utorok 5. novembra 2013

Chamtivosť (J.R.Wardová)

Originálny názov - Covet
Séria - Pád anjelov
Diel - prvý
Vydavateľstvo - IKAR
Rok vydania - 2013
Väzba - pevná
Počet strán - 432

Anotácia
„Jim Heron, ty sa postaráš o spásu sveta.“
Osamelý štyridsiatnik Jim Heron nevie nič o vykúpení ani v také niečo neverí – jeho profesiou sa stala pomsta a hriech považuje za relatívny pojem. Všetko sa zmení, keď sa z neho stane padlý anjel a jeho úlohou je spasiť duše siedmich ľudí, ktorí podľahli niektorému zo siedmich smrteľných hriechov. Odmietnutie poslania neprichádza do úvahy.
Vin diPietro celkom prepadol obchodovaniu a hromadeniu majetku. Až v kritickej chvíli zasiahne osud a do cesty mu privedie neústupčivého samozvaného záchrancu Jima Herona a príťažlivú ženu. Pod ich vplyvom Vin postupne spochybňuje svoje pôvodné zásady aj životný cieľ. Keď si naňho začne robiť nárok zákerná temná sila, Vin sa rozhodne spolupracovať s padlým anjelom. Nielen preto, aby si získal lásku, ale predovšetkým aby očistil vlastnú dušu.

Obálka
Táto kniha ma zaujala predovšetkým obálkou. Je mega-úžasná. Ikar sa prekonal, je to fantastické. A dýka krásna.

Reakcia po prečítaní...
Chcem ďalší diel!

Postavy
Veľmi sa mi páčilo, ako boli postavy navzájom prepojené. Nemala som spočiatku šajnu, aké vzťahy budú medzi sebou všetci tí mať, ale bolo to vymyslené veľmi dobre. 
Vin sa mi páčil. Nie je to typická postava, aké si väčšinou obľúbim, ale tak zmena je život, nie? Na jednej strane to bol tvrdý chlap, na druhej človek, kto by pre lásku spravil čokoľvek. 
Jima som si podľa anotácie predstavovala inak. Ako nejakého zatrpknutého chlapíka, bez akéhokoľvek zmyslu života, ktorý má rád poker, alebo také čosi. Miesto toho bol úplne normálny, slobodný chlap, ktorý napriek všetkým životným prekážkam vie, čo je správne. Niežeby to bolo nejaké neviniatko. Proste žil. A ja som si ho obľúbila. 
Zato Máriu-Teréziu nie. Tá mi bola nesympatická a viaceré časti z jej pohľadu ma toľko nebavili. Bola to slobodná matka, ktorá robí prostitútku aby uživila seba a svojho syna. Celý čas sa umára a ľutuje, že to robiť nechce, ale ani ju nenapadne si nájsť čosi iné. 
Devinu som mala zo začiatku rada, potom ma to rýchlo prešlo.

Môj názor
S veľkou mocou prichádza veľká zodpovednosť. Aspoň to tvrdia tí, ktorí poučujú superhrdinov, ktorí bojujú za spásu sveta. Ale čo, všetci máme nejaký ten koníček. Niekto vo voľnom čase rád číta, iný zachraňujú svet. Musíme byť tolerantní. Horšie však je, keď nemáte na výber. V podstate ako Jim. Bol vrhnutý doprostred bojového pola v odvekej vojne medzi anjelmi a démonmi, čo nie je nijaká sranda. No ale vážne, ja nikdy nepochopím, prečo niekto s vyššou mocou potrebuje zakaždým pomoc človeka. Ak sú už unavení, chce to time out, nie pešiaka. Niežeby som sa im divila. Na ich mieste by som radšej popíjala mojito niekde na pláži. Ale predsa len, ľudia majú na práci aj lepšie veci ako spasenie sveta. Asi len proste nemám rada, keď ľudia nemajú na výber. 
Keď som sa do tejto knihy púšťala, tak som netušila, čo môžem od nej očakávať. Či ma vôbec bude baviť. Kniha ma však bavila od začiatku. Teda... začiatok sa mi vážne páčil. Neskôr sa to veľmi vlieklo, plynulo to pomaly, bolo to zbytočne naťahované, pri tom som sa nudila a nevedela som sa k tomu dokopať. A koniec bol skvelý. Niežeby to neskončilo s menšími obmenami tak, ako som čakala, ale to nevadí. 
Ten stred knihy mohol byť úprimne tak o polovicu kratší. Dej sa neskutočne vliekol. Chcelo by to menej opisov a viac dialógov. Ja neviem, akoby tam bolo toho až priveľa, ale zároveň som mala pocit, akoby sa nič nedialo. 
A hoci ma Bratstvo čiernej dýky nikdy nelákalo, tak po tomto už začalo. 
Úprimne dúfam, že táto séria sa v slovenčine dovydáva.


Za poskytnutie pracovného výtlačku ďakujem vydavateľstvu IKAR.
Kniha vychádza 11.11.2013 a vy si ju môžete predobjednať TU.

Kam ďalej?

6 komentárov:

  1. Máte skvělou obálku ... ne takový hnus jako my :oD .. Možná (jen možná) si to i přečtu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. podľa tvojej recenzie súdim, že je to super kniha a tá obálka je naozaj krásna.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Práve tie opisy a pomalý dej bolo na tom dobré. Ináč by to bolo len zase niečo priemerné na štýl YA kníh o anjeloch. Malo to zmysel a pointu a vcelku chápem, prečo musia mať nebeské bytosti nejakého pešiaka-človeka. Dobro a zlo je predsa v ľuďoch, takže musia v ich mene bojovať ľudia, nie anjeli a démoni medzi sebou. Však veď keby si to vyriešili sami, tak sú ľudia na Zemi úplne zbytoční, nie? Ooo chudinka Mária-Tereza, ty si nemala rada? :/ Bála sa svojho bývalého manžela tyrana, musela používať falošnú identitu a chrániť syna a aj tak to neznamenalo, že ju nedokáže vypátrať, tak kde sa mala zamestnať? V normálnom zamestnaní, kde bude každému an očiach a bude ako živý terč? Je ľahké takéto ženy odsudzovať, ale som zvedavá, čo by sme robili my, keby sme boli v jej situácii. Ja som Máriu-Terezu vnímala ako krásnu osobnosť. Nech robila,č o robila, bola istým spôsobom čistá, lebo sa na nič nehrala, neospravedlňovala samu seba a priznávala si svoje hriechy.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Obálku to má perfektnú. Moc sa na tú knihu teším!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kniha vypadá suprově :) Musím jí vyhrát.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.