nedeľa 23. augusta 2015

Vybojuje si najznámejšia nájomná vrahyňa späť svoju slobodu? (Throne of glass)

Autor - Sarah J. Maas
Séria - Throne of glass
Diel - 1/6
Vydavateľstvo - Bloomsbury
Rok vydania - 2012
Väzba - paperback
Počet strán - 404

Anotácia
Meet Celaena Sardothien.
Beautiful. Deadly.
Destined for greatness.
In the dark, filthy salt mines of Endovier, an eighteen-year-old girl is serving a life sentence. She is a trained assassin, the best of her kind, but she made a fatal mistake: she got caught.
Young Captain Westfall offers her a deal: her freedom in return for one huge sacrifice. Celaena must represent the prince in a to-the-death tournament—fighting the most gifted thieves and assassins in the land. Live or die, Celaena will be free. Win or lose, she is about to discover her true destiny. But will her assassin’s heart be melted?

***

Na túto knihu som sa tešila a chystala už naozaj veľmi dlho. Stála mi na poličke asi rok, ale skôr som sa k nej proste nedostala. Ale teraz som už musela, nakoľko som si povedala, že to stihnem ešte do slovenského a českého vydania (obe už 31.8!)
Mala som obrovské očakávania od tejto knihy. 

Celaena je skvelá hrdinka. Očividne Maas vie ako jedna z mála YA autoriek vytvárať schopné hrdinky. Mali by sa to od nej mnohé učiť. Bola inteligentná, silná, šikovná, vedela rozmýšľať... a milovala knihy. Akurát som nevedela, ako čítať jej meno. Selín? Selejna? Silejn? Ale aj tak sa mi páčilo. 
Skvelými postavami boli aj Dorian a Chaol. Fajn, tušíte dobre, rysuje sa tu istý milostný trojuholník, ale nie je nejako zvlášť výrazný. Respektíve, ona to vôbec nerieši. Povedzme si otvorene, že mala úplne iné problémy. 
Ale som team Chaol. No obaja boli super. 

,,Libraries were full of ideas - perhaps the most dangerous and powerful of all weapons." 

Počas čítania tejto knihy som mala obrovskú čitateľskú krízu a čítala som ju tak mesiac. Absolútne sa mi do toho nechcelo. Čo je naprostá tragédia. A tak som za mesiac prečítala 150 strán z knihy a potom za jeden deň zvyšok knihy (čiže takmer trojnásobok). Ignorujte ten mesiac, tam o svojich pocitoch veľmi hovoriť nemôžem. Nakoľko som vôbec nemala chuť čítať a párkrát som sa k tomu donútila, veľmi som si to neužila. Hoci sa mi páčila od začiatku. 
Ale potom, ten jeden deň som si tú knihu neskutočne užila. Obracala som v napätí jednu stránku za druhou. Bolo to naozaj veľmi pútavé. Nikdy ste nevideli, čo pre váš ďalej autorka pripraví. Malo to výborný nápad aj spracovanie. Angličtina je trochu náročnejšia (podobne ako pri ACOTAR), ale nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť. 
Ja nemôžem inak, ako vám túto knihu odporučiť. A nech sa ju rozhodnete čítať v ktoromkoľvek jazyku, určite stojí za prečítanie. Snáď si ju užijete tak, ako ja. Ja sa teraz teším na ďalšie diely :) 
Btw, bol by z toho absolútne boží film či seriál. 


Kam ďalej? 

6 komentárov:

  1. Určitě si ji přečtu =)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Som vážne rada, že sa ti kniha páčila.:) Tiež mám Celaenu rada. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Taky jsem četla a líbilo se mi. Z nějakého důvodu mi nesedí princ, zato Celaena je skvělá. Četla jsem i druhý díl, ale ten už tak pěkný nebyl. První díly jsou nejlepší vždycky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som zas počula, že dvojka je ešte mnohonásobne lepšia. Tak som veľmi zvedavá. A mne sa páčil aj Dorian :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.