nedeľa 22. novembra 2015

Keď jedna tragédia zmení celý život | Tanec pre Luciu Frey

Autor - Daniella Ferková
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 256

Anotácia
Tanec pre Luciu je románovým debutom sedemnásťročnej Danielly Ferkovej, ktorá so svojimi poviedkami vyhrala niekoľko literárnych súťaží, vrátane celoslovenskej Mladej slovenskej poviedky.
Šestnásťročná Lucia sa vracia na Slovensko. Späť do rodných Košíc, ktoré opustila pred ôsmimi rokmi. Francúzske Orléans je už len boľavou spomienkou na otca a jeho náhlu smrť. Ani sľubná tanečná budúcnosť ju tam nedokáže udržať. A tak zavesí tanec na klinec, pretrhne všetky väzby s francúzskymi kamarátmi a vráti sa na Slovensko. Matke je však na príťaž a v škole vôbec nezapadne. Po mesiacoch akoby vo vzduchoprázdne si pomaly nachádza cestu späť k tancu. Znovu objavuje nielen radosť z pohybu a hudby, ale stretáva aj prvú lásku. Luciu však v snoch trápi minulosť.
Ani zmena prostredia jej nepomáha zabudnúť na tú strašnú noc. Napokon si bude musieť vybrať. Dá prednosť sebe alebo láske?


***

Táto kniha ma spočiatku vôbec nelákala. Potom sa o tom okolo mňa veľa hovorilo, vznikol zaujímavý playlist a mňa tá kniha začala lákať viac a viac. Kým som sa do knihy pustila, bola som už dosť namotaná. 

Sme generácia, ktorá mlčí. Stratená, skazená, hlúpa. City sme pochovali hlboko a práve emócie už ani slovami nevyjadrujeme. To, čo sa náhodou prejaví rečou tela, mimikou či gestikuláciou je také chabé a mätúce, že nám to len viac pletie myšlienky.

Na začiatku sa mi knižka veľmi páčila. Bolo to veľmi psychologické, flashbacky, množstvo krásnych myšlienok. Užívala som si to a tešila som sa, aká skvelá knižka. Keby autorka nechala celú knižku v tomto duchu, bolo by to perfektné. 
Potom Lucia "začína" žiť a knižka pomaly umiera, pretože sa kniha pomaly mení na obyčajný dievčenský románik. Prvá láska, rodinné problémy a tak. Klasika. Ona naivná (a občas akoby nemala v sebe ani štipku dôstojnosti), on v podstate bez osobnosti. Je jedným z tých postáv, ktoré sú vám úplne ukradnuté, pretože nie sú napísané zaujímavo. Dialógy sú strojené a takáto stavba viet sa v hovorovej reči nezvykne používať (a aj tak to robí väčšina slovenských autoriek).
Taktiež mi to neprišlo veľmi autentické. Daniella zrejme fičí na amerických stredoškolských komédiach, lebo miesto slovenskej školy pripomínala tak akosi americkú haj skúl. Inokedy mi zas prišiel príbeh tak nereálny, že som sa chytala za hlavu a premýšľala, načo to tam preboha, pchala. 

,,O čo ti, dopekla, ide?"
,,Chcem ťa zosmiešniť a zničiť. To je všetko."

Avšak knihe by som krivdila, keby tvrdím, že bola zlá. Krásne a hlboké myšlienky sa tam nachádzali stále, hoci nie natoľko, ako na začiatku. Takisto autorka píše veľmi pekne a príjemne. Aj keď z obsahu nie som taká nadšená, jej štýl písania je skvelý. A na to, že má autorka sedemnásť, je to dosť veľký úspech. Niekedy síce bolo dosť cítiť jej vek, ale inokedy mi zas prišlo, že autorka je oveľa staršia. Navyše sa to čítalo naozaj veľmi rýchlo a dobre.
Som tiež dosť spokojná s koncom, ktorý bol trochu iný, ako býva vo zvyku. 
Taktiež sa mi veľmi páčilo, ako boli uprostred textu pesničky, knihu to krásne obzvláštňovalo (aj keď sa mi väčšina z nich nepáči). Takisto aj čierne stránky s flashbackmi a inými vecami, ktoré boli vždy výborne a uvítala by som ich viac.
Táto kniha obsahuje viacero vecí, ktoré ju robia výnimočnou a prevyšuje tak iné dievčenské romániky (Džinsové denníky nie. Ani náhodou). Žiaľ, kniha ako taká výnimočná nebola, ale určite by som si ju užila o dosť viac pár rokov dozadu. Bolo to na mňa trochu hlúpučké a naivné. Takže odporúčam predovšetkým dievčatám vo veku 12-15 rokov. Skrátka to bolo fajn, ale to je celé. 


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Vy si ju môžete objednať TU.

5 komentárov:

  1. Bola som na ňu dosť zvedavá,tak uvidíme :) ale pekna recenzia, knihu od tak mladej autorky som ešte nečítala, aj keď asi nebude perfektná aj tak klobúk dolu že ju vobec vydala😊

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj mňa táto kniha zaujala, ale bola som zvedavá, čo stvorí tak mladé dievča. Recenzia mi pomohla urobiť si názor a zaradiť ju do môjho rebríčka ,,tieto knihy chcem" :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. myslela som to tak, že som si ju zaradila nižšie do rebríčka kníh :))

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.