utorok 1. decembra 2015

Život nie je nikdy jednoduchý... | Milujem, koho chcem

Autor - Tamara Tainová
Séria - Je to inak, mami...
Diel - 3/3
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 272

Anotácia
Po piatich rokoch prichádza voľné pokračovanie príbehu, ktorý si získal mnoho priaznivcov.
On je novinár, ona je psychologička. On je gej, ona si nesie ťažkú traumu z detstva. Spája ich hlboké priateľstvo, spoločný pes a spoločný byt. A ešte rovnaká túžba po láske. No zatiaľ čo Boris sa lieči zo svojho ďalšieho smutného rozchodu krátkodobými známosťami, jeho priateľka Sofi ako keby úplne rezignovala na lásku. A potom sa svet oboch mladých ľudí odrazu zatrasie v základoch. Sofiina matka ťažko ochorie a Borisov otec sa stratí kdesi uprostred preľudneného Mexika. Podarí sa obom prekonať nečakané rany osudu a nájsť nakoniec to, po čom obaja tak veľmi túžia?


***
Túto knihu som dlho netrpezlivo očakávala. (A nielen preto, že to bola konečne motivácia prečítať dvojku, áno?) Výborná obálka, nečakané pokračovanie po štyroch rokoch... Rozhodne som si ju nemohla nechať ujsť. 

,,Vaše fajčiarske prestávky začínam pozorne sledovať a ku koncu mesiaca ich vyhodnotím."
,,Vyhodnotíte nás, či dobre fajčíme? Dostaneme známky za technický a umelecký dojem?"

Boris je postava, ktorá prešla obrovským vývojom, čo je naozaj veľké pozitívum. V jednotke to bol taký citlivý a nevinný chlapček, v dvojke už občas vystrkoval drápky a tu ma občas naozaj prekvapila jeho odvaha a občasná drsnosť. Stal sa z neho úplne iný človek, ale je to pozitívna zmena. Lebo svet nie je plný ružových jednorožcov. Dospel. 
Kniha je tentokrát aj z pohľadu Sofi, čo som sa rozhodne nesťažovala. Ako som už vravela, je to zaujímavá a skvelá postava, ktorej pohľad bol tiež veľmi zaujímavý. 
Leoš je opäť výborná postava, stále moja najobľúbenejšia. Keď sa mu niečo dialo, bolo mi smutno, ale  stále ma tešil svojimi hláškami. A Lucia bola krava.
A moc som si obľúbila aj Elu. Roztomilé dievčatko. A nie rozmaznané či protivné. Ničím neskazené. Takže yay! 

,,Mám úplne nového zajaca. Chcela som psa, ocko mi však povedal, že zajac bude múdry kom-kom..."
,,Kompromis?"
,,Áno. Neviem, čo to je, no je naozaj múdry."

Ani táto kniha sa nevyhýba ťažkým témam, z ktorých neraz mrazí a ja som premýšľala, že čo je toto preboha, za svet. Keď som sa autorky spýtala, prečo spravila niektoré veci, odpovedala mi, že preto, lebo taký je život. Ľudia prichádzajú a odchádzajú, vždy je na ceste množstvo prekážok. Niekedy som mala dojem, že je tam viac tragédii a zvratov, než človek za také obdobie zvládne. Rozhodne sa nenudili. Z toho dôvodu táto kniha nebola vôbec predvídateľná a nikdy som netušila, čo sa stane ďalej. A to ma poháňalo v čítaní ďalej. Autorka si nedávala servítky pred ústa, s ničím sa nepárala a písala ako to je.
Napriek tomu má kniha opäť výborný humor, skvelé hlášky a opäť geniálne prirovnania. Pozeral na mňa neveriacky ako obyvatelia Bratislavy na dokončovanie električkovej trate. Nikdy ma tak nedostávali prirovnania v knihách, doslova som pri tom vyprskla od smiechu viac, než pri čomkoľvek inom tam. A bolo tam ešte jedno skvelé, len som si ho zabudla zapísať.
Navyše tam bol spomínaný Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol, aj Nesbo. A množstvo úžasného jedla. Čo bolo peklo, lebo som bola potom stále hladná. 
Od predošlých dielov sa to líšilo na prvý pohľad. Prvý diel sa sústreďoval na vzťahy, dvojka išla miestami až do detektívky. Toto bolo iné. Temnejšie. A rozhodne najlepšie. Ja sa tuším pri tejto knihe aj naučím mať rada zmeny. 
Veľmi vtipné, realistické a skvelé a táto séria by rozhodne nemala ujsť vašej pozornosti. Veľmi som si to užila a prečítala som to doslova za pár hodín.


Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Vy si ju môžete objednať TU.

Kam ďalej? 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.