nedeľa 11. októbra 2015

Paula dospieva... v Austrálii! (Džínsový denník 5)

Autor - Zuzka Šulajová
Séria -  Džínsový denník
Diel - 5/6
Vydavateľstvo - Slovenský spisovateľ
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 584

Anotácia
Kultová séria Džínsových denníkov pokračuje! Piate pokračovanie kultovej série. Odkedy sa Paula rozišla s Lukášom, jej život akoby stagnoval. Potom však Patrik príde s návrhom, aby s ním išla navštíviť brata do Sydney. Paula spočiatku odmieta, ale nakoniec odcestuje spolu s Denisou, ktorá práve rieši osobnú drámu. Paula sa prekvapivo rozhodne zostať v Sydney celkom sama. Spoznáva rôznych ľudí, rôzne kultúry, cestu jej skrížia problémy, ale aj chalan, ktorý jej pomôže – paradoxne i roztápať ľady medzi ňou a Lukášom. Paula sa bude musieť rozhodnúť: ostane žiť v cudzej krajine alebo sa vráti na Slovensko, kde je všetko hore nohami?


***

Ako iste viete, túto sériu zbožňujem. Vyrastala som na nej. Nemôžem uveriť, že je to už asi sedem rokov odvtedy, čo som prvý krát čítala jednotku. Ako to ubehlo! A na túto knihu som sa tešila už od minulého septembra, kedy som čítala štvorku. 

Páni! Je čudné, že je Paula už dospelá. Akože dospelo dospelá. Jasné, denníkovať začala v pätnástich a každý dospeiva, ale keď ešte len nedávno mala hrôzu zo strednej a zrazu má po výške... (chytá ma tuším nostalgia). A tu prichádza do Austrálie. A ostáva tam. Sama. Ja viem, ja viem, tiež by som to na ňu nepovedala. Musela sa tam osamostatniť, všetko zvládnuť sama a dospela ešte viac. 
Našťastie, stále je to tá stará dobrá Paula Semoková, ktorá omylom vrazila Bolúnovi v prvý deň školy. Jej zadok sa dotýkal zeme častejšie, než čohokoľvek iného. Človek by si myslel, že tie pády začnú unavovať, ale nie, bavili mňa, bavili postavy v knihách, ktoré sa vždy rehotali. Niet sa čo diviť. Je obrovská škoda, že som ich od začiatku nepočítala. Ak sa do knihy budete púšťať, môžete to skúsiť vy a dať mi vedieť :D
Ale starnú aj ostatní, nielen Paula. Tiborko má už sedem rokov, Gabriela je vydatá, takisto aj ďalšie dva páry (pričom jeden mi spôsobil menší šok) a tak celkovo. 
Lukáš vždy bol na najvyšších pozíciach mojich zlatíčok. Neviem mu však odpustiť ten rozchod. Snažila som sa mu neodpustiť rozchod, ale viete aký je. Stačí jeho pár hlášok, zničený pohľad a moje srdce sa zase roztápa. Damn! Na začiatku, keď bola Paula ešte na Slovensku sa mi celkom darilo, lebo sa trochu správal ako idiot, ale potom...Pri jeho scénach som sa vyškierala ako idiot najviac. A aj som najviac trpela. 
No a potom ešte spomeniem Peťa, ktorého som si naozaj obľúbila, lebo jeho hlášky a osobnosť boli super. Hoci osobne by som s ním asi moc nevydržala. A potom ma čakal šok... Vraj je to Peťo zo Zuzkinej knihy Ako z románu, ktorú si už absolútne nepamätám a očividne by to chcelo re-reading. 

Mojim problémom bolo, že zo štvorky som si moc nepamätala. Prvé tri diely mám načítané, doteraz by som vám vedela vymenovať väčšinu jej spolužiakov zo strednej, ale okrem rozchodu, Lukášovho odchodu do Anglicka a faktu, že Paula bola na výške, som si moc nepamätala. Nepamätala som si, že sa Gabriela vydala, z vysokoškolských spolužiakov si pamätala len Šimona a doteraz nemám šajnu, kto je tá Iveta, ktorú sem-tam spomínala. 
Našťastie to až také dôležité nebolo, nakoľko Paula odletela do Austrálie. Tá mňa osobne nikdy nelákala, hoci možno už začala. Pretože z tých opisov a všetkého, muselo to byť úžasne. Až som sama zatúžila mať taký zážitok a nemusí to byť nutne Austrália (hlavne aby tam nebolo toľko švábov). Obdivujem Paulu, že sa na to dala, ja by som sa fakt bála. Ale ako som tak čítala... stálo jej to za to. Aj tie nočné mory zo švábov, strašné ubytovania (viete aká bola moja hrôza, keď som zistila, že to najdesivejšie bolo podľa reality, nakoľko Zuzka bola v Austrálii deväť mesiacov?! Zbláznila by som sa)

Zuzka si zachováva svoj štýl, stále píše veľmi pútavo a skvelo. Číta sa to príjemne, stránky sami miznú pred očami. Bavilo ma to, smiala som sa, depkárčila... všetko. Kniha vo mne opäť dokázala vyvolať množstvo emócií. Možno boli niektoré dialógy trochu kvetnaté a ja som si vravela, že tak tu ľudia nehovoria, ale iné zas boli absolútne geniálne. A do toho Pauline poznámky... ja som spokojná.
Avšak, vďaka inému prostrediu a iným ľuďom je kniha úplne iná ako tie predchádzajúce. Našťastie, opäť sa tu stretávame so starými známymi Maťou a Ivom (ktorý je ešte otravnejší ako doteraz - Zuzka prekonáva sama seba. Umierala som z neho.), spomenutí boli aj taká Simona a Erika, no a samozrejme, že tu boli aj Lukáš, Denisa, GabrielaRišo a Patrik. Tí však už nezohrávali poväčšinou takú veľkú úlohu, nakoľko ich vystriedali Paulini noví austrálskí známi. Či to budete považovať za plus alebo mínus je na vás. Mne sa to páčilo, naozaj ma to bavilo, užívala som si to ale prvým trom sa holt nevyrovná (niežeby sa dvojke nejaký vyrovnať mohol). 
Strašne moc sa teším na šiesty, posledný diel. Nutne ho potrebujem. Potrebujem vedieť, ako sa to skončí. Pretože Paula a Lukáš sa skrátka musia vrátiť späť k sebe, lebo tento stav je až neprirodzený. 


Za knihu ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy
Vy si ju môžete objednať napríklad TU.

Kam ďalej?

2 komentáre:

  1. Ja ešte stále tento diel čítam, pretože mi tam jednoducho chýba Lukáš a nedokážem sa preniesť cez tú osobu, ktorej sa meno začína na V (nechcem písať spoilery :D). Ale tak, zatiaľ som len v polke, tak ešte uvidím. A ani ja si už zas tak veľmi nepamätám 4 a rovnako ako ty, aj ja som zabudla kto je tá Iveta :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, je tam obrovský nedostatok Lukáša -_- Ale inak ma tá kniha bavila, tak snáď sa cez to nejako prenesieš :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.