sobota 14. novembra 2015

Top 15 - young adult knihy

Včera som narazila u jednej booktuberky na takéto video a povedala som si, že to bude fajn obzvláštnenie medzi recenziami. Okrem toho ma vždy bavilo robiť zoznamy. A tento je navyše bez Harryho, Percyho a Anny zo zeleného domu, keďže tie sú ešte middle grade, takže sa konečne už aj k niečomu inému dostanem. Yay! 
Podotýkam, že zoznam nie je podľa nejakého poradia. Proste moje najobľúbenejšie YA knihy/série.


Aristoteles a Dante spoznávajú svet a tajomstvá vesmíru (Benjamin Alire Saénz)
Toto bola jedna z prvých kníh, ku ktorým som sa tento rok dostala a okamžite som vedela, že to bude jedna z najlepších nielen za tento rok, ale úplne. Táto kniha je dokonalá. Skrýva nádherný príbeh priateľstva a má všetko, čo má perfektná kniha obsahovať. 
Je mi fuk, v akom jazyku to budete čítať, ale prečítajte si to. Angličtinu to má brutálne jednoduchú, české vydanie vyšlo minulý mesiac a slovenské vyjde (snáď) v januári.


Dám ti aj slnko (Jandy Nelson)
Pokiaľ ste tejto knihe doteraz pozornosť nevenovali, spravili ste obrovskú chybu. Perfektný príbeh, úžasne a realisticky napísané postavy a tak celkovo má táto kniha v sebe niečo, čo vás nepustí. Nemohla som prestať čítať, až kým som nedočítala. Tá kniha ma veľmi zasiahla a verím, že si ju zamilujete tiež.
Slovenské vydanie vyšlo minulý mesiac, českého sa dočkáte v marci. 


Rudá královná (Victoria Aveyard)
Moja najobľúbenejšia YA fantasy? Nemám nad čím premýšľať, Red queen je pre mňa no. 1. Mrzí ma, že sa jej u nás nevenuje toľko pozornosti ako trebárs Trónu zo skla. Nech je Trón akokoľvek dobrý (a že je fakt dobrý), Rudá kráľovná je ešte lepšia! V istých častiach síce máte dojem, že je to mix Selekcie, Hier o život a viacerých iných kníh, ale v konečnom dôsledku je to úplne jedno. Je to spracované tak dokonalo, že je to úplne nepodstatné. Navyše ten koniec ma dostal. Niečo také som naozaj nečakala a už len to je dôvod, prečo si túto knihu prečítať. Už aby som mala druhý diel! 
Rudá královná vyšla v češtine tento alebo minulý týždeň. V slovenčine sa zatiaľ (žiaľ) nechystá... 


Simon vs. the Homo sapiens agenda (Becky Albertalli)
Toto je proste brutálne roztomilá, nádherná knižočka, pri ktorej som sa škerila celú dobu. Do Simona som sa vedela úplne dokonalo vžiť a celkovo som bola z knihy úplne paf. Navyše Simon šiel na Halloween za dementora. Jop, toľko mi k šťastiu stačí :D 
Kniha v preklade ešte nevyšla, ale v češtine bude myslím, že v septembri. Na Slovensku ešte práva odkúpené neboli. Aspoň čo viem.


Mariotovi dediči (Marja Holecyová)
Ak niekto povie, že Slováci nevedia písať fantasy, nečítal Mariotovych dedičov. Výborná fantasy so slovenského prostredia, ktorá si ma získala už v štrnástich a odvtedy ju proste milujem. 
Koniec štvorky mi síce zlomil srdce, ale napriek tomu som posledný diel čítala už trikrát. A určite nie naposledy. Táto séria je moja láska. 
Je momentálne prakticky nezohnatelná, ale vraj bude dotlač. Len ani srnka netuší kedy. 


Džinsový denník (Zuzka Šulajová)
Ešte jednu slovenskú sériu musím spomenúť. Na Denníkoch závisláčim ešte dlhšie. Už asi v jedenástich sa mi dostala do rúk jednotka a odvtedy tie knihy milujem. S Paulou som toho prežila strašne veľa, je napísaná neuveriteľne realisticky. Obyčajné dievča, akých tu je veľa. A to je na nej super, dá sa do nej perfektne vžiť. A potom je tu Lukáš. Viac hovoriť nemusím, že? 
Ja chcem už posledný diééél! 


Měsiční kroniky (Marissa Meyer)
Hoci som nečítala toľko re-readingov, čo by som chcela, pár som ich predsa len prečítala. Táto séria sa vyníma ešte aj nad nimi. Autorku považujem za géniusa s nekonečnou kapacitou fantázie, pretože to, čo vytvorila proste nie je možné. 
Takže sa nenechajte odradiť tou hnusnou českou obálkou a ak ste to ešte nečítali, prečítajte si to.
A dajte mi niekto Winter!


Mara Dyer (Michelle Hodkin)
Bola som trochu na vážkach, či sem túto sériu. Niežeby si nezaslúžila miesto tu, ale no viete. Tretí diel v preklade už nebude. Ja viem, aj mňa to štve. Aj napriek tomu, že tá trojka je oproti prvým trom trochu slabší. Napriek tomu stojí za prečítanie a tak isto celá táto séria. Je to úžasná, riadne psycho séria. A ja nechápem, že som jej toľko odolávala...


