štvrtok 11. júla 2013

Čistá nuda (Eva Bacigalová)

Vydavateľstvo - Evitapress
Rok vydania - 2010
Väzba - brožovaná
Počet strán - 287

Anotácia
Pravdivý príbeh obete tichého teroru!
Žiarlivosť nie je len vďačným námetom na vtipy. To, čo na prvý pohľad vyzerá ako štandardné manželstvo dvoch obyčajných ľudí, sa dokáže nenápadne zmeniť na nezvratný deštruktívny proces.
O citovom vydieraní, rafinovaných manipuláciách a psychickom násilí, ktoré sme schopní páchať práve na tých najbližších.
Príbeh, na ktorý môžete naraziť aj tam, kde šaty nerobia človeka. Na nudapláži.

Bezproblémoví, vyrovnaní a veselí ľudia sa počas leta schádzajú na pláži pri vode. Nie je to obyčajná pláž, ale pláž naturistická. Jej návštevníci dávno nemajú pocit, že ich telá sú výnimočné, rovnako bez zábran a komplexov sa spolu bavia a užívajú letnú pohodu. Zapadne medzi nich aj Denis, ktorý z pozitívnej energie osadenstva nudapláže čerpá nápady na svoju prácu majiteľa malej reklamnej agentúry. Zoznámi sa tu aj s Ninou, na prvý pohľad odmeranou, cynickou a neprístupnou. Ich nezáväzné rozhovory pokračujú aj mailovou komunikáciou, v ktorej sa Nina dokáže odhaliť viac ako na nudistickej pláži. Otvára sa tak zdanlivo banálny príbeh jej manželstva so starším a skúsenejším Otom. Jeho lichotivý záujem a starostlivosť o mladú ženu sa však postupne menia na jej stráženie, obmedzovanie, vydieranie a odopieranie akýchkoľvek jej sociálnych kontaktov. Nina aj s malým synom zostáva v úplnej izolácii v byte uprostred rušného veľkomesta, odkázaná na milosť a svojvôľu jediného človeka, ktorý stále tvrdí, že všetko robí len pre jej dobro. Dá sa vyhrať boj so žiarlivosťou v tej najrafinovanejšej a najdeštruktívnejšej podobe?


Obálka
Áno, v podstate nič na nej nie je, čo vlastne obrazne vyjadruje Ninin pôvodny život. Prázdny.
A možno preto, že sa mi hodí ku knihe, sa mi tá obálka aj páči

Postavy
Denis mi bol sympatický. Nebol nejaký výrazný, ale bol fajn. A mal reklamnú agentúru. Sama študujem reklamnú tvorbu a hoci nemôžem povedať, že by som v tom bola (zatiaľ) nejaká dobrá, orientovala som sa v tom nie najhoršie a chápala som to lepšie ako nejakým obchodným transakciám alebo čomu.
Ninu som si tiež obľúbila, je strašné, čo všetko si musela vytrpieť. Ani jej rodičia nepatrili k najmilším. Možno by si inak vybrala lepšie a neodišla by s prvým, čo sa jej núkal.

Ota som nenávidela. Ten chlap bol patologický žiarlivý kretén a Nina nemohla ani poriadne vystrčiť nos z domu bez toho, aby sa do toho staral. Ale samozrejme, on je dokonalý, on chyby nerobí. Všetko musí byť tak ako ona povie, lebo ona je totálne neschopná. Mala som sto chutí ho niekoľko krát v priebehu knihy (vlastne skoro stále) poriadne nakopať, nech sa spamätá.


Môj názor
Na knihu som sa tešila, mám rada knihy z Evitapress. Zatiaľ som odtiaľ nečítala jedinú, ktorá by ma nebavila (teda, ak nerátam Aféry Finy S.)
Kniha sa mi páčila, ale bola krutá a desivá. Je však obdivuhodné, ako sa s tým Nina dokázala vysporiadať a dokázala sa dať viac-menej do poriadku. Často som pri čítaní rozmýšľala, čo by som v danej situácii robila ja. A viete, na čo som prišla? Na nič. pretože človek sa prejaví až v tej danej situácii, je jedno, či to mal aj tisíckát nacvičené a v hlave si to opakoval ako mantru stále dookola. Lebo človek dokáže prekvapiť aj seba. A nie vždy len milo.
Každopádne knihu odporúčam. Nielenže sa dobre číta a prebudí vo vás rôzne emócie, ale je to aj poučné. Pri tejto knihe nemáte čo stratiť... Možno tak nejaké ilúzie.



Za knihu ďakujem internetovému kníhkupectvu Antiquariat.sk.
Môžete si ju objednať TU.

4 komentáre:

  1. Zvyčajne obchádzam knihy z Evitapressu oblúkom, ale toto ma teda poriadne zaujalo, určite sa po knihe porozhliadnem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Toto ni je môj žáner, ale inak o vyzerá ako dobrá kniha.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. na mňa tá obálka pôsobí depresívne...ale kniha môže byť dobrá

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.