piatok 15. septembra 2017

Blogtour - časť prvá


Ako iste viete, absolútne zbožňujem komunikáciu s autormi a preto sa vždy nadšene zapojím do každého takéhoto projektu. Tentokrát som to ale možno málinko ehm, prepískla. Napísala som síce o nejakých sto autorom menej ako pri mojom minuloročnom vianočnom projekte, ale nakopilo sa mi tu rekordných 58 odpovedí! Nie, nežartujem. Skutočne mi odpísalo toľko autorov. A to som ani nepísala slovenským/českým. A keďže toľko odpovedí by na jeden článok bolo priveľa, rozdelila som to na dve časti. Dnes jedna, druhá v stredu. 
Ale aj tak... bude to dlhé. Takže sa pohodlne usaďte a vychutnajte si odpovede od množstva úžasných autorov. Vo svojej otázke som totiž skombinovala moje dve najobľúbenejšie veci - knihy a hudbu. A ako znela? 

Počúvate pri písaní hudbu? Nechávate sa ňou inšpirovať? 
(Napríklad rock pri akčných scénach, slaďáky pri romantických...?)

(autor Ságy Darrena Shana, Lorda Zarmuta a mnohých ďalších)

Pri písaní počúvam hudbu vždy, rock a pop. Neinšpiruje ma to, ani neovplyvňuje – často tú hudbu ani nevnímam – ale mám rád zvuky v pozadí. Bez hudby vnímam ticho a izoláciu. S hudbou sa ale necítim sám a odrezaný od sveta.

  (autorka Krásnej katastrofy, bratov Maddoxovcov a ďalších) 
(Odpísala asistentka)

Jamie tiež miluje hudbu! Má na webovej stránke playlisty ku všetkým jej knihám. Sú tam všetky pesničky, ktoré buď inšpirovali jednotlivé scény, alebo jej pripomínajú jej postavy. Môžete si ich vypočuť zdarma na Spotify.

(autor Odkazu dračích jazdcov)
(Odpísala asistentka)

Christopher počúva pri písaní hudbu pravidelne a necháva sa ňou inšpirovať. Tak ako aj inými formami umenia. Tu sú nejaké linky s jeho playlistami pre Odkaz dračích jazdcov a jeho novú sci-fi knihu:

(autor Marťana)

Rád pri písaní počúvam inštrumentálnu hudbu. Slová by ma rušili.

(autorka série Zodiac)

Vlastne skôr pozerám televíziu. Ale keď som v kaviarni, tak si nasadím slúchadlá a pustím si svoj playlist, ktorý mám vytvorený práve na to. Je plný všetkého od Hole and Third a eye blind až po Alexa Clarea, Reginu Spektor, Lanu del Rey, Sama Smitha a pár miestnych skupín, na ktoré som v priebehu rokov narazila.

  
(autorka Pravej krvi)

Žíaľ, málokedy počúvam hudbu, keď pracujem. A ak, tak je to zvyčajne violončelová alebo harfová hudba. Občas aj gajdy.

(autor série Píseň krve a ďalších)

Zvyčajne hudbu pri písaní nepočúvam, lebo ma rušila. Občas si ale nasadím slúchadlá, aby ma nerušili susedia, alebo robotníci a je to väčšinou playlist z 90. rokov s Davidom Bowiem.

(autorka sérií Anna krví oděná, Antibohyně a Three dark crowns)

Pri písaní nikdy nepočúvam hudbu, je veľmi rušivá. Ale používam ju ako zdroj inšpirácie. Niektoré pesničky mi úplne sedia na postavy. Napríklad v mojej minulej knihew Three dark crowns je postava skvelo vystihnutá v Hollow moon (Bad wolf) od Awolnation.
Americký vydavateľ tiež vytvoril každej kráľovne playlist na Spotify.

(autorka Baby Jane, Očisty a ďalších)

Väčšinou hudbu pri písaní nepočúvam, ale občas si pustím hudbu, ktorú by moje postavy mohli počúvať, alebo sú z obdobia ako scény, ktoré píšem. Napríklad keď som písala Čas ztracených holubic počúvala som estónsku hudbu zo 40 rokov, alebo takú, ktorú mohli vtedy počuť v rádiu. Je dôležité vytvoriť zvykový svet postáv, predstaviť si svet, v ktorom žili.

(autorka kníh Ask the passengers, Reality boy a ďalších)

Nikdy som pri písaní nezvykla počúvať hudbu, ale za posledných dvadsať rokov sa to zmenilo. Moja tvorba je ovplyvnená hudbou viac, než čímkoľvek iným a zrazu sa tieto dve veci spojili. Zvyčajne počúvam jednu pesničku stále dookola pri písaní prvého konceptu. Pomáha mi to vkĺznuť do hláv postáv. Tie potom získajú vlastné pesničky. Hudba, ktorú pri písaní počúvam sa teda týka ich a nie scén. Ale niekedy sa na tej pesničke zaseknem a počúvam ju všade. V aute, pri práci okolo domu a tak. Môjmu mužovi a deťom to rýchlo začne liezť na nervy, ale chápu to.

(autorka Tisíciho patra)

Nepočúvam veľmi hudbu, keď píšem – ľahšie sa mi píše v tichu, to ma aspoň nič nerozptyľuje. Keď píšem na verejných miestach ako je kaviareň, tak si so sebou vezmem slúchadlá, ktoré tlmia zvuk. Preferujem tiché miesta ako knižnica alebo domov. Avšak, niekedy si dám prestávku medzi kapitolami a pustím si pop alebo Disney hudbu.

(autorka kníh The Female of the species, Given to the sea a ďalších)

Nepočúvam nič, keď píšem, pretože neviem, ako sa moje knihy skončia, alebo čo sa stane na ďalšej strane. Hudba by mohla príbeh ovplyvniť a ja potrebujem, aby bol príbeh vo vedení... tak to vidím. Počúvam len biely šum, ten tlmí všetko ostatné.

(autorka Stingerovho pádu, Archerovho hlasu a ďalších)

Áno, hudba ma rozhodne inšpiruje a na mám playlisty všetkých mojich kníh na Spotify. Vždy, keď ho počúvam, spomínam na písanie knihy.

(autorka Griše a Vranej šestky)

Prvý koncept Vranej šestky bol vytvorený celý pri In a time lapse od Ludovica Einaudiho. Neviem prečo, objavila som ho v rádiu, kúpila si jednu pesničku a úplne sa zamilovala. Kedysi mala každá kniha pri opravách iný zvuk, ale teraz je všetko okolo Einaudiho.

(spoluautor Illuminae, autor Nevernight a ďalších)

Zvyčajne počúvam klasickú hudbu, lebo keď sa v pesničke spieva, rozptyluje ma to od vlastných slov. Ludovico Einaudi je môj obľúbený.

(autorka Dievčaťa zo 6E, Hriešneho Hollywoodu a ďalších)

Milujem počúvanie hudby pri písaní. Štýl hudby ale závisí od danej knihy. Keď som písala Hriešny Hollywood, počúvala som veľa country hudby z 90 rokov. Teraz píšem knihu The Ghostwriter a počúvam veľa temnej hudby
Ak chceš presný zoznam, na Spotify mám playlist pre každú knihu.

(autorka Havraních kruhov)

Milujem hudbu a vždy mám nejakú pustenú, keď píšem. A ako si povedala, snažím sa zladiť hudbu s tým, čo práve píšem. Keď sa vážne potrebujem sústrediť, pustím si inštrumentálnu hudbu, lebo text môže rozptylovať. Takže počúvam veľa filmovej a hernej hudby. Myslím, že väčšina tretej knihy Havraních kruhov vznikla pri zvukoch Assassin´s creed :D
Inak počúvam a milujem metal. Napísala som o tom blogový príspevok pre nejakých švédskych metalistov-knihovníkov a nájdete tam zoznam mojich obľúbencov.

(autorka série Svůdne zlo a ďalších)

Nepočúvam hudbu, keď píšem. Potrebujem úplné ticho na sústredenie, lebo sa viem ľahko rozptýliť. Inak hudbu milujem a často z nej čerpám inšpiráciu k myšlienkam a pocitom, čo ma dostane do písacej nálady. Jedinou výnimkou bola inštrumentálna írska ľudová hudba pri niektorých častiach See me.
Pozdravujem slovenských a českých čitateľov.

(spoluautorka série Hollow earth a Conjuror)

Pri písaní počúvam hudbu, ale s knihou, ktorú píšem, nijako nesúvisí. Málokedy viem, čo moje postavy najbližšie urobia a tak neviem predpovedať, akú hudbu potrebujem. Mám ale veľa uložených pesničiek a tie počúvam náhodne. Keď už spoznám postavy a dej, s Johnom pre ne vytvoríme playlist. Tie potom počúvam stále dookola. Playlist, ktorý sme vytvorili Remymu – to je hlavná postava v knihe Conjuror – je na Spotify.

(autorka Návratu z temnoty a ďalších)

Pri písaní potrebujem väčšinou ticho, lebo slová a scény v mojej hlave potrebujú vlastné zvuky. Mám veľmi hlasný vnútorný hlas, keď píšem dialógy alebo akčné scény. Som speváčka a ak by som počúvala hudbu, tak by som si v mysli spievala a nesústredila sa na písanie.

(autorka knihy Netvor je zver)

Kiežby som mohla pri počúvaní počúvať hudbu, ale priveľmi ma to rozptyľuje. Najlepšie sa mi píše, keď je okolo mňa ticho a som stopercentne sústredená na to, čo robím. Avšak, hudba je pre mňa aj tak zdrojom inšpirácie. Či už inšpiruje nejaký pocit vo mne alebo moju predstavivosť. Môj syn mi na toto vytvoril playlist, kde sú pesničky, o ktorých si myslel, že by sa mi mohli páčiť a inšpirovať ma. Počúvam ich, keď má pauzu od písania druhej knihy. Pamätám si ako som bola v posilovni, počúvala jednu z pesničiek a zrazu sa mi v hlave zjavila kľúčová scéna. Veľmi som mu ďakovala. Hudba je pre mňa veľmi dôležitá. Má zázračný efekt relaxácie, kreativity a povzbudenia.

(autorka Vyprávěčky a ďalších)

Nikdy nepočúvam hudbu pri písaní – rozptyľuje ma a spievam si, tak zabúdam písať.

(autor série Spiaci obri)

Neladím si hudbu, ktorú počúvam k scénam, ktoré píšem. Vlastne hudbu pri písaní veľmi nepočúvam. Keď už, pustím si film, ktorý som videl miliónkrát a nemusím mu venovať pozornosť. Hokej tiež funguje, Ak hudba, tak niečo ako Pat Benatar.

(autorka série Poison study a ďalších)

Počúvam hudbu pri písaní, ale zvyčajne je to niečo popové, čo som počula už mnohokrát a nemusím sa sústrediť na text, ale písanie. Nepoužívam to ako zdroj inšpirácie, ale myslím, že je to dobrý nápad – len nie som tak organizovaná.

(autorka série The Crown´s game)

Milujem hudbu: hýbe mojou dušou. Ale pri písaní nepočúvam nič. Mám rada ticho, pretože tak môžem počúvať slová, čo je iný typ hudby. Každá veta má rytmus a každá postava vlastný hlas, čo je ako melódia.

 (autor kníh Literárni spolek Laury Sněžné, Magický průvodce městem pod pahorkem a ďalších)

Často pri písaní počúvam hudbu – väčšinou niečo atmosferické ako soundtrack k obľúbeným filmom (filmy od Wonga Kar-Waia, Truffauta, Felliniho...) alebo klasiku ako Mozartovo Requiem, či gothic a metal ako Laibach, The 69 Eyes, Mandragora Scream. Keď som písal moju poslednú knihu, ktorá bude vydaná vo Fínsku budúci august (The Day od a wrong cat), počúval som hlavne hudbu inšpirovanú Moi dix mois a Malice Mizer. No a stará filmová hudba mi hrala v reproduktoroch prakticky celú dobu, keď som písal Magického průvodce městem pod pahorkem, lebo to je o starých filmoch.

(autorka kníh Zoznam všetkých želaní a Sladké odpuštení)

Áno, často používam hudbu ako inšpiráciu, keď píšem. Môj manžel mi nainštaloval reproduktorový systém v mojej kancelárii, ktorý je prepojený k Sonus app. Ako si povedala, vyberám si playlist s veselými a rýchlymi pesničkami, keď píšem zábavnú scénu a pomalé, srdcervúce balady, keď píšem smutné scény, Ale skoro vždy sa stane niečo zaujímavé. Písanie ma ovládne, hudba sa pomaly stráca, lebo jej nevenujem žiadnu pozornosť. Moje podvedomie ju asi počuje, ale ja by som nebola schopná vymenovať jedinú pesničku, ktorá hrala. Milujem, keď sa to stane, lebo to znamená, že som maximálne oddaná písaniu. A tak by to malo byť.

(autorka série Neviditelná knihovna)

Môj obľúbený typ hudby je hlavne opera a muzikály, aj keď mám rada aj iné štýly – folk, sacred, nejakú popovú hudbu (zbožňujem Mylene Farmer). Žiaľ, nepočúvam hudbu, keď píšem – priveľmi ma rozptyľuje. Sústredim sa viac na ňu, než na písanie. A môj obľúbený muzikál je teraz Elizabeth, aj keď dosť počúvam aj Hamilton a Draculu (Elizabeth nevyšla v angličtine, ale má verzie v nemčine aj japončine).

(autor série Mládí v hajzlu a ďalších)

Nepočúvam hudbu pri písaní. Priveľmi ma rozptyľuje. Niektorí to zvládajú, ale môj mozog to nedovolí.


**********************************************************************************************************************************

6 komentárov:

  1. Super článek, je zajímavé to vidět z té druhé strany ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Wow! :-O Super!
    Najviac ma potešili odpovede Jamie McGuire ♥, Liz Coley a Sofi Oksanen (to by som do nej nepovedala, že obľubuje estónsku muziku).
    Som zvedavá na ďalších! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jamie veľmi potešila aj mňa :3 Neboj, pokračovanie už zajtra :)

      Odstrániť
  3. Skvelý článok. <333 Ako sa ti podarilo zohnať toľko odpovedí? Ja som sa chvíľu bála, že nebudem mať vôbec nič. :D
    Musím povedať, že som si viac-menej myslela, že väčšina autorov počúva pri písaní hudbu, ale ako tak pozerám, nie je to až také časté.
    Ja osobne si nedokážem predstaviť písať v tichu, stále potrebujem niečo v pozadí. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A to je ešte len prvá polovica! Proste som oslovila fakt veľa autorov. :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.