťah môže navždy poznačiť. A to ostatné sa dozviete už v mojej knihe:) 

Autorka young adult románu Maj „pekný“ deň, ktorá sa v súčasnosti zameriava na písanie neogotických románov pre ženy zo série von Barevanson. Prvá kniha má názov Hadí zámok. Pod svojim celým menom (Paulína Franková) pracuje na kuchárskych knihách spolu s manželom a autorkou Barborou Húbekovou. Zatiaľ vyšli Magické bábovky a Magické cupcaky a mafiny.

Linda Chopin je autorka, ktorá píše pod pseudonymom. V súčasnosti totiž ešte musí... Tajomná, mystická, nedosiahnuteľná, ale zároveň skutočne slobodná. Na jednej strane sa zdá, že holduje sexu, alkoholu a žije kontroverzne. Na druhej strane jej zmýšľanie, túžba a poddajnosť odkrývajú mnoho z vnútra každého človeka. Aj takého, ktorý sa k tomu nepriznáva. Do svojich postáv a ich životov vkladá dostatok ľudskej skutočnej vášne, zmyselnosti, lásky i bolesti. Touto cestou otvára čitateľovi srdce, ktorým dokonale pochopí príbeh. Je autorkou šiestich kníh. Debutovala románom Zatmenie mysle za ktorý bola v roku 2015 na základe hodnotenia čitateľov medzi TOP5 spisovateľmi. Jej najnovší román Všetky nemožné svety je trochu odlišný od jej ostatnej tvorby. Kniha z ktorej tryská svojráznosť, drzosť a vášeň k životu. Žiadny stereotyp, ale veľa lásky, súcitu, pochopenia, nepochopenia, pohŕdania, nenávisti a veľa sexu. Je iba málo spisovateľov, ktorých môžete buď milovať, alebo nenávidieť. Linda Chopin k nim patrí. Zaujme, pobaví, prinúti čitateľa zamyslieť sa, alebo znechutí a vzbudí nenávisť. Nič medzi tým.

Poznáte predstavovanie sa napríklad na novom kurze, kedy máte všetci o sebe voľačo povedať? Vždy sa vtedy zháčim. Čo by chceli ľudia vlastne vedieť? Zvyčajne skĺznem k tomu istému: poviem, že som vyštudovala medicínu, robila som na patológii, teraz sa venujem klinickému skúšaniu nových liekov. Keď sa bavíme o mojej tvorbe, zvyčajne prezradím, že píšem fantasy a že som vydala a teraz aj re-vydala prvú časť young adult trilógie Gwind, k tomu slušnú kôpku poviedok a vyhrala som aj zopár žánrových súťaží. Pri Gwind sem tam spomeniem, že Gwind je prezývka hlavnej hrdinky, ktorá sa zjaví v takom akomsi pseudostredovekom fantasy svete s mágiou a krátko nato ju zajmú nájomní vrahovia. Prvý diel má podtitul Nezabiješ?, čo je azda dosť výrečné. Samozrejme neprezradím, či zabije. Kto chce vedieť, prečíta si. Vždy sa samej seba pýtam, či toto je to, čo ľudia chceli počuť. Alebo chceli vedieť, že mám rada modrú a červenú farbu, Oxford, lietanie a strieborné šperky? Neviem. Zvyčajne sa nedozviem. 

Volám sa Lucia Sasková a som autorka (okrem iného). Kto ma nepozná, možno mu niečo napovie nálepka Zlatokopka.. Ale okrem nej mi vyšlo ešte šesť iných príbehov, ktoré sa tešia hejtu aj obľube. Rovnako som aj úplne bežný človek, ktorému sa v pondelok nechce vstávať do práce a v sobotu upratovať. A niekde medzi tým vznikajú moje príbehy, milované aj nenávidené, ako ja sama. 

Ahoj, volám sa Magdalena Pirožeková, som mamička dvoch úžasných dievčat a som spisovateľka. Písať som začala ešte na strednej ale nikde som to nepublikovala, odložila do šuflika a nechala odležať pár rokov. Prvu knihu som napísala keď som mala 21 rokov a bolo to na materskej dovolenke. Povedala som si, že keď nie teraz tak už nikdy. A nakoniec sa to podarilo a teraz mam na konte 5 kníh. Dve mam rozpísané a odložené v šufliku... 
Moja prvá kniha sa vola Nádej v utajení a ma aj pokračovanie, Iba nádej nestačí. Príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami ale je to aj z časti vymyslené. 
Ďalšia moja kniha je Povedz, že ma miluješ. Táto kniha je písaná podľa skutočných udalostí celá, je to príbeh rozvedenej Moniky, mamičky malej Natálky, ktorá bola tyrana, fyzicky aj psichycky svojim exmanzelom. Táto kniha oslovila neskutočne veľké množstvo ľudí, žien aj mužov. S príbehom sa stotožnili, nakoľko mnohí z nich si niečím podobným prešli alebo poznajú niekoho kto si týmto prešiel alebo prechádza. 
Ďalšia v poradí 4 kniha sa vola V kruhu tieňov. Táto kniha je zvláštna tým, že je úplne iná ako všetky ostatné moje diela. Je pravda, že ani jedna z mojich kníh nie sú rovnaké ale táto je iná. Nie je to román ale thriller. Je to príbeh o ruskej agentke Jelene, ktorá je cvičena od malička ako zbraň. Príbeh sa odohráva z časti na Slovensku a z časti v Rusku. Túto knihu som napísala ako v poradí piatu ale moja vydavateľka rozhodla, že vyjde skôr ako kniha predtým. Nakoľko ju okuzlila. 
Moja 5 kniha sa vola Útek do raja. Odohráva sa na krásnom ostrove, v exotickom prostredí a je to príbeh dvoch sestier. Zaujímavosťou tejto knihy je, že som ju začala písať ešte na strednej, ale po pár kapitolách som nevedela ako pokračovať, tak som ju odložila do suflika a nasla som ju len pred 2 a pol rokom a pustila som sa do nej. Zrejme som potrebovala trochu dozrieť. Aby aj príbeh bol kvalitný. Ďalšie knihy ktoré mam rozpísané, zatiaľ odkladám nakoľko mám osobne dôvody, a súkromné trápenia... Verím, že sa časom opäť rozbehnem a pôjde to ako po masle...

Som autorka, editorka, blogerka a aj veľký knihomoľ. Na nete ma môžete nájsť taktiež pod prezývkou Lyn_von_nightlight (@lynvonnightlight). Debutovala som YA fantasy knihou V znamení ametystu v roku 2018 vo vydavateľstve CooBoo a momentálne pracujem na treťom pokračovaní. Chystám aj nový príbeh, ktorý bude úplne z iného súdka. Pôjde o New Adult dark romancu Dedička (prvý diel: Dedička ruže a ónyxu), ktorá sa odohráva vo fiktívnom meste a zachytáva život dvadsaťročnej Violet a jej snahu nájsť za každú cenu pravdu o sebe a svojej rodine.

Volám sa Michaela Ella Hajduková a žijem v Košiciach. Pracujem v Knižnici pre mládež mesta Košice a okrem toho sa venujem písaniu kníh. Na svojom konte mám 14 kníh a jeden preklad do češtiny.

Píšem poviedky, články pre noviny a romány. Najradšej mám fantastický žáner. V novej knižke poviedok sa vraciam k SF poviedkam. Aktuálne témy v nej spracúvam z pohľadu blízkej budúcnosti. Knižka sa volá Čierny lev a vyjde okolo 1. decembra.

Na úvod začnem tým, že Michala Ries je moje civilné meno. Veľa ľudí si totiž myslí, že je to pseudonym. Nie, tak pekne sa naozaj volám, manžela som vyberala na základe krásneho priezviska,  nie charakteru. :) Som dvojnásobná mama, aktuálne na materskej.
V septembri tohto roku mi vyšla pod hlavičkou vydavateľstva Slovenský spisovateľ prvá kniha – volá sa Na úteku – je to romantika okorenená motorkárskym svetom. Ak by som príbeh Adama a Júlie mala zhrnúť čo najstručnejšie, tak je to skutočné, sexi a vtipné. A nie je to young adult, ako veľa ľudí predpokladá podľa obálky. Ak pôjde všetko podľa plánu, na jar vyjde pokračovanie.

Som autorka kníh pre tínedžerov, mám na konte 16 románov (ak dobre rátam – smiech) a niektoré z nich sú preložené aj do češtiny. Väčšinou sa zameriavam na príbehy určené pre dievčatá, v ktorých sa venujem rôznym problémom spojeným s dospievaním a rodičmi. Medzi mojimi knižkami sa však dá nájsť aj dystopia, fantasy či grafický román. Nedávno som s viacerými slovenskými autormi založila iniciatívu Zachráň knihu, prostredníctvom ktorej chceme podporiť čítanie pôvodnej tvorby a vďaka ktorej už čoskoro vyjde spoločná poviedková kniha Neporaziteľní, ktorá v sebe nesie silný pozitívny odkaz. Okrem toho v tomto čase pracujem na rukopise príbehu o partii kamošov, ktorí premieňajú odpad na umenie, a ktorý mi podporil FPU. Má pracovný názov Nedokonalí a vyjsť by mal pred letom.

Milí čitatelia, volám sa Monika Wurm, pochádzam zo Šišova - z malej dedinky regiónu stredného Ponitria a žijem s manželom v hlavnom meste Rakúska. Okrem písania rada tvorím kreatívne masky a kostýmy, milujem cestovanie, hudbu a mojou vášňou sú samozrejme knihy. Píšem cestopisné romány s ľahkou erotickou iskrou, do ktorých zapracujem nielen ľúbostný príbeh dvoch ľudí, popis zvykov a kultúry iných krajín, ale aj informácie, o ktorých dúfam, že čitateľa obohatia a že si niečo z mojej tvorby trvalo odnesie.

Mám rada mysteriózne témy a ľúbostné príbehy so šťastným koncom, a preto sa aj moja literárna tvorba uberá týmto smerom. Moja prvotina Zuzanina skrytá tvár vyšla v roku 2011 a je to mysteriózny ľúbostný román z prostredia súčasného Slovenska. Podobne sú na tom aj ďalšie tri romány (Ochrankyňa – 2011, Neodolateľné vábenie – 2012 a Hry o lásku – 2013). Najnovšie mi po dlhšej odmlke vyšiel román Bezmenná, ktorý je takisto mysteriózny a ľúbostný, ale tentoraz historický (stredoveké Uhorsko v 13. storočí). Zaujímavé na ňom je, že hlavnú hrdinku na obale predstavuje Dianka Ölvecká, finalistka Miss Slovensko 2018.

Ahojte, volám sa Nina Frisby a som autorka knihy Pokušenie s vôňou Gucci, ktorá vyšla v roku 2019 vo vydavateľstve IKAR. Som vyštudovaná novinárka, pôvodom z Bratislavy, no hneď po výške som to „zabalila“ a presťahovala sa za manželom Američanom do slnečnej Kalifornie. Žijem tu už 11 rokov. Keďže mi však Bratislava začala po čase chýbať, rozhodla som sa priblížiť sa k nej aspoň na stránkach knihy. Vznikol tak príbeh Drey Matyašovičovej, ktorá sa po vyhadzove z práce stala asistentkou prvého muža slovenskej módy, bláznivého Maxima Tarriniho, a rozhodla sa vypátrať, aké tajomstvá to vlastne skrýva. Moja druhá kniha, pracovný názov Jedovatým perom, by sa mala v kníhkupectvách ukázať už budúce leto. Veľmi sa na ňu teším! 

Som Nina Protušová, autorka kníh Čierna schránka a Mira. Čierna schránka, môj debut, vyšiel pred šiestimi rokmi. Bol to môj splnený sen, už odmala som túžila byť spisovateľkou. Schránka je fantasy román o Lucidínoch, teda o šťastlivcoch, ktorí vedia prispôsobovať svet okolo seba ako v lucídnom sne. Môžu mať čokoľvek, na čo pomyslia, môžu sa pohybovať po svete lusknutím prsta, opantávať mysle nič netušiacich smrteľníkov... jednoducho užívať si bezstarostný život plnými dúškami. Teda, pokiaľ sa nedajú chytiť Sliedičmi. Keď Marisa Francisová zistí, že je narodená pod šťastnou hviezdou, dostane sa do úzkych - jej nové schopnosti pre ňu neznamenajú začiatok skvelého života, práve naopak, odštartujú
hotovú nočnú moru. Stane sa figúrkou v hre, v ktorej takmer nikto nehrá férovo.
Túto knihu som začala písať ako pätnásťročná, keď som hltala všetky upírske a anjelské knižné série jednu za druhou. Začali sa mi zlievať dokopy, a preto som sa rozhodla, že vytvorím vlastný príbeh s jedinečnými postavami. Je pravda, že dnes by som v príbehu čo-to pomenila, no Čierna schránka bude navždy moja „srdcovka“.
Keď som nastúpila na vysokú školu, presťahovala sa do nového mesta a celkovo pocítila množstvo zmien, zmenila sa aj moja tvorba. Z fantasy žánru som sa presunula do reality, i keď poriadne pokrivenej.
Mira je príbeh o nádejnej študentke medicíny, ktorá cestou na prijímacie skúšky havaruje. Vyviazne živá a zdravá, no vôbec si nehodu nepamätá, dokonca jej z pamäte zmizne aj večer pred nehodou. Doktori ju ubezpečia, že to je bežné, a že mala v podstate obrovské šťastie. Mire sa to však nezdá. Ako mohla len tak na rovnej ceste naraziť do stromu? A ešte k tomu v tak dôležitý deň?
Nevie sa zbaviť pocitu, že jej najbližší čosi taja. Púšťa sa do pátrania, v ktorom ju podporí iba jej najlepší kamarát Rado. Každé odhalenie so sebou však prináša ešte viac záhad a Mira si už nie je istá ničím, dokonca ani sebou samotnou.

Robert Bryndza is an international bestselling author, best known for his page-turning crime and thriller novels, which have sold over four million copies in the English language.
His crime debut, The Girl in the Ice was published in February 2016, introducing his Slovak Detective Chief Inspector, Erika Foster. Within five months it sold one million copies, reaching number one in the bestselling charts in the USA, UK, Australia and many other countries around the world. 
Robert was born in Lowestoft, on the east coast of England. He studied at Aberystwyth University, and the Guildford School of Acting, and was an actor for several years, but didn’t find success until he took a play he’d written to the Edinburgh Festival. This led to the decision to change career and start writing. He self-published a bestselling series of romantic comedy novels, before switching to writing crime. Robert lives with his husband in Slovakia, and is lucky enough to write full-time.


Preklad: Knihy Roberta Bryndzu sa stali bestsellermi po celom svete a je známy predovšetkým vďaka jeho kriminálkam a thrillerom, ktorých sa v angličtine predalo viac než 4 miliónov výtlačkov. 
Jeho kriminálny debut Dievča v ľade vyšiel vo februári 2016 a predstavil v ňom inšpektorku Eriku Fosterovú. V priebehu piatich mesiacov sa predalo milión kópií a ocitla sa na prvých priečkach bestsellerových zoznamov v Amerike, UK, Austrálii a ďalších krajinách.
Robert sa narodil v Lowestoste, na východnom pobreží Anglicka. Študoval na Aberystwyth univerzite a Guildfordskej škole herectva - pár rokov sa mu venoval, no nebol úspešný, kým nenapísal hru pre Edinburgh festival. Vďaka tomu zmenil kariéru a začal písať. Najprv vydal samonákladom bestsellerovú romanticko-komediálnu sériu, kým prešiel na krimi. 
Robert žije so svojim manželom na Slovensku a je spisovateľom na plný úväzok.

Som úplne obyčajná. Občas však každý zatúži byť niečím výnimočný alebo prežiť niečo vzrušujúce, čo sa deje iba v knihách a filmoch. Preto rada čítam, lebo môžem zažívať dobrodružstvá rovno z bezpečia a pohodlia gauča. No a niekedy ani v knihe nenájdem to, čo by som práve rada čítala, tak si to napíšem. A mala som šťastie, pretože som našla skvelé vydavateľstvo, ktoré mi dalo šancu a knihy vyšli a potešili aj ďalších ľudí.

Predstaviť mňa ani moje knihy nebude také ťažké – keďže ich nie je tak veľa. Som autorkou románu Parstelvan, o ktorom sa toho už dosť popísalo z každej strany mince, teda pochvalne, aj dosť kriticky, takže názor si napokon budete musieť vytvoriť sami. Je to moja oficiálna prvotina, takže som sa cestou k jej vydaniu a rovnako tak aj po ňom, náramne veľa naučila.
Moja neoficiálna prvotina sú Dušičkine rozprávky, ktoré som napísala najmä pre svojich starých rodičov a vydala som ich sama v náklade, ktorý postačoval pre rodinu a známych. Sú to príbehy duše, ktoré v troch častiach rozprávajú, ako Dušička prišla na svet, ako ním putovala a ako sa vrátila domov. Okrem toho nájdete moje poviedky v zborníkoch Fantázia 2017 a Fantázia 2020, ktoré vychádzajú každoročne v novembri po ukončení súťaže Martinus Cena Fantázie.
A napokon čosi o mne? Myslím, že som taký všestranný typ – píšem prózu, aj poéziu (keď som ju prednášala na Literárnom soirée, viacero ľudí sa mi so slzami prišlo poďakovať – bol to vzácny, krásny moment, ktorý si nesmierne vážim). A píšem aj nekrológy, keďže vediem občianske rozlúčky.

Prvú knihu (Adonis v tričku) som napísala na strednej len tak pre radosť, nemala som ambíciu vydávať ju. Vyšla až o niekoľko rokov neskôr ako pokus, či by nejaké vydavateľstvo malo záujem. Podarilo sa a pri ďalšej knihe som si povedala, že skúsim zakomponovať do deja aj niečo vážnejšie. Preto v knihe Šepot dúhy čitatelia nájdu príbeh lásky v každej podobe, nielen partnerskej, ale najmä rodinnej, dočítajú sa o živote s hendikepom aj s rakovinou. Samozrejme, v YA knihe by nemala chýbať láska, takže aj romantičky si vždy prídu na svoje. ☺ Pracujem ako psychologička najmä s deťmi a mládežou a tak je mi táto cieľová skupina zatiaľ stále najbližšia. Mladí ľudia riešia tisícky vecí, hľadajú svoje miesto vo svete a tak sa snažím do kníh zakomponovať situácie, s ktorými sa môžu v živote stretnúť. V knihe Srdce pre Mirku to je napríklad náhla smrť mamy hlavnej hrdinky a vyrovnávanie sa so stratou, hľadanie zmyslu života i prijatie samej seba. Snažím sa do kníh vkladať hodnoty ako rodina, láska, vernosť, láskavosť, nájdete tam tiež nadšencov dobrovoľníctva, všetko, čo mi je ľudsky blízke.

Viac ako 20 rokov pôsobím ako novinárka a editorka. Pred dvanástimi rokmi som sa začala zaoberať zaznamenávaním výpovedí ľudí, ktorí prežili prenasledovanie – nacistické alebo komunistické. Niektorí oboje. Toho sa týkajú aj moje knihy. „Mengeleho dievča“, ktoré sa stala Knihou roka 2016 a viac ako 82- tisíc predanými výtlačkami je najpredávanejšou slovenskou knihou po roku 1989, rozpráva príbeh Violy Stern Fischerovej, rodáčky z Lučenca, ktorá prežila štyri koncentračné tábory, pokusy v Auschwitzi, aj pochod smrti. Záverečná časť knihy je venovaná aj pocte jej manželovi, ktorý ako mladý chlapec ušiel, aby mohol bojovať proti nacistom – vylodil sa v Normandii, obliehal Dunkerque a celý svoj ďalší život chránil pani Violy a ich dve dcéry.
Moja druhá kniha sa volá „Mama milovala Gabčíka“. Zachytáva príbeh Anny Malinovej, mladej vdovy, ktorá pol roka pred atentátom na Heydricha, u seba doma ukrývala Jozefa Gabčíka. Podľa protokolov gestapa mali spolu vzťah. Anny mala v tom čase malú dcérku, trojročnú Alenku, ktorú vychovávala sama, keďže jej manžel zomrel asi pol roka predtým ako sa zoznámila s Gabčíkom.
Kniha hovorí aj o tom, čo sa stalo s malou Alenkou, keď jej mamu pre pomoc parašutistom zatkli a popravili v Mauthausene. Dievčatko dlhé roky nevedelo, kto boli jeho skutoční rodičia, ani to, ako sa volá. V lágri, kam ju ako tri a pol ročnú nacisti zavreli, na to zabudla.

Volám sa Vladimíra Šebová a som autorka trilógie Insomnia (Insomnia, Hypersomnia, Paralýza + v češtine Insomnie) o dievčati, ktoré nikdy nespí. www.instagram.com/vladimira.sebova

Píšem knihy už viac než polovicu svojho života. Začala som písať tesne pred štrnástimi narodeninami, prvá, útla knižka vznikala na papierových bločkoch a písala som ju ceruzkou. Bola určená pre najlepšiu kamarátku, spolužiačku, s ktorou sme sa dohodli, že si pod vianočný stromček dáme príbehy odohrávajúce sa v našej škole, kde budú vystupovať všetci reálni ľudia. Vtedy som zistila, že ma tvorba napĺňa. Nikdy som však nemala ambície presadiť sa ako spisovateľka, a to dokonca ani keď som inšpirovaná Denníkom princeznej od Meg Cabot napísala prvý diel Džínsového denníka. Ten jediný ma však neznechutil, keď som si ho po štyroch rokoch prečítala. A tak som v roku 2007 skúsila požiadať o názor vydavateľstvo. Po vydaní dnes už kultového Džínsového denníka som tvrdila, že nemienim vydávať ďalšie knihy, no človek mieni, Pán Boh mení a najnovší historický román Oheň v srdciach je moja už dvanásta kniha. Len súhrou okolností som sa vyprofilovala ako autorka pre mládež, keďže som začala s mládežníckym žánrom, ktorý sa v čase absencie podobných kníh na slovenskom trhu okamžite uchytil. No občas si už musím odskočiť aj k iným témam – napríklad krimi Tajomstvá jedného domu a aktuálne historická romanca Oheň v srdciach. K napísaniu tohto titulu ma pre zmenu inšpirovala chorvátska spisovateľka Maríja Jurić Zagorka, ktorej dielo obdivujem nielen pre vyšperkované zvraty, ale aj pre podstatne ťažšiu východziu pozíciu ženskej autorky v prvej polovici dvadsiateho storočia. Práve na motívy jednej z jej kníh vznikol Oheň v srdciach, kde prostredníctvom veľkej lásky zmietanej pestrými dejinami Rakúskej monarchie a Uhorska v období francúzskych revolúcií a Napoleona Bonaparteho prenikám do hlbín romantických, zato tvrdých minulých dôb. A objavila som novú lásku, históriu – príbehy našich predkov plné vášní.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.