štvrtok 22. októbra 2015

Jumanji v dome nočných môr (Zakázaná hra: Lovec)

Autor - L.J.Smith
Originálny názov - The Hunter
Séria - Zakázaná hra
Diel - 1/3
Vydavateľstvo - Fragment
Rok vydania - 2015
Väzba - paperback
Počet strán - 232
Hodnotenie na Goodreads - 4,01 /4 325

Anotácia
Pôvodne si Jenny myslela, že len kúpi darček k narodeninám a pôjde. Predavačove bledomodré oči ju však úplne opantali. Pri odchode držala v ruke HRU a intenzívny mrazivý pocit, že ten pohľad nevidela naposledy.
Na oslave Tomových narodenín začnú hrať priatelia novú Hru. Večer plný zábavy sa však zmení na noc hrôzy. Hra sa postupne stane novou realitou, ktorej vládne Julian - Princ tieňov. Démonický predavač z obchodu, nemilosrdný lovec, ktorý sa nezastaví pred ničím.
Zakázaná Hra sa začala a kto prehrá, ten zaplatí…


***

Knihy tejto autorky som mala vždy veľmi rada. Asi v trinástich som čítala prvýkrát Upírske denníky, ktoré sa mi narozdiel od väčšiny páčili. Zvládla som dvanásť dielov a desať z nich sa mi naozaj páčilo. Pokračoval Temný kruh. Tajomné vízie. Tri diely Ríše temnoty. Štyri diely Stefanových denníkov. Bože, vážne som toho prečítala toľko?!
No a potom... potom prišla Zakázaná hra. A ja som o päť rokov staršia.

Jenny... Joj bože. Jenny. Ani neviem ako ju popísať. Tak začnem inak. V knihe bola popísaná ako veľmi dobrá, nevinná a vlastne absolútne dokonalá postava. Stelesnené dobro. Podľa mňa však nebola ničím výnimočná. Navzše som si k nej nevedela nájsť cestu. Bola mi v podstate úplne ľahostajná a keby ju na konci zabijú, ani by som okom nemihla (ja viem, ja viem. Ešte to bude mať dva diely. Ale tak vieme ako u Smithovej dopadajú mŕtve postavy. Ehm, ehm, tretí a štvrtý diel Upírskych).
Čo sa mňa týka, Julian bol na tom u mňa oveľa horšie. Čo je škoda, lebo princ tieňov neznie zle, no nie? Dúfala som v druhého Damona. Dostala som ehm... Juliana. Keby to bola dobre vytvorená postava, pravdepodobne by som si ho obľúbila. Lebo je to ten typ postavy, aké si zvyčajne obľúbim. Temný záporák, navyše s nádhernými očami. Ale autorka ho vytvorila neskutočne zúfalého, patetického a proste blé. Na jednej strane bol zlý a všetko, len aby sa nepovedalo, ale na druhej vkuse Jenny presviedča, ako sa do nej už kedysi zamiloval, aby bola navždy jeho a tak. Blééé. Bol ako verklík. Neskutočne otravný. Navyše nechápem, čo na nej videl.
Ostatné postavy za zmienku ani nestoja, lebo síce tam boli, ale neboli ničím výnimoční a zajtra na nich už aj zabudnem. Ale svojim spôsobom boli postavy podľa šablón jej ostatných kníh. 

Autorka píše skvelé nadprirodzené oddychovky a ani toto nebola výnimka. Možno by som len vyškrtla to slovíčko skvelé. Bolo to napísané takým typickým autorkinym štýlom. Je to mixom všetkých možných klišé, ale v jej prípade to akosi funguje. Aj keď som miestami naozaj prevracala očami a chytala sa za hlavu, svojím spôsobom ma to celkom bavilo. Pretože ono je to naozaj taká nenáročná oddychovka, ktorá sa veľmi rýchlo číta a veľa času nezaberie. 
Avšak, kniha obsahuje naozaj veľa logických chýb a náhod. Autorka postavy priveľmi ľahko prispôsobila situácii, aj keď sa to vôbec nehodilo k ich osobnostiam. Manipulovala nimi, ako sa jej hodilo a to, že to nesedí ju proste netrápilo.
A sú chyby, ktoré by sa v knihách objavovať naozaj nemali. Pretože keď sa v knihe objaví očividn3ým, tak je to vrchol. Samozrejme, preklep sa stane, ale na to sú editori a ďalší všemožní ľudia, aby také veci opravili a nedostavalo sa niečo také do kníh. 

Veľkým plusom tejto knihy je nápad. Pretože nič podobné som ja zatiaľ nečítala. Bolo to ako Jumanji v strašidelnom dome. Bolo to neopozerané a relatívne originálne. Tiež sa mi páčil fakt, že tam bola tak jemne načrtnutá severská mytológia. Navyše sa nemožno sťažovať na nedostatok akcie.
Každopádne, kniha nebola zlá, hoci do ďalšieho dielu sa už asi nepustím. Viac-menej ukončené to bolo. Je to čistý priemer, knihou nič nezískate, ale ani nestratíte. Ak máte tak do šestnásť rokov, možno sa vám páčiť bude, ale neviem. Ja som už na to asi stará. 


Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media.
Vy si ju môžete objednať TU.

6 komentárov:

  1. O knihe som už čo to počula. Nápad vyzerá dobre, len škoda, že v knihe toho nie je viac. Každopádne pekná recenzia :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono asi záleží od veku. Pred pár rokmi by som z toho bola asi nadšená :D Teraz sa asi viac oplatí pozrieť to Jumanji :D
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  2. Mě se naopak Upíří deníky a ostatní moc nelíbily, snad jen Říše temnot, ale z téhle knihy jsem byla nadšená.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak akože... Tie zvyšné som čítala tak do pätnáśtich-šestnástich. To som mala predsa len iný vkus :D

      Odstrániť
  3. Přesně! Být autorkou, na další díly se vykašlu, protože tady to skončilo uzavřeně. Ani bych ty další díly nepotřebovala, takže kdyby je Fragment neplánoval vydat, dozajista bych nebrečela. :) Přesto jsem si o další díl řekla k recenzi, no, uvidíme, jak mě to bude bavit. Jestli to třeba taky nebudu mít chuť prohodit oknem. :D Nemám ráda rozečtené série a tohle je taková jednohubka, takže i kdyby to bylo cosi až nechutně patetického, dlouho mě to trápit nebude. A i kdyby ano, nikdo mě přece nebude nutit, abych trpěla i u závěrečného dílu... tedy až vyjde. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne zas nedočítané série (ani knihy nevadia), takže v pohode :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.