sobota 27. decembra 2014

Metalurg (Brandon Sanderson)

Originálny názov - Steelheart
Séria - Pomstitelia
Diel - 1/3
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2014
Väzba - paperback
Počet strán - 400

Anotácia
Pred desiatimi rokmi nastala Katastrofa, ktorá nezvratne zmenila našu planétu. Niektorým ľuďom totiž dala nadprirodzené schopnosti a vydesená spoločnosť ich nazvala Epici. Epici však nie sú dobrí superhrdinovia. Nie, sú to geniálni zloduchovia bez kúska súcitu. Nikto sa im neodvažuje postaviť na odpor. Nikto okrem Pomstiteľov – záhadnej, krutej a nepolapiteľnej špeciálnej jednotky, ktorá pátra po ich slabostiach, aby ich mohla zabiť. David chce medzi nich. Chce dostať Metalurga, Epika, ktorý je vraj neporaziteľný. Epika, ktorý mu zabil otca. Posledných desať rokov bol ako Pomstitelia, pozoroval a študoval Epikov, plánoval. No David vie niečo, o čom nikto netuší: Videl Metalurga krvácať. Teraz nastal čas na pomstu.

Obálka
Keď Slovart zverejnil pred niekoľkými mesiacmi obálku, len mi klesla sánka. Ale keď som ju videla naživo? Nedokážem opísať aká nádherná je. Bola to láska na prvý pohľad a jeden z najnádhernejších kúskov, čo vlastním. Celkové vizuálne spracovanie je dokonalé. 

***

Na túto knihu som sa strašne tešila. Nielen kvôli dokonalému vyhotoveniu a tomu, že som neskutočne túžila tú knihu vlastniť, ale aj nápad znel fantasticky. Záporáci so superschopnosťami, zabíjanie... 
Brandon Sanderson. Mimochodom, toto bola moja prvá kniha od neho a bola som fakt zvedavá. 


David sa mi páčil. Jeho inteligencia, cieľavedomosť, pomstychtivosť a bojovnosť tvorili veľmi dobrú kombináciu. Ale niekedy bol fakt otravný a kládol hlúpe otázky. 
Megan a Profesor boli tiež fajn, navyše ma na konci prekvapili. Avšak paradoxne som si asi najvac obľúbila Metalurga, ktorý bol skvelo napísaný a je obrovská škoda, že mal málinko priestoru. Teda bavili sa o ňom dosť... stále... ale to nebolo ono. Radšej keby tam bol on osobne. 

Videl som Metalurga krvácať. 
A uvidím to znovu. 


V poslednej dobe je veľmi ťažkou úlohou pre knihy zaujať ma. A ani tejto to žiaľ nevyšlo. 
Táto kniha bola v podstate nabitá akciou, ale ja som sa nudila. Jediná emócia, ktorá sa vo mne nejako vyvolala bola túžba stať sa Epikom. Čo teda nie je najlepší sen do budúcnosti. Bolo to napísané veľmi dobre a aj sa to dobre a rýchlo čítalo, ale nestačilo to. Tá kniha na mňa nejako nezapôsobila. Nie tak, ako mala. Bola fajn, ale nepriniesla mi nič nové. Všetko som už kdesi videla. Bol to taký mix Flasha, X-menov, Mission Impossible a kopu ďalšieho. Všetko veci, ktoré sú samo osebe dosť dobré, ale spolu už nič nové neprinášajú. Ako film by to bolo skvelé, ale ako kniha ma to nenadchlo. Niečo mi tam proste chýbalo na to, aby som si knihu patrične užila. 
Mne to prišlo ako priemerná kniha a ani neviem, čí chcem čítať aj ďalšie diely. Možno. Ak neodolám obálke. 


4 komentáre:

  1. Len tri?! Myslela som, že jej dáš viac! Inak, s tým vzhľadom máš pravdu - ako zvonku, tak aj zvnútra je nádherná!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som myslela aj ja. Predtým, než so začala čítať

      Odstrániť
  2. Myslel som si,že jej dáš aspoň 4 hviezdičky. Túto knihu som videl v kníhkupectve a je v skutočnosti úplne nádherná! Skvelá recenzia!
    Inak, otagoval som ťa! :D Tu je tag, budem veľmi rád, keď ho spravíš: http://universeofwonderfulbooks.blogspot.sk/2014/12/tag-your-bookish-identity-extreme.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Ale na 4 hviezdičky to podľa mňa nebolo.
      TAG vyzerá dobre, niekedy ho spravím :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.