Fangirl (Rainbow Rowell)
Rovno poviem, že som túto knihu čítala v angličtine a to isté radím aj vám. Už len kvôli tomu absolútne príšernému názvu. Niečo také si táto kniha fakt nezaslúži. Je to úžasná kniha o jednej fangirl (takže je nesmierne ľahké vžiť sa do nej), ktorá miluje sériu o Simonovi Snowovi (nápadne podobnú Harrymu). Každopádne Rainbow je úžasná autorka a už len kvôli nej to treba prečítať. 


Eleanor a Park (Rainbow Rowell)
No a keďže je Rainbow tak perfektná autorka, musela som spomenúť aj túto knižku. Je to vlastne romantická knižka. Ja na také moc nie som, ale táto je napísaná tak krásne, že si ma skrátka získala. Bolo to dokonalé, nemohla som sa od toho odlepiť a koniec mi zlomil srdce. A aj tak to stálo za to. 


Temné vody (Fiona Paul)
Okej, toto je séria, ku ktorej som sa dostala len vďaka obálke a celkovému nádhernému vizuálnemu spracovaniu. Bola to tá najlepšia náhoda. Nečakala som, že si ma tá kniha môže získať tak veľmi. Odohráva sa to v renesančných Benátkach, sú tam vraždy, sekta, nesmrteľnosť... a Falco! Chcete to čítať, verte mi.


Řekni vlkům, že jsem doma (Carol Rifka Bruntová)
Toto je ďalšia kniha, ktorá má v sebe absolútne nádherný príbeh. A aj keď má otravnú hlavnú postavu (a jej rodinu), Finn a Toby stoja za prečítanie. Je to kniha, ktorá nie je nejako zvlášť známa, ale rozhodne si vašu pozornosť zaslúži. 


We were liars (E. Lockhart)
Túto knihu som čítala dvakrát, pretože po prvom prečítaní som netušila, čo si o nej myslím. A či sa mi vôbec páči, alebo nepáči. Je to jedna z najčudnejších kníh, aké som kedy čítala. Ku koncu som už nestíhala sledovať, čo sa deje. A či sa vám táto kniha bude alebo nebude páčiť, rozhodne si ju zapamätáte. Takže odporúčam! 


Líbali jsme se (David Levithan)
A toto je druhá z najčudnejších kníh. Až na to, že pri tejto som vedela už po prvom prečítaní, aká je geniálna. Bolo výborne nepísané. Navyše je to kratučká kniha, ale aj za tú dobu stihne čitateľa zasiahnuť. 


The Duff (Kody Keplinger)
Toto je kniha, od ktorej som neočakávala prakticky nič. Nie je to typ knihy, aké zvyknem čítať. Je to ale veľmi vtipná, nenáročná oddychovka, ktorá ma proste veľmi bavila a veľmi rada si niekedy dám re-reading. Navyše Bianca bola skvelá hlavná hrdinka.

14 komentárov:

  1. Sakra, většinu z toho jsem ještě nečetla! :D
    Mám dojem, že na I'll Give You The Sun slýchám samou chválu a přitom mě to z nějakýho důvodu prostě nezaujalo. To jsem zvědavá, jestli se k tomu dostanu :D
    A ta Rudá královna, to je snad to samý, za všech stran o tom pořád poslouchám a včera jsem konečně přečetla anotaci a ty jo, to mě nějak vůbec nezaujalo, je to divný, nevim, co si o tom myslet... :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nic z toho jsem nečetla, ale dost knížek z toho si chci už pěkně dlouho přečíst. Hlavně FanGirl, Eleanor a Park, Ostrov lhářů, a dál už raději ani nepokračuju jinak bych tady přepsala celý tvůj seznam :D
    http://thereviewsforbooks.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ariho a Danteho jsem zrovna nedávno dočetla a taky se mi kniha moc líbila, i když asi nebude úplně nejlepší za tento rok. :) Red Queen a Simona si chci už strašně moc dlouho přečíst. :D A Ostrov lhářů byl super! :)
    Naproti tomu se mi třeba vůbec nelíbila Fangirl. :D Ale to jsem asi jediná v celém vesmíru, takže... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A tak... mne sa zas nepáčia iné knihy, čo iní milujú, takže... :D

      Odstrániť
  4. Super článok,určite poobzeram knižky,DD a E&P patria taktiež k mojim srdcovkam 😊

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Džínsové denníky sú moja srdcovka. Rada sa k nim vraciam :)

    pozývam ťa na môj nedávno založený blog, kde sa okrem iného budem venovať aj knihám
    just-the-things-i-like.blog.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Moja dcéra niektoré z nich miluje, pred nedávnom som jej objednávala pokračovania Džínsového denníka z martinusu a objavil som aj kupón na zľavu z poštovného , tak ma to aj vyšlo cenovo výhodnejšie.
    Link na kupón:
    http://www.kuponyzdarma.sk/martinus-sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jsem ráda, že alespoň někdo zná sérii Temné Vody. :) (ok, vím, že i Emmaline, ale jinak nikdo)
    Tahle série je opravdu super, ale je škoda, jak moc je nedoceněná...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No presne, to tiež vravím :D Pár ľudí som síce na to nahovorila, ale aj tak je o tom strašne málo počuť. Čo je obrovská škoda, lebo bestsellermi sa častokrát stávajú úplné kraviny -_-

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.