utorok 8. decembra 2015

Milý Kurt Cobain... idem unudiť čitateľa k smrti | Listy do neba

Autor - Ava Dellaira
Originálny názov - Love Letters to the Dead
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2015
Väzba - paperback
Počet strán - 272
Hodnotenie na Goodreads - 3.83 /28 465

Anotácia
Začalo sa to úlohou na hodine angličtiny: Napíšte list niekomu, kto už nežije. Laurel si vybrala Kurta Cobaina, idol svojej sestry May. Zomrel mladý, rovnako ako ona. Laurel sa nápad zapáči a čoskoro má plný zápisník listov známym i menej známym osobnostiam, ako je Janis Joplin, Amy Winehouse, Jim Morrison a ďalší. Ani jeden z nich učiteľke neodovzdá. Spočiatku píše o bežných problémoch – nástupe na strednú školu, nových priateľstvách, prvej láske, o živote v rozpadnutej rodine. Napokon sa v nich zverí aj so svojím najväčším trápením, krutou skúsenosťou, ktorá ju poznačila na celý život. Stalo sa to v čase, keď na ňu mala May dozerať. Sestra bola pre Laurel stelesnením krásy a šarmu, no ak sa má zbaviť výčitiek a pochmúrnych myšlienok, musí si uvedomiť, že May mala aj svoje chyby.

 ***

Táto kniha ma zaujala už dávnejšie svojou neobvyklou tématikou a spôsobom, akým je písaná. Listy adresované slávnym mŕtvym osobnostiam sú skvelým prostriedkom na akékoľvek obzvláštnenie knihy a predpokladom na niečo zaujímavé. 
Ehm...

Nechcel si byť hrdina. Nechcel si byť idol. Chcel si byť sám sebou. Od nás si chcel iba to, aby sme počúvali hudbu.

Začalo sa to dobre. Vážne áno. Prvé slová tejto knihy znejú: Milý Kurt Cobain. Po týchto troch slovách moja spokojnosť viac-menej skončila. Áno, tešila ma potom aj Amy Winehouse a mnohí ďalší, ale podstatný je príbeh. Aspoň by mal byť, že. 
A ten bol... nuž, neskutočne nudný. 
Postavy tú knihu žiaľ tiež ťahali ku dnu. Jediné pozitívum Laurel bol vkus na mŕtve osobnosti a jej hudobné preferencie. Ako postava však nestála za nič. 
Sky takisto. A k ostatní nestoja za takúto zmienku. 

,,Okrem toho veď ty nechceš byť mojim frajerom."
,,Ako vieš?"
,,Nie si taký."
,,No, teraz som."
,,Aj ja."

Celá kniha je vyrozprávaná v listoch, sú to prostriedky na prerozprávanie príbehu. Lenže samotná idea listov pre knihu nestačí. Ten príbeh treba. A tak nám autorka servíruje klasický príbeh o prvej láske, rozbitej rodine, mŕtvej sestre a podobných klišé, aké sa v young adult literatúre objavuje dosť často. Aj takýto príbeh sa však dá napísať dobre a môže z toho vzniknúť niečo pekné.
Čo sa autorke nepodarilo. Samotný príbeh bol neoriginálny, nudný, divný, suchý a naivný. Je možné, že tak v trinástich až pätnástich by som si knihu užila, teraz to však už nebolo nič pre mňa.
A ten preklad... Neskutočne ma štval preklad názvov pesničiek. Niektoré v angličtine, niektoré v slovenčine, človek by v tom márne hľadal logiku. A tak sa mi dvíhal tlak pri pohľade na Vraciam sa do temnoty od Amy Winehouse. Už mi tam chýbala len Odvykačka.
Jediným plusom sú adresáti listov a občasné informácie o nich. Napríklad som sa dozvedela veci o Kurtovi, ktoré som nevedela. Tiež sa mi páčilo prihováranie sa im. A konečne som sa dokopala k stiahnutiu albumov Nirvany a Amy, takže mi tá kniha dala aspoň niečo. Rozhodne však radím siahnuť radšej po inej knihe.
Akurát obálku to má nádhernú.


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Vy si ju môžete objednať TU.

10 komentárov:

  1. Som rada, že nie som sama, kto sa pri tejto knihe nudí...ja som už asi týždeň na 60. strane a absolútne nemam chuť to dočítať..tam sa nič nedeje a po tejto recenzii som fakt zúfalá, že mám dokonca ešte tak ďaleko, pretože som dúfala, že sa to rozbehne :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nerozbehne. A pritom je to fakt škoda, kniha mala veľký potenciál. Ale bolo to fakt moc nudné.

      Odstrániť
  2. Tak to jsem teda čekala... něco úplně jiného :D Vypadá to dobře, to jo, ale... celé v dopisech? Kurta Cobaina mám docela ráda, no :D A překlad písniček? Vážně? Teď fakt nevím, jestli do té knihy vůbec jít :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Preklad NÁZVOV pesničiek -_- A akože kniha v listoch je fajn. Vlastne je to jediná vec, čo bola na tom fajn :D
      Radšej niečo iné :D

      Odstrániť
  3. Ešte raz veľmi pekne ďakujem za knihy :-) Už mi prišli :-)
    O tejto knihe som už počula, ale moc ma nezaujala, ak sa k nej však dostanem, určite si ju prečítam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Netuším za aké, ale nemáš začo :)
      Ak ťa nezaujala, nečítaj to :D

      Odstrániť
  4. Me nudila uz ta anotace ale pak jsem se nechala strhnout odtatnimi. Uz jsem zase vystrizlivela :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kurte Maťo, tohle mi nedělej. Já jsem... napsala jsem na ni právě článek do Posuď knihu podle obalu a píšu tam, jak mě neskutečně obalem zaujala, že jsem si přečetla anotaci... a tak vidím Kurt Cobain. A že to musím číst. A pak tahle recenze... a já mám vážně strach se do knížky pouštět. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.