štvrtok 12. septembra 2013

Mesto kostí (Cassandra Clare)

Originálny názov - City of bones
Séria - Nástroje smrteľníkov
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2012
Väzba - pevná
Počet strán - 440

Anotácia
Pätnásťročná Clary Freyová sa v nočnom klube stane svedkom vraždy – vraždy, ktorú spáchali traja tínedžeri so zvláštnymi tetovaniami na tele a s prapodivnými zbraňami. Stačí len okamih a všetky telá jej zrazu zmiznú pred očami. Potom je naozaj ťažké zavolať policajtov, aby vyšetrili vraždu neviditeľnej obete neviditeľnými tínedžermi. Tak sa Clary prvýkrát stretla s Jaceom, Tieňolovcom, ktorý zbavuje náš svet démonov. Clary je vtiahnutá do Jaceovho sveta, jej mama zmizne a ju napadne démon. Ale prečo majú démoni záujem o Clary a jej mamu? A prečo Clary ako jediná vidí Tieňolovcov a svet démonov?

Obálka
Páči sa mi. Možno to nie je najlepšia obálka, aká na túto knihu existuje, ale aj tak má svoje kúzlo a vypadá pekne. Aj bez prebalu.

Postavy
V tejto knihe som si obľúbila skoro všetky postavy, čo je dosť úspech.
Clary bola veľmi sympatická. Nijaká ufňukaná hrdinka. Bola odvážna, ale zas sa nehrnula do všetkého hneď. A tiež sa mi fakt páčilo, že mala rada fantasy a také veci a nemusela polroka rozdýchavať niečo nadprirodzené. Ja by som tiež skôr uverila, že je niekto upír, ako trebárs moji spolužiaci, ktorí by sa to snažili nejako logicky vysvetliť. Alebo by nad tým nepremýšľali vôbec. Čo už. A taktiež mala veľmi dobré hlášky, vtipné a dokonca ma poväčšine bavili, alebo mi minimálne nevadili jej myšlienkové pochody, čo je fakt úspech.
Jace je (aj tu) neskutočne zlatý, skvelý, sexy a úžasný a proste sa nedalo neobľúbiť si ho. A tiež dosť sarkastický, tým mi pripomínal Tonyho Starka. Anamyslený a samoľúby a myslí si, že musí zachrániť svet. Ale aj tak je super, takže to je jedno. 
Simon tu bol taký sympaťák. A vtipný. A roztomilý potkan :D Nie je to síce moja najobľúbenejšia postava, ale bol fajn. 
Aj Aleca som si obľúbila, mal svoje kúzlo. A povedzme si otvorene - aj dobrý vkus. Strašne zlatý tu bol. Rýchlo som si ho tu obľúbila. Omnoho lepší, než vo filme.
Magnus bol úžasný. Keby sa dal dokopy s Alecom, boli by pekný párik :3 A dúfam, že v ďalších knihách bude mať viac priestoru.
Isabelle ma celkom fascinovala. Bola taká arogantná, ale myslím, že inak celkom fajn baba. Hoci by som ju asi nemala rada, keby som ju poznala osobne. 
Akurát k Lukovi som si v podstate nevytvorila nijaký vzťah i keď mi vôbec nevadil.
A Valentine bol... no, to je komplikované. Postačí, keď poviem, že mi aj bol aj nebol sympatický? Ale každopádne by som sa k nemu určite pridala :D 


Môj názor

Keďže som videla film ešte pred čítaním tejto knihy, tak som proste musela tak trochu porovnávať, inak sa nedalo. Len je blbé, že som dopredu vedela, čo sa stane. Ale to je to riziko, keď ste zvedaví a máte slabú vôľu. To nie je najšťastnejšia kombinácia. To už nabudúce urobiť nesmiem v nijakom prípade, lebo som takto prišla o všetky prekvapenia, pri ktorých som mala lapať po dychu, chytať sa za srdce a šialene sa chichotať. Pretože takých tam bolo naozaj dosť. Cassandra vie teda rozhodne prekvapiť! Bolo tam kopu prekvapení, prekvapivých zvratov.
Túto knihu som chcela čítať už fakt moc dávno a neskutočne som sa na ňu tešila. A možno som len priveľa očakávala. 
No, ale postupne. Kniha sa celkovo čítala ľahko a aj celkom rýchlo. Bavilo ma to od začiatku. Tiež to bolo napísané jednoducho, takže fajn. Cassandryn štýl písania sa mi páčil, píše veľmi dobre. Ale... (vždy musí byť nejaké ale, čo?) Chýbal mi tam nejaký ten hnací pohon k tomu, aby som to čítala stále a nevedela sa od toho odlepiť. Bola to veľmi dobrá kniha, ale určite nie najlepšia. 
Svet v tejto knihe je veľmi dobre premyslený a mne by nevadilo žiť v ňom. I keď neviem, či by som chcela byť priamo Tieňolovcom. Zabíjať démonov by ma asi toľko nebavilo. Ale kľudne by som sa pridala k Valentinovi. 
A aj po prečítaní knihy určite odporúčam film, pretože je to naozaj dobrá verzia knihy. Je tam všetko podstatné v podstate. Ale radšej až po prečítaní. 

A ja som zvedavá na ďalšie diely :)





Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Vy si ju môžete kúpiť TU.

8 komentárov:

  1. Skvelá recenzia :)) Knihu sa chystám čítať, ale najprv si ju musím zohnať, čo bude dosť ťažké...ale tiež sa na ňu moc moc teším a dúfam, že ma nesklame :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekná recenzia 8)
    Ja to tiež nepovažujem za naj knihu, ale veľmi dobrý svet aj postavy. Najviac sa mi lúbil zatiaľ 3. diel 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrá recenzia :)Nástroje smrtelníkov patria k mojim obľúbeným knihám, ale čo si budeme navrávať, tích je minimálne 150 :D dnes som si objednala Mesto skla tak sa na neho neuveriteľne teším :D medzi tým musím stihnúť prečítať ďalších 8 kníh, ktoré mám požičané od kamošky :D takže len šťastia, že sa blíži víkend :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mňa tento prvý diel dosť sklamal. Zo začiatku ma strašne nudil a musela som sa do čítania nútiť. Potom to už bolo lepšie, ale podľa všetkých tých pozitívnych recenzií som toho teda čakala oveľa viac. V druhej a hlavnej v tretej časti to už bolo podstatne lepšie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pre mňa je to najlepšia knižná séria :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jace je dokonalost sama.d: Mám ho strašně ráda, stejně jako Clary, a i Isabellu jsem si oblíbila. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Úžasná kniha:33 Jsem do ní blázen už několik let a myslím, že se to jen tak nezmění:D Jace je prostě Jace:') Někdy bych si docela přála být Clary, nebo alespoň žít v jejich světě.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.