nedeľa 10. decembra 2017

Knižné zhrnutie - november

Minulý mesiac som toho veľa neprečítala - hoci sa toto tvrdenie trochu bije s mojim zoznamom prečítaných kníh. Totižto, začala som zas pracovať, teda nebol čas čítať. Ale. Pracujem v kníhkupectve a teda som obklopená knihami, do ktorých z času na čas nakúkam. Hlavne do takých tých úplne kratučkých, ktoré zvládnem aj na posedenie postátie v práci. A komiksy a tak. Poriadnych kníh však bolo málo, uvidíte. 

Vrania šestka (Leigh Bardugo)
Toto je jedna z tých kníh, do ktorých som sa pustila vďaka odporúčania ostatným. Počúvala som zo všetkých strán, aká je kniha dokonalá, tak som sa chcela presvedčiť aj na vlastné oči. Leigh Bardugo píše veľmi dobre a vytvorila komplexný svet a skvelé postavy, o tom niet pochýb. Žiaľ, mňa si kniha nijako zvlášť nezískala a považujem ju za priemer. Ale v tomto prípade je "chyba" vo mne a nie v knihe, hoci si zas nemyslím, že je až tak dokonalá, ako všetci hovoria. Ale dajte jej šancu.
3/5

Love sick (Jessie Cave) 
Nikdy predtým som o tom nepočula, ale bolo to veľmi vtipné a tak, ako aj pri knihe Dospelosť je mýtus, aj s touto sa dá veľmi dobre stotožniť. Vlastne sa mi len ilustrácie nepáčili, ale to sa dá prehrýzť. Proste taká vtipná jednohubka asi na desať minút. 
5/5





All my friends are dead. (Avery Monsen & Jory John)
... a táto vám zaberie tak tri minúty. Navyše som ju už raz čítala - tak pred troma-štyrma rokmi. Stále to však bolo úžasné.
(Vôbec nechápem, ako som recenzovať niečo takéto, btw. Ale keď už je tri a pol roka na blogu...)
5/5




90 klasických knih pro lidi v kalupu (Henrik Lange)
Tak deň po prečítaní tohoto som si všimla, že pod touto knihou je rovnaká, ale v slovenčine. Nevadí. Opäť veľmi vtipné. 
5/5







Hlubina temných strachů (Fran Krause)
Zato tento komiks sa mi vôbec nepáčil. Autor ilustroval iracionálne strachy, ktoré mu poposielali iní ľudia. Zasmiala som sa tak pri troch, inak mi táto kniha dala akurát presvedčenie, že ja som vlastne úplne normálna.
1/5






Som mačička Pusheen (Claire Belton)
Ďalší re-reading. Hoci toho čítania tam zas veľa nie je. Ale je to roztomilé, vtipné a mnohokrát som sa s Pusheen skvelo stotožnila. (Napríklad pri emóciach!)
5/5






Sedem krátkych prednášok o fyzike (Carlo Rovelli)
A teraz taká serióznejšia kniha, po ktorej som siahla z dôvodu rozširovania obzorov. A hoci ja fyzike veľmi (chápte - skoro vôbec) nerozumiem, táto kniha je napísaná spôsobom, že aj ja som rozumela... väčšine vecí! Takže ja som spokojná. Navyše je to kratučké, takže nenamáhate mozgové závity pridlho. 
5/5




Žena v okně (A.J. Finn)
Vraj kniha, ktorá pripomína Dievča vo vlaku. Áno, v istom smere hej, ale Dievčaťu sa zďaleka nevyrovnáva. Skoro nič sa tam nedeje, psychika postáv nebola rozpitvávaná až tak, ako som chcela... ale koniec sa mi naozaj páčil. Taktiež všetko v knihe má dôvod, je to pekne pospájané. Takže v konečnom dôsledku celkom fajn psychologicky thriller. 
3,5/5



Vražda v Orient expresu (Agatha Christie)
A toto vyhlasujem za knihu mesiaca. Bola to moja prvá kniha od tejto autorky a nemohlo to dopadnúť lepšie. Až do konca som netušila, kto je vrahom. Navyše to bola po riadne dlhej dobe prvá kniha, od ktorej som sa vôbec nemohla odlepiť, čo ma tak pohltila. Musím si prečítať od nej aj ďalšie. 
5/5





Šťastie
Kratučká kniha citátov, ktorá vám opäť vezme tak päť minút času. Sú tam citáty z Malého princa, ale aj iné. Bolo to pekné, za ten čas to stojí.
4/5







Dospelosť je mýtus (Sarah Andersen)
A môj predposledný re-reading, ale tentokrát som aspoň zmenila jazyk. A čuduj sa svete, v slovenčine to bolo rovnako dobré. 
5/5







Veľká, šťastná huspeninka (Sarah Andersen)
No ale toto bolo prekvapenie! Keď som to pred pár mesiacmi čítala v angličtine, dala som tomu tuším 2,5* a označila to za veľké sklamanie. Neviem, v akom divnom rozpoložení som vtedy bola, lebo teraz sa mi to páčilo. Stále platí, že to nie je také dobré ako Dospelosť, ale aj tak sa mi to páčilo. 
4/5




Má lady Jane (Cynthia Hand, Jodi Meadows, Brodi Ashton)
Túto knihu som mala na wishliste celé veky. A na rozdiel od iných YA kníh v poslednom období, ktoré som chcela už veľmi dlho čítať, táto ma nesklamala. Nebude to najlepšia kniha, akú som kedy čítala, ale rozhodne som si čítanie užila a skvelo som sa pri tom pobavila. Jana bola skvelá postava, všetci mali super hlášky a proste... toto za prečítanie stojí. 
4/5



Sága 4 (Brian K. Vaughan)
A toto je niečo, za čo som naozaj rada, že to tam máme, lebo táto séria je naozaj veľmi dobrá! Každý diel si u mňa vyslúžil 4* (spoiler - už som aj päťku prečítala) a rozhodne odporúčam. Ehm, dospelejšiemu publiku. 
4/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.