štvrtok 12. novembra 2015

Čakala som druhé Papierové mestá. Dostala som... Aljašku (Kam zmizla Aljaška)

Autor - John Green
Originálny názov - Looking for Alaska
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2013
Väzba - hardcover
Počet strán - 224
Hodnotenie na Goodreads - 4,14 /628 440

Anotácia
Miles má bizarnú záľubu v posledných slovách svetových osobností. Najviac ho fascinuje Francois Rabelais a jeho posledná veta: „Idem hľadať to Veľké Azda." Miles si nechce počkať na podobný osud a presvedčí rodičov, nech ho pustia do internátnej školy mimo mesta. V Alabame si rýchlo nájde nových priateľov: spolubývajúceho Chipa, ktorého všetci volajú Plukovník a ktorý vo voľných chvíľach memoruje nekonečné abecedné zoznamy, i krásnu, ale nepredvídateľnú Aljašku, do ktorej sa zamiluje. Čaká ich rok plný porušovania školského poriadku, testov a skúšok, žartíkov, rozchodov a odhalených tajomstiev. Čo zmení Milesov názor na jeho „Veľké Azda"?


 ***

Táto kniha veľmi dlho nebola v pláne. Po katastrofálnych Hviezdach a Mestách som na ňu nemala chuť. No keďže som nepoučiteľná a do rúk sa mi dostal Will Grayson will grayson, čo je kniha, ktorú napísal Green spolu s Levithanom a bolo to vážne úžasné, rozhodla som sa dať šancu aj Aljaške. Nie raz som totiž počula, že je spomedzi jeho kníh jednoznačne najlepšia. 
A tak som sa pustila do Aljašky. 

Nebol by to Green, keby neurobil niečo s menami. Oslovovanie celými menami či hlúpe prezývky nemôžu chýbať. A tak som tu čítala o Rambovi a Plukovníkovi a tešila som sa, že aspoň Aljaška ostala Aljaškou a nie Nebraskou. Prekvapivo ma to iritovalo hlavne spočiatku. Potom som si na to relatívne zvykla a nebrala som to nejako tragicky. 
Aljaška... povedala by som, že je to taká sympatickejšia verzia Margo (áno, áno, Aljaška bola prvá, ale Mestá som proste čítala skôr). Mala svoje svetlé chvíľky, kde sa mi páčila, ale tiež ma niekedy aj dosť iritovala svojimi "múdrosťami". Ehm, niekedy dosť často. Ale mala svoju osobnosť. 
Miles bol príjemnejšia postava, ale svojim spôsobom nebol ničím špeciálny. Sama som si vytvorila k nemu dosť neutrálny vzťah. Čo sa mi však páčilo, boli tie jeho posledné vety slávnych osobností, ktoré boli veľmi príjemným obzvláštnením knihy.

,,Ty fajčíš pre potešenie. Ja fajčím, aby som umrela."

Kniha je rozdelená na dve časti. Predtým a Potom. Tá časť predtým mala viacero hluchých miest, otravovala ma Aljaška a tak, ale bola fajn. Verte mi, aj mňa to prekvapilo. Nepadala som z toho na zadok, ale celkom ma to bavilo. Bolo to proste fajn. Nič úžasné. 
A to nehovorím, aká alergická som bola na označenie "týždňový sráč", ktorá je na stupnici otravnosti pri "šťande".
Potom prišla druhá časť... a od tej som sa už neodlepila. Akože WTF?! Prvýkrát v živote sa stalo, že ma Green fakt dostal, pretože to bolo proste skvelééé! Nikto nie je viac prekvapený ako ja. Ale aj keď som túto knihu dlho nemala v pláne čítať, bola by to škoda. Pretože táto kniha je omnoho lepšia ako Hviezdy a Mestá dokopy. A aj keď som ešte nečítala Katheriny, je to najlepšia Greenovka, ktorú sám napísal. Bezkonkurenčne.
V prípade, že pociťujete ku Greenovi podobnú nechuť, akú som pociťovala ja a k Aljaške ste sa nedostali, odporúčam vám ju. A aj ostatným samozrejme (hoci to predpokladám, že ostatní ju už prečítanú majú. Ale keby náhodou.)


Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Vy si ju môžete kúpiť TU.


Kam ďalej?

4 komentáre:

  1. Asi so všetkým súhlasím. Aljaška bola moja prvá kniha od Greena a takisto sa mi prekvapivo páčila. Recenziu na ňu mám tiež na blogu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aljaška bola moja prvá Greenovka a súhlasím s "ostatnými", že je aj najlepšia, hoci sa stretávam s názorom, že Hviezdy sú lepšie (tak asi! :D ) A musím sa priznať, že rozdelenie "Predtým" a "Potom" ma naozaj veľmi prekvapilo, pretože moja myseľ si to vysvetlila pri náhodnom listovaní, tak že to bude spojené s niečim veľmi pikantným (Všetci vieme, čo myslím :D ) a nakoniec urobil to, čo urobil a ja že WTF?! :D Vidieť, že som vtedy jeho knihy nečítala, inak by ma to neprekvapilo a povedala by som si, že typický Green :D Ale som rada, že sa ti aspoň Aljaška páčila :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To niečo som čakala aj ja :D... a aj keď som už Greena trocha poznala aj tak to bol pre mňa wtf moment :D

      Odstrániť
    2. Také niečo by ma ani nenapadlo :)
      A Hviezdy nie sú lepšie ani náhodou :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.