utorok 9. júla 2013

Čerešňa na šľahačku (Lena Riečanská)

Vydavateľstvo - Koruna
Rok vydania - 2013
Väzba - brožovaná
Počet strán - 256

Anotácia
Život nikdy nie je taký ideálny, ako by sme si priali. Niekto načne lákavú, šťavnatú čerešňu, zlíže šľahačku... Inému zostanú len oči pre plač. Netreba si zúfať, čerešne znova zakvitnú...
Tento román ponúka všetko, čo prináša reálny život. Lásku, priateľstvo, zradu, slzy aj smiech. Chcete sa dozvedieť, čo z toho sa podarí uchytiť hlavnej hrdinke Ester? Je mladá, krásna, úspešná, zaľúbená, a predsa sa s ňou osud pohrá. Ocitá sa zrazu v centre pozornosti troch mužov... S jedným z nich je zasnúbená, z náklonnosti druhého prekvapená a ten tretí ju neodolateľne priťahuje..
„Odrazu sa pevné prsty mužskej ruky jemne dotkli jej lakťa, postupovali smerom dolu, až po dlaň. Ten dotyk bol skúmavý, akoby hľadal oporný bod. Veľká mužská ruka našla jej útlu dlaň a skryla ju v svojej dlani. Ester bola prekvapená a zmätená, v prvom momente mala chuť vytrhnúť ruku a skryť ju za chrbát. Hlavou jej prebehla myšlienka, že niekto zneužíva situáciu, najradšej by mu za to strelila zaucho, len guráž sa kdesi stratila. Ešte stále nemala istotu, kto zviera jej ruku, ale tušila... Telom jej prebehlo čosi neidentifikovateľné, čo sa nedalo ovládnuť, zachvela sa.“
Je len na Ester, ktorú cestu si vyberie. Splní realita jej sny?
Uvarte si kávičku alebo čajík, doprajte si šľahačkový zákusok, čerešňou budú čítané stránky.

Obálka
Toto je jedna z mála obálok takéhoto typu, ktorá je naozaj pekná. Aspoň čo sa týka tej modelky. Väčšina je totálne nesympatická a od knihy vás skôr odradia. Táto je pekná a okrem toho sa mi páči aj jej mejkap. Len si myslím, že mohli tam dať radšej nejakú čiernovlásku, lebo Ester nemala hnedé vlasy. Ale aj font sa mi páči. Jediné, čo mi na obálke vadí, je tá čerešňa na šľahačke. Tá mi kazí ten dojem z obálky. Vypadá tak naplácane a je čudne, že je len tak vo vzduchu...

Postavy
Fakt sa mi nepáčilo to meno. Ester. Kiežby som mohla povedať, že to bolo jediné, čo sa mi na nej nepáčilo. Strašne mi liezla na nervy. Vkuse sa ľutovala a plakala a tak. Fakt nechápem, čo na nej všetci videli, lebo ja som ju nevedla vystáť. A tiež bola strašne veriaca. Nech si je veriaci kto chce, ale v knihách ma to dosť otravuje. A bola dosť staromódna. A v mnohých veciach desne sprostá. A vôbec mi jej nebolo ľúto. Nech sa jej stalo čokoľvek. Ani raz. Takto by som mohla vymenovať ešte milión dôvodov, čo mi na nej vadilo. Bola najhoršou vecou tejto knihy. Bez nej by bola lepšia.
A Milan mi tiež vadil. Bol milý, galantný, pozorný, prispôsoboval sa... Dá sa povedať, že bol až priveľmi dokonalý. A to bolo otravné. Bola som skôr team Roman, hoci aj ten ma neskôr poriadne naštval. Napriek tomu mi bol sympatickejší, než ten Milan.
Dá sa povedať, že som si obľúbila len Soňu, Esterina kolegyňa. Taká pojašená, ale milá. Vždy bola plná života. Nie, ostatní neboli nijakí Walking dead, ale tak chápete. A ešte Zolo mi neprakážal... Čo som bola asi jediná, ktorá s nim nemala nijaký problém (zas hrozné meno, oh). Síce by som ho asi tiež nemohla vystať, keby som ho poznala osobne, ale v knihe patril k nejlepším postavám. A ako plus - tiež mal rád knihy.


Môj názor
Vo väčšine prípadov je ľahké rozoznať, ktorý román je slovenský. Slovenky píšu tak akosi... jemne. Neviem, ako to inak nazvať. Na tie svoje postavy sú v podstate milé. A tiež majú akúsi záľubu v opisovaní prírody. Aká je krásna a tak... Tá naša, Slovenská. Taktiež hlavné hrdinky bývajú tak akosi seriózne, slušné. Neplatí to ale o všetkych Slovenkách. O Lene Riečanskej ale áno. V podstate som vedela ľahko odhadnúť, čo bude ďalej. 
Kniha ale nebola zlá, ak odhliadnem od Ester a čítala sa dobre.




Za knihu sa chcem poďakovať vydavateľstvu Koruna
Knihu si môžete objednať TU.

13 komentárov:

  1. čakala som, že tej knihe dáš menej podľa toho čo si písala...a to treba vyskúšať viac slovenských autoriek lebo nie všetky píšu zle..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale ja som predsa nepovedala, že táto píše zle! :D A možno to tak nevypadá, ale čítam aj slovenských autorov, podaktorých už vyskúšaných mám.

      Odstrániť
  2. byť tebou tak sa asi nepúšťam do jej ďalšej knihy Nebo peklo raj v nej totiž prvky viery nájdeš tiež

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ešte by ma zaujímalo čo si mám predstaviť pod pojmom "bola strašne veriaca" ? :)

      Odstrániť
    2. Čokoľvek, čo je pre neveriacich príliš :D

      Odstrániť
    3. potom zaujímavé, že argumentuješ niečím, čo ani sama nevieš vysvetliť :) asi by som si potom rozmyslela ako to podám ak si to ani neviem obhájiť ;)

      Odstrániť
    4. Pre mňa je čokoľvek, kde ľudia chodia moc do kostola, spovedať sa, na všetko sa odvolávajú kvôli Bohu, príliš...

      Odstrániť
    5. uvedomuješ si že, si z viery človeka urobila vadu charakteru? je to dosť urážlivé z tvojej strany asi by som si nabudúce rozmyslela dvakrát, či niečo takto podám ;)

      Odstrániť
    6. Vieš, že to podávaš tak, ako by som napísala, že je to to jediné, čo mi na nej vadí? Keby som mala problém iba s tým, tak to nie je taký problém.
      A všetko čo som spravila, je len to, že som prezentovala svoj názor. A mne to tu proste vadilo...

      Odstrániť
    7. aj ja som prezentovala svoj názor na to, čo píšeš a na to ako si to podala a ver, že to nieje jediné, čo mi na tej recenzii vadilo :)

      Odstrániť
  3. Musím si to prečítať, lebo videla som už aj 5*-kovú recenziu an túto knihu, takže si chcem utvoriť aj ja názor :)

    Ináč tá šľahačka s čerešňou nie je len tak vo vzduchu, ako to píšeš, veď je na pleci tej ženy na obálke, to je predsa jasné :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nesuhlasim. Lebo si vezmi, ze plece je vytvarovane okruhlo (chapes, co myslim) a slahacka ma spodok rovny... Okej , no mono to nie je najlepsi argument ale predsa mi to pride, ako by sa vznasala... :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.