pondelok 17. augusta 2015

Vraždy, pedofília... Šváby

Autor - Jo Nesbø
Originálny názov - Kakerlakkene
Séria - Harry Hole
Diel - 2/10
Vydavateľstvo - Ikar
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 368

Anotácia
Šváby sú v poradí druhou časťou krimisérie s populárnym detektívom Harrym Holem. Dej sa tentoraz prenesie do Bangkoku, kde v jednom bordeli nájdu zavraždeného nórskeho veľvyslanca v Thajsku. V chrbte má zapichnutý nôž a v taške fotografie s detským pornom. Keďže veľvyslanec udržiaval blízky kontakt s nórskym premiérom, na ministerstve zahraničia sa šíri panika. Ako čo najskôr zabrániť politickému škandálu? Harry Hole nasadá do lietadla s jasným zadaním: prípad vyriešiť, no veľmi sa nemiešať do tejto ošemetnej záležitosti. Harry sa však nedá zmanipulovať a hneď sa so svojou thajskou kolegyňou púšťa do vyšetrovania. Čoskoro sa ukáže, že nejde len o náhodnú vraždu. Za stenami sa totiž niečo hmýri a šramotí. Niečo, čo neznáša denné svetlo.

***

Knihy od Nesba mám veľmi rada odkedy som pred vyše rokom čítala Spasiteľa. Rozhodla som sa prečítať sa všetko od neho, ale odvtedy som sa dostala k ďalším trom knihám (Spasiteľ bol aj tak bezkonkurenčne najlepší!). Táto kniha bola pre mňa teda jednoznačnou voľbou. 

Ako spomínam vždy, Harry Hole je úžasne napísaná postava, ktorú sa nedá neobľúbiť. Nesbo však nikdy neodflákne nič. Vždy má všetko do detailov premyslené. Avšak toto bola len jeho druhá kniha a rovnako ako Netopier si ma nezískala zďaleka toľko, čo Syn a Spasiteľ. Niečo tomu chýbalo. Pravdepodobne Nórsko. Austrália ani Bangkok proste nie sú to pravé pre mňa. Severská detektívka sa má odohrávať na severe. Verím tomu, že v Zrade to bude lepšie, keď sa už presťahuje dej do Nórska.

Táto kniha bola pre mňa taký priemer. Čo je škoda, Nesbo to dokáže aj lepšie. Nijako ma neohúrila, ale ani to nebola katastrofa. Napriek tomu som očakávala trošku viac. Lebo Nesbo. Začiatok bol skvelý, ale potom som sa začala celkom nudiť. Bolo to však pútavé a čítalo sa to veľmi dobre a rýchlo. Jeho štýl tam bol zreteľný. A mal to aj naozaj veľmi dobre premyslené. Dokonca koniec nebol podľa takej tej klasickej šablóny podobných kníh, kde sa hľadá vrah či iný zločinec. SPOILER! Že vrahom nikdy nie je ten, koho podozrievajú na začiatku. To bola veľmi príjemná zmena.
Alebo je tiež možné, že ma už podobné knihy prestávajú baviť. Chystám sa v blízkej dobe ešte na Krv na snehu, tak uvidíme, ako ma zaujme tá.


Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Vy si ju môžete objednať TU

Kam ďalej? 

2 komentáre:

  1. Ja som pred Švábmi čítala 8 kníh zo série Harryho Holea (už mi chýba len Netopierí muž), no nezdalo sa mi, že by tá kniha bola nejako slabšia - určite sa mi páčila viac ako Spasiteľ, ktorý sa mne páčil zo všetkých najmenej, a asi aj trošku viac ako Zrada, čiže som zvedavá, ako sa ti bude páčiť tá, keď si ju prečítaš :) Z jeho ďalších kníh som nečítala ani jednu, ale pokukujem po Krvi na snehu, tak som zvedavá, ako píše Nesbo bez Harryho :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.