piatok 17. februára 2017

Cinder je späť. Naposledy | Winter

Autor – Marissa Meyer
Originálny názov – Winter
Séria – Měsiční kroniky
Diel – 4/4
Vydavateľstvo – Egmont
Rok vydania – 2016
Väzba – paperback
Počet strán - 768
Hodnotenie na Goodreads – 4,5/ 93 836

Anotácia
Princezna Winter má obdiv měsíčního národa pro svou vznešenost a dobré srdce, a navzdory tomu, že jí tvář hyzdí jizvy, její krása je prý ještě úchvatnější než královny Levany, její macechy. Winter svou macechu nenávidí a ví, že Levana neschvaluje její city k příteli z dětství – pohlednému palácovému strážnému Jacinovi. Ale Winter není tak slabá, jak si Levana myslí. Společně s kyborgskou mechaničkou Cinder a jejími spojenci by se jí dokonce mohlo podařit rozdmýchat povstání a zvítězit ve válce, která zuří už příliš dlouho. Dokážou Cinder, Scarlet, Cress a Winter porazit královnu Levanu a dopsat šťastné konce ke svým příběhům?

***

Mesačné kroniky sú jednou z mojich najobľúbenejších sérií vôbec. Veľmi originálna, geniálne premyslená, skvelo napísaná a ešte má aj fantastické postavy. Pri čakaní na Winter som strašne trpela (čakala som takmer dva roky!) a som nesmierne rada, že ju konečne mám a mohla som si ju prečítať. Verte mi, že to čakanie za to naozaj stálo.

Ako isto viete, v tejto sérií sa postavy postupne nabalujú. Začala to Cinder a Kai, v dvojke sa k nim pridali Scarlet a Vlk, v trojke Cress a Thorne a v tejto knihe pribudli Winter a Jacin, takže sa niet čomu čudovať, že má kniha takmer osemsto strán, keď má osem hlavných postáv, že. Všetky postavy som si opätovne zamilovala (v Levaninom prípade neznášala.)
Čo sa ale týka nových postáv - teda Winter a Jacina - Jacin bol fajn, Winter som ju rada. Nevedela som si k nej vytvoriť žiaden vzťah, bola mi nesympatická a bola cvok. A nie v dobrom slova zmysle. Jediná z hlavných postáv, ktorá sa mi nepáčila. Aspoňže bola len v poslednej knihe (fajn, objavila sa už v Cress, ale tam nebola ešte dôležitá.)
Mojou najobľúbenejšou postavou je samozrejme, Thorne, ktorý má tie najlepšie a najvtipnejšie hlášky a je proste úžasný. Pripomína mi kapitána Jacka Harknessa. (Doctor Who, Torchwood) 
No a Levanu som neznášala, aj keď sa nedalo poprieť, že je výborne vytvorenou záporáčkou. 

,,Svrhneme Levanu, a jako že jsou hvězdy nad námi, korunujeme Cinder kráľovnou, aby nám mohla vyplatit spoustu peněz ze svých královských truhlic a my mohli všichni odejít do důchodu, velmi bohatí a taky velmi živí, je vám to jasné?"

Keďže som predošlé diely čítala už dávno, spočiatku som si veľa nepamätala, ale rýchlo som sa do toho opäť dostala. Navyše sa kniha číta brutálne ľahko a rýchlo a je veľmi návyková. Naozaj moc napínavá a ja som sa od nej nevedela odlepiť. Pri niektorých scénach som ani nedýchala. Keby nemusím, ani spať nejdem, také dobré to bolo a proste som potrebovala vedieť, čo sa udeje na ďalšej vete či strane. Nebol tam jediný okamih, kde by som si povedala, že sa nudím. A tak som knihu, ktorá má 765 strán prečítala za necelé dva dni. Čítala som to počas každej voľnej chvíľky (ešteže som mala voľno). Málokedy má na mňa kniha takýto vplyv. Väčšinou aj keď sa mi kniha páči, tak nemám problém zdvihnúť sa a ísť si pustiť seriál alebo tak niečo. Tu to nebolo možné, tu som musela pokračovať. Navyše som príbeh veľmi prežívala, bála som sa o postavy, aby sa im preboha, nič nestalo, lebo autorka sa s nimi rozhodne nemaznala a utešovala som sa tým, že je to re-telling rozprávok a tie predsa nemôžu skončiť zle... že? Ale vedela som, že sa na to naozaj nemôžem spoliehať. 
Je to jeden z najoriginálnejších príbehov, čo som kedy čítala a to som ich čítala naozaj veľa. Osudy postáv sú tak geniálne prepletené, všetko sedí do posledného detailu. 
Pokiaľ ste z nejakého dôvodu túto sériu ešte nečítali... na čo ešte čakáte?! Máloktorý príbeh za prečítanie stojí tak moc ako táto séria. Skvelá kniha sa totiž pozná podľa toho, že ju veľmi chcete dočítať, lebo chcete vedieť ako dopadne, ale zároveň ju nechcete dočítať, lebo vo vás ostane len prázdno. Ešteže ma čakajú ešte poviedky Hvězdy nad hlavou, lebo ešte nie som pripravená sa so sériou rozlúčiť.

Mimochodom, zo série by bol fantastický seriál. Keby sa naozaj držali knižnej predlohy a nebolo by z toho druhé Shadowhunters.


Za knihu veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros media
Nájdete ju TU.

Kam ďalej?

2 komentáre:

  1. S postavou Winter som sa tiež nejak nezžila. Neviem či to bolo jej osobnosťou alebo tým, že nemala vo svojej knihe toľko priestoru ako mali tie predchádzajúce postavy. Možno kombinácie oboch. A vzťah medzi ňou a Jacinom ma tiež nejak netrápil. Ale tak človek nemôže milovať všetky postavy.

    Tiež by som veľmi chcela aby z toho bol seriál alebo film (aj keď neviem ako by toľko vecí napratali do filmu) ale obávam sa toho, ako by to dopadlo alebo že by ho skončili priskoro. Ale bola by som ochotná to riskovať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, mne bola proste nesympatická, celkom som sa tešila, že bola len v jednej knihe.
      Viac by sa mi to hodilo na seriál, lebo sa tam toho deje strašne veľa, to by tam nevopchali :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.