utorok 17. septembra 2013

Mesto popola (Cassandra Clare)

Originálny názov - City of ashes
Séria - Nástroje smrteľníkov
Diel - druhý
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2013
Väzba - pevná
Počet strán - 408

Anotácia
Clary si želá, aby sa jej život vrátil do normálnych koľají. Ale čo je normálne, keď je Tieňolovkyňou vraždiacou démonov, jej mama leží v kóme vyvolanej čarami a zrazu všade naokolo vidí Dolnosveťanov, ako sú vlkolaci, upíri či víly? Keby nechala tento svet za sebou, mohla by sa venovať svojmu skutočnému priateľovi Simonovi. Tieňolovci sa jej však nechcú vzdať – hlavne jej nádherne neznesiteľný brat Jace. Aby Clary zachránila svoju mamu, musí sa spojiť s nebezpečným Tieňolovcom Valentinom, ktorý je pravdepodobne šialený, určite nebezpečný a navyše je to jej otec.
V New Yorku sa však dejú zvláštne veci. Niekto vraždí deti Dolnosveťanov. Je aj za týmto Valentine? A ak áno, o čo mu vlastne ide? Keď zmizne aj druhý z Nástrojov smrteľníkov – Meč smrteľníkov – prichádza desivá Inkvizítorka, aby si posvietila na Jacea. Ako ho má Clary zachrániť?

Obálka

Veľmi sa mi páči obálka pod prebalom. Skvelé farby, obrazce, font... a aj obálka ako taká je jednoduchá, ale fakt pekná. Z celej série u mňa jednoznačne vedie (zatiaľ).


Postavy

V tejto časti mi Clary často liezla na nervy. Strašne sa za všetko obviňovala, akoby mohla aj za globálne oteplovanie, alebo čo. Nemohla si brať príklad z Jacea, ktorému bolo pre zmenu všetko jedno? (Alebo sa tak aspoň tváril). Napriek tomu ju mám stále celkom rada a radím ju k tým sympatickejším knižným hrdinkám. 
Jace je idiot. Neskutočne hrdý, namyslený, arogantný, sexy idiot. Tá jeho hrdosť ho raz zabije. Ale zbožňujem ho. Rozhodne ho môžem zaradiť medzi mojich najobľúbenejších knižných hrdinov. Vidíte, kedysi dievčatá snívali o princoch, teraz snívajú o lovcoch démonov.
Simon sa v tomto diele rozhodne nenudil. Čo všetko mu Cassandra prichystala! Neverili by ste... Ak je v okolí nejaký problém, tak určite si vyhľadá jeho. Ale viac som si ho obľúbila. Chcela by som mať takého najlepšieho kamaráta.
Magnus je úplne super. Som rada, že v tejto knihe dostal viac priestoru, rozhodne si to zaslúžil. A stále si myslím, že spolu s Alecom by tvorili úžasný párik. 
Maiu som odzačiatku moc nemusela, bolo na nej čosi nesympatické. 
Tu sa mi tak akosi vytrácala Isabellina osobnosť z jednotky, čo mi trochu vadilo.
Valentine bol "trochu" hnusný, pripomínal mi Voldemorta (ale s nosom), ale aj tak som si ho obľúbila. On veril tomu čo robil, veril, že je to naozaj správe. A možno aj bolo. Len na to išiel zlými prostriedkami. Napriek tomu super chlapík. A šialený. Nemôžu byť celá rodinka pekne po hromade? Tvrdohlavé decká (po kom asi tak sú? :D)

Inkvizitorku som strašne, strašne moc neznášala. Tak, ako mnoho iných verejno-"prospešných"činiteľov, bola strašne obmedzená a zaslepená. Chápete, Ona zosobňuje zákon, bla bla... Alebo je to tým, že inkvizitorkou sa prehlásila aj Umbridgeová a Imogen sa nechcela dať zahanbiť? To by veľa vysvetľovalo. Nech je, ako chce, jedna lepšia než druhá. Vyslovene mi vadila, rozhodne zo všetkých postáv, o ktorých som v tejto sérii čítala (a to som už tak v tretine trojky), som ju neznášala najviac. 
Ja neviem, ale proste som mala často chuť otrieskať niečo o hlavu raz Clarisse, potom Jonathanovi, Maryse,... a do Inkvizitorky by som radšej niečo poriadne ostré zapichla.



Môj názor

Zistiť, že chlapec, ktorého milujete je váš brat je pekný brutál. Mňa by z toho porazilo a to je dosť mierne povedané. Že zo všetkých ľudí na svete musí byť Clarynim bratom akurát Jace... To je teda poriadna smola. Cassandra tedá má nápady! Raz kvôli nej infarkt dostanem. Ale to je momentálne jedno. Tak či tak chcem nutne potrebujem párik Clary + Jace, lebo súrodenci - nesúrodenci, sú spolu neskutočne zlatí a celý incest mi je srdečne ukradnutý.

Bolo fajn nevedieť dopredu, čo sa stane. Ani neviete, koľko krát som si nadávala za to, že som bola na jednotke v kine ešte pred knihou (ách jáj Maťa, ty si tááák blbá!). Ale tu som nemala ani šajnu, čo sa bude diať, čo pre nás Cassandra ešte pripraví a príbeh som si náležite užila. Takisto všetkz prekvapenia a verte mi, že ich tu bolo neúrekom. Občas som proste len čítala s otvorenými ústami a v duchu si vravela, že Čooo? No to snáď nie! Fakt jedna nečakaná vec za druhou. Mnohé veci, ktoré sa tam stali proste nechápem. Nie že ako sa to stalo, ale prečo
Táto kniha ma bavila viac, než jednotka, nielen z dôvodov, ktoré som už povedala. Bolo tu viac akcie, prekvapivých zvratov, bolo to zaujímavejšie, čítalo sa to fakt dobre a nedalo sa to odložiť. A nedá sa spochybniť, že Cassandra vie písať. A veľmi dobre, ba priam skvelo. 
Ja vážne dúfam, že sa bude natáčať aj táto kniha, keďže sa to žial pozastavilo, ale fakt by som si ho rada pozrela. Omg, ja chcem film! (A Jamieho Campbella Bowera :D)
No a na záver... čo? Asi len to, že túto sériu rozhodne odporúčam, stojí to za to :)




Kam ďalej?

4 komentáre:

  1. 8) S inkvizítorkou si ešte užiješ prekvapká v 3ke 8D To budeš čumieť, ja som bola z toho úplne vedľa 8D Táto časť sa mi páčila, aj Simon dostal viac priestoru 8) ale 3ka sa mi páči úplne njaviac hlavne kvôli akcii na konci a konečnému vysvetleniu úplne všetkého! To máš ako keď na konci HP 7 už sme vedeli všetko o horkruxoch a už sa len pri boji vykecávali 8D A tu tiež tak postupne dostane čitateľ všetky vodítka a je to moc fajn 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skôr s inkvizítorom, nie? Mimochodom, ja som už tak v polke trojky, takže tak približne viem :D
      Ale moc sa teším :)

      Odstrániť
  2. když píšeš o Umbridgeové, Imogena mi ji strašně moc připomínala. Lezla mi na nervy celou dobu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jo, série za to opravdu stojí, a s těmi sourozenci to nebude zase tak horké. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.