streda 6. júla 2016

Návrat do detstva | Kroniky Narnie

Autor - C.S.Lewis
Originálny názov - The Chronicles of Narnia
Počet dielov - 7
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2016
Väzba - paperbacky
Počet strán - 208+184+228+224+248+240+200

Anotácia
Kroniky Narnie si získali milióny fanúšikov po celom svete, dobrodružné cesty, fantastické tvory či epické bitky medzi dobrom zlom zaujali mladých aj dospelých čitateľov. Kompletný set nadčasového príbehu vychádza pri príležitosti 25. narodenín Vydavateľstva SLOVART. 
Kroniky Narnie sú dnes považované za základný kameň literatúry pre deti. Každá kniha je majstrovským dielom, ktoré vtiahne čitateľa do krajiny, kde sa mágia stáva realitou. V každom príbehu sa štyri deti vydávajú do Narnie – krajiny, v ktorej sú deti oveľa viac než len deťmi, a v ktorej nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Vďaka autorovmu rozprávačskému majstrovstvu a úžasným ľudským aj zvieracím hrdinom vznikol nadčasový príbeh o dobre a zle, o dôvere a nádeji. V tomto exkluzívnom boxsete nájdete všetkých sedem príbehov o Narnii.

***

Celú túto sériu som čítala ešte ako dieťa. Hneď niekoľkokrát. Pamätám si, ako som to pravidelne brávala z knižnice a úplne prvýkrát som ich ani nebrala po rade. A tak som Kôň a jeho chlapec čítala ako poslednú. A preto som bola fakt veľmi rada, keď som zistila, že sa dočkáme nového vydania tejto mojej srdcovky a vedela som, že to musím mať, pretože mi doteraz žiaľ, chýbala na poličke. Som nesmierne rada, že túto sériu konečne vlastním a že som si mohla dať aj ďalší re-reading po tých rokoch. 

Keďže predpokladám, že väčšina z vás túto sériu čítala, nebudem sa ku každému dielu vyjadrovať nejako obšírne.


Čarodejníkov synovec
Tento diel je síce veľmi dôležitý, nakoľko ukazuje vznik Narnie, ale nepatrí k najakčnejším dielom. Navyše mi nikdy nejako zvlášť neprirástli k srdcu ani Digory ani Polly. Napriek to je taká milá rozprávka plná magickej atmosféry.


Lev, šatník a čarodejnica
Túto knihu som mala vždy veľmi rada, ale teraz sa stala mojou najobľúbenejšou zo série. Okrem toho najlepšie knihy sú so súrodencami Pevensiovcami (čiže vlastne všetky tie, čo aj sfilmovali), takže som si túto knihu veľmi užila. Veľká škoda, že je aj najtenšia. Absolútne nádherný príbeh a zrovna ten, ktorý sa mi vždy vybaví, keď sa povie Narnia. 


Kôň a jeho chlapec
Tento diel som si veľmi nepamätala. Vedela som, len, že sa asi najviac líšil od ostatných. Táto kniha má taký dlhší rozbeh a má veľa takých... orientálnych prvkov, ktoré nikdy neboli pre mňa motiváciou, aby som si niečo prečítala. Okrem toho moc nemusím, knihy, kde sa len putuje z miesta na miesto za niečím. Napriek tomu to má veľmi pekné rozuzlenie a koniec sa mi veľmi páči. 


Princ Kaspián
A súrodenci sú späť! A taktiež čitateľ konečne spoznáva Kaspiána, čo je ďalšia z postáv, ktorú som mala vždy veľmi páčila. A nielen preto, že ho hrá Ben Barnes! 


Dobrodružstvá lode Ranný pútnik
Toto býval vždy môj najobľúbenejší diel a myslím, že som ho aj najčastejšie čítala. A hoci som si ho aj teraz veľmi užila, už si to svoje prvenstvo žiaľ, neudržalo. 


Strieborná stolička
Túto knihu som si už takmer vôbec nepamätala. Skrýva sa v nej však dôležité ponaučenie - vždy treba počúvať hovoriace levy. Alebo aspoň toho jedného. Môže vám to zachrániť život. Tiež však pre mňa patrí k tým menej zaujímavejším a občas som sa trochu nudila. Má to však naozaj smutný koniec.


Posledný boj
Posledný diel som si absolútne nepamätala. A rýchlo mi aj došlo prečo. Pravdepodobne sa mi tento diel nikdy veľmi nepáčil, nebolo to už zďaleka také zaujímavé a magické. Naopak, prvých 140 strán mi príbeh prišiel celkom o ničom. Až posledných 60 strán som si to začala naozaj užívať. Nie som si však istá, čo si o tom konci myslím, je veľmi neobvyklý. Páčil sa mi, ale zároveň aj nepáčil. Bolo to pekné aj smutné. Bol to happyend, ale zároveň nebol. Po dočítaní som však bola smutná.



Hoci som túto sériu už čítala - dokonca viackrát - bolo to už dávno a ja som si z viacerých dielov veľa nepamätala. Z toho dôvodu to boli pre mňa vo viacerých ohľadoch nové príbehy, ktoré som si mohla vychutnať od začiatku.

Bol raz chlapec, ktorý sa volal Eustace Clarence Scrubb a takmer si to aj zaslúžil.

V tejto sérií mám veľa svojich obľúbených postáv. Ako som spomínala, trebárs Kaspiána, zo súrodencov to bol vždy Edmund. Také moje zlatíčko. Okrem toho mám moc rada aj Eustaca, aj keď samozrejme až po náprave. V šestke a sedmičke je mojou najobľúbenejšou "vecou" tam. Dovtedy sa na ňom akurát tak smejem. Ďalej Lucy, samozrejme Ričipíp (ďalšie moje zlatíčko)... A potom je tu pravdaže, Aslan. Aj keď v sérií niekoľkokrát zdôrazňujú, že to nie je skrotený lev, vždy som ho chcela mať doma. Je neskutočne úžasný. 

Vždy ma mrzelo, že sme sa nedočkali príbehu o súrodencoch, keď boli dospelí a panovali na hrade Cair Paravel. Samozrejme, objavujú sa dospelí v treťom príbehu, ale to nie je ono. Veľmi by som chcela príbeh o nich ako panovníkoch.

Celé sa to číta neskutočne rýchlo a celú sériu som dala v priebehu štyroch dní, pričom som stíhala dva diely denne. Číta sa to veľmi ľahko a príjemne. Je to taká magická oddychovka. A hoci je moje hodnotenie dielov teraz také všelijaké, séria ako taká je navždy v mojom srdci a ja ju aj napriek niektorým slabším dielom zbožňujem. Už teraz sa teším na ďalší re-reading. Moje budúce deti to budú mať ako povinné čítanie. Tak ako aj Harryho. 

Za knihy veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart
Vy si ich môžete objednať TU.

2 komentáre:

  1. Tož, taky bych se k tomu mohla vrátit, co? Když mám přečtené jenom dva díly :D Jako malá jsem to docela žrala, tak bych tomu ještě mohla dát šanci :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.