nedeľa 24. apríla 2016

Chcem byť cool! | Tahle píseň ti změní život

Autor - Leila Sales
Originálny názov - This song will save your life
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2013
Väzba - hardcover
Počet strán - 248
Hodnotenie na Goodreads - 3,96/ 17 485

Anotácia
Elisa Dembowská si ve srovnání se svými vrstevníky odjakživa připadá jako mimoň. A pak se jednoho dne rozhodne, že udělá všechno pro to, aby se to změnilo. Celé prázdniny na sobě dře – čte správné časopisy, dívá se na správné seriály, dokonce si i zásadně obmění šatník, jen aