streda 2. augusta 2017

Knižné zhrnutie - júl

V júli som toho opäť prečítala celkom dosť a tak mám zas o čom písať. Pre zmenu je medzi knihami pár kúskov poézie, aj grafických noviel. Taktiež som jednu sériu dočítala a pár načala. Ehm. Tak... ideme na to.

Hypersomnia (Vladimíra Šebová)
Konečne v júni vyšlo pokračovanie slovenskej série Insomnia a bola to prvá kniha, po ktorej som v júli siahla. Žiaľ, napriek mnohým chybám a preklepom, ktoré v dvojke už neboli v takom množstve, jednotka je rozhodne lepšia. Jedna fakt zaujímavá postava, ostatné mi celkom liezli na nervy, autorka celkom opakuje udalosti predošlej knihy... 
Ale stále to bolo fajn a určite mám v pláne sériu dočítať.
3,5/5


The Amazing Spiderman: Kravenův poslední lov (J M DeMatteis, Mike Zeck, Bob McLeod)
Chcela by som čítať viac komiksov a preto som bola rada, keď sa mi podarilo zohnať tento. Nie som moc veľká fanúšička Spidermana (hoci ten nový film je vážne skvelý!) a nemám moc prehľad o jeho príbehu. Lenže tu ani príbeh nebol a záporák je úplne o ničom.
2/5





Unforgiven (Lauren Kate)
Séria Pád je taká moja guilty pleasure, Cama som vždy mala veľmi rada a tak som mala túto knihu už dlho na svojom wishliste. A toto bola riadna blbosť, Lilith bola krava. Napriek tomu som knihu neneznášala tak moc, ako som mala a myslím, že v mojej Twilight fáze tak pred 7 rokmi by som knihu fakt milovala.
3/5




Love and misadventure (Lang Leav)
Lang Leav je môj literárny objav tohoto mesiaca. Už polroka - od prečítania milk and honey - sa snažím nájsť nejakú ďalšiu skvelú poéziu. Konečne sa mi to podarilo. Aj keď som mala párkrát problém s angličtinou - aj keď som možno rozumela slovíčkam, nedochádzal mi význam. Napriek tomu som sa pri čítaní musela usmievať a mala som strašne krásny pocit pri čítaní. Najlepšie boli také kratučké eseje/úvahy.
Rozhodne odporúčam.
4/5


NeObyčejní (V.E. Schwab)
Tak toto je jednoznačne najlepšia Victorina kniha! Bola vážne skvelá, užila som si ju od začiatku do konca. Navyše som si zamilovala Victora. Táto kniha geniálne stiera hranice medzi dobrom a zlom, medzi hrdinom a záporákom. Vlastne sa všetky ostatné knihy so superhrdinskými schopnosťami môžu ísť strčiť, táto je najlepšia. Moc sa teším na pokračovanie.
Recenzia
5/5



Warm up (V.E. Schwab)
Toto je len taká 15 stránková prequelová novelka k NeObyčejným, ktorá ukazuje práve život jedného človeka so schopnosťami a jeho stretnutie s Elim. Všetkým je jasné, ako to dopadlo.
4/5






Peter a Lucia (Romain Rolland) 
Po tejto knihe som siahla ako po svojej júlovej klasike. Napriek tomu, že sa to odohráva počas vojny, nie je to vojnový román, ale román o láske. Bolo to pekné. Nič, čo by ma zasiahlo nejako veľmi hlboko a ja by som o tom uvažovala ešte polroka, ale páčilo sa mi to. Aj keď to malo najhoršiu poslednú vetu ever.
4/5




Because you love to hate me
Táto zbierka poviedok bola jednou z mojich najočakávanejších kníh tohoto roka. Množstvo fantastických autorov píše o záporákoch. Žiaľ, knihu ako celok hodnotím ako veľké sklamanie. Z tých trinástich poviedok by som odporučila polovicu. Väčšina zvyšných bola úplne otrasná, štyri som nedočítala.
Recenzia
3/5



The universe of us (Lang Leav)
Narozdiel od Love and misadventure, táto kniha sa skladala predovšetkým práve z tých krásnych kratučkých úvah, ktoré sa mi v predošlej zbierke tak moc páčili. Táto kniha bola ešte lepšia.
5/5






Mechanický princ (Cassandra Clare)
Napriek tomu, že sa v tejto knihe udialo toho menej ako v Mechanickom anjelovi, Princ sa mi predsa len páčil viac. Úplne som prepadla tomu príbehu a prostrediu... a hlavne Jemovi. Ja vážne nepochopím, ako toľko ľudí môže preferovať Willa, keď tam bol Jem. A Jem je úplné zlatíčko.
4,5/5






Saga volume 1-3 (Brian K. Vaughan)
Túto sériu som tak nejako nikdy nemala v zozname, že si ju musím prečítať. Avšak mala som príležitosť, tak som sa jej chopila a dobre som urobila. Ja síce veľkou fanúšičkou sci-fi nie som, ale toto bolo dosť dobré. Vážne sa teším na pokračovania.
Každý diel si vyslúžil 4/5.

Komiksová kytice (Karel Jaromír Erben)
Júlová klasika číslo 2. Tentokrát neplánovaná. Tejto zbierke básni som nikdy nevenovala pozornosť, aj keď som vedela, že niečo také existuje. Ale. Bolo to výborné. Aspoň teda to pôvodné dielo. Morbídne a vážne super. Hlavne Vodník a Zlatý kolovrátok. Za pôvodné dielo dávam 5/5.
Komiksová verzia má pri každej básni zakaždým grafické spracovanie od iného umelca. Niektoré boli úžasné a skvelo príbeh doplnili. Iné sa mi vôbec nepáčili, k básni sa vôbec nehodili a úplne mi zničili atmosféru daného príbehu (v jednej z nich je hipster s kroksami na nohách. Ehm.)
4/5

They both die at the end (Adam Silvera)
No a toto... toto bola moja najočakávanejšia kniha tohoto roka. Vychádza v septembri. A ja patrím k tomu málu štastlivcov, čo mali možnosť prečítať si ju dopredu. Yay!
Adam Silvera je, ako môžete vedieť, po Rowlingovej môj najobľúbenejší autor. Obe jeho predošlé diela boli synonymom dokonalej knihy. Pri tejto som mala vysoké očakávania a hoci ju považujem za najslabšiu z tých troch, nie je to preto, že by bola zlá, ale preto, že prvé dve nastavili latku privysoko.
Avšak, stále je to fakt výborné dielo, opäť ma to psychicky zničilo a chcete to čítať.
Recenzia
5/5

Mechanická princezná (Cassandra Clare)
Mechanická princezná je naozaj vydarené ukončenie skvelej série. Nedostala ma síce toľko, ako väčšinu ľudí, ale to bolo tým, že som vedela, ako sa to skončí, keďže som čítala posledný diel Nástrojov smrteľníkov. Aj tak som bola ale pri konci smutná (Jem!). Ale potom ten epilóg... to bolo také pekné!
Akurát nechápem, prečo som čakala tak dlho, kým som túto sériu prečítala. Ale lepšie neskoro, ako nikdy, no nie? Takže ak ste náhodou nečítali, určite dajte Pekelným strojom šancu. Aj keď som asi posledná, kto to čítal.
5/5


Po dočítaní Princeznej som sa dozvedela, že k sérií existujú dve novelky. Takže...
On the bridge (Cassandra Clare)
Toto bola moc milá poviedka o Willovi a Jemovi, ktorá sa odohrávala krátko predtým, ako spoznali Tessu. Moc milé.
4/5

After the bridge (Cassandra Clare)
Táto sa už odohráva po epilógu a je trošku dlhšia. Trošku mi to pripomínalo fanfiction, ale aj tak to bolo dobré a roztomilé.
4/5

Snehuliak (Jo Nesbo)
Túto knihu som mala doma celé veky. Niekoľkokrát som bola len kúsok od toho, aby som po nej siahla a nakoniec som si vždy vybrala niečo iné. Teraz už nie. Teraz som to vážne chýbala. A viete čo? Harry Hole mi chýbal. Geniálne vymyslené, geniálne napísané a vy až do konca netušíte, kto je fakt vrah. A hoci som to nečakala, predsa len som nebola až tak z toho šokovaná, ako som možno mala, tak som nemohla dať úplne plné hodnotenie. Napriek tomu...
4,5/5



Zájsť priďaleko (Abbi Glines)
Túto knihu som striedavo chcela a nechcela čítať. Už viem prečo. Je to jedna z najhlúpejších kníh, čo som kedy čítala. Pri tých stupídnych dialógoch sa mi až rozum pozastavoval, Blaire bola neskutočná krava a preklad to tiež vôbec nezachránil. Skôr naopak.
Preto sa celkom hanbím priznať, ako veľmi ma táto kniha bavila. Síce som tak po každom odseku zapínala internet, aby som kamarátom napísala najnovšiu absurditu, čo sa tam stala, ale aj tak. Bola to neskutočná komédia, už dávno som sa pri knihe tak veľmi nenasmiala. Fakt som až výbuchy smiechu mala. Len škoda, že to vôbec nebol autorkin zámer.
A obľúbila som si Rusha. Aj keď to bol debil.
A chcem pokračovanie.
Verte mi, že hádam od prvého čítania We were liars som nebola tak veľmi na vážkach, aké hodnotenie knihe udeliť. Zaslúžila by si 1* za to, aké hlúpe to bolo, ale aj 5* za to, ako ma to bavilo. Nakoniec som skončila uprostred, hoci s tým hodnotením nie som veľmi stotožnená.
3/5

BONUS: 
Nedočítané knihy
Sem-tam sa stane, že siahnem po knihe a nedočítam ju. Nepatrím k ľuďom, čo musia za každú cenu knihu dočítať. Každého osobná voľba, pre mňa je to hlúposť. Predsa toľko fantastických kníh existuje, že načo zabíjať čas knihou, čo za to nestojí?
Občas nedočítam knihu pre to, lebo zistím, že ju už vlastne nechcem čítať. To si uvedomím už počas prvých strán (pri Soulless to boli asi tri) a knihu nechám tak. Ani jej nedám šancu poriadne a nemám o tom čo povedať. Nie je to vina knihy, ale mňa.
A potom sú tu knihy, ktoré sú proste otrasné. A o tých sa budeme baviť, dobre?
(Neviem, či tu tento nový segment bude často, teraz tu ale mám hneď dve.)

Bull (David Elliott)
Veršovaný príbeh o Theseovi a Minotaurovi. Znie to super, že? Fakt som sa na túto knihu tešila. Škoda, že to bola taká sračka. Zvládla som 18%. Tak ako pri Roseblood, ani tu autor nemá autor absolútne žiaden rešpekt pred pôvodným dielom. Bolo to sprosté a nechutné.
Fuj.
Odpad.




Rockové tango (Monika Wurm)
Táto kniha sem úplne nepatrí. Totižto, čítala som ju (respektíve sa o to pokúšala) včera. Takže patrí do augustového zhrnutia. Nechcela som však čakať tak dlho, kým o nej budem rozprávať. Okrem toho sa chcem snažiť zabudnúť, že som ju vôbec čítala.
Tu som zvládla 47%. Viac sa nedalo. Obe postavy boli otrasné a oboch som neznášala z rozličných dôvodov. Príbeh je absurdný a nie je na ňom romantické vôbec nič. Skôr naopak. Tak nezdravý vzťah som hádam ešte nevidela. Aspoňže sa kniha končí primeraným happy endom, hoci aj to bolo absurdné (ten som si nechala vyspoilerovať).
Moju "recenziu" si môžete prečítať na Goodreads, tam som sa rozpísala viac.

6 komentárov:

  1. Zájsť priďaleko mám aj ja doma 😀 už dlhú dobu, našla som ju v akcii tak som si ju vzala, no teraz sa aj celkom obávam do nej pustiť... Ale tak, snáď sa pri nej zabavím.

    Peter a Lucia je jedna z mojich obľúbených klasík :-)

    Inak, Snehuliak je sfilmovaný a som na to zvedavá :-) ptm môžeš porovnať s knižkou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Budeš si myslieť, že ťa neznášam, ale daj tomu šancu :D
      Nie je - bude. Ešte tento rok niekedy :) Hneď po dočítaní som pozerala trailer, ale neviem, čo si o tom myslieť :D

      Odstrániť
    2. Tak možno niekedy, keď budem mať sentimentálnu chvíľku 😀
      Ale ja som to myslela tak, že už je sfilmovaný, ale viem, že premiéru bude mať v októbri či novembri. A však to je fuk. Ja som od Nesba ešte nič nečítala (asi kvôli tomu, že je všade na pultoch). Keď už tak je fajn začať ho čítať podľa postupnosti alebo nenadväzujú na seba tie prípady? :-)

      Odstrániť
    3. Ja som jeho knihy čítala v poradí: 6, 1, 2, 7 :D Každá je samostatný príbeh, takže sa dajú čítať aj v náhodnom poradí :) Aj keď teda sem-tam sa spomenie niečo z predošlých kníh, ale ja som čítala všetky tie knihy ďaleko po sebe, takže ma to nejako netrápilo, lebo už som aj zabudla, čo povedali :D

      Odstrániť
  2. Ja stále nechápem, ako môžeš toho toľko stihnúť prečítať. :D Na Because you love to hate me som sa normálne tešila, ale tvoje updaty na gr schladili moje nadšenie... Možno sa k tomu niekedy dostanem, ale vo všeobecnosti nie som veľký fanúšik poviedok, to už musí byť niečo extra, aby ma chytili. Inak, úplne súhlasím s tvojím prístupom k nedočítavaniu kníh, tiež sa zbytočne do ničoho nenútim, veď môj čas je vzácny.:D

    Btw 1: Som rada, že sa ti páčili Pekelné stroje.:) Jem je zlatíčko, to áno, ale aj tak som team Will.:D
    Btw 2: Sledovať tvoje čítanie a názor na Zájsť priďaleko je zábava.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už nebudem :D Niektoré poviedky si určite zamiluješ!
      1. Mne Will neprišiel vôbec AŽ TAK zaujímavý :D
      2. Ešteže som už skončila. Tri dni, ktoré mi nikto nevráti :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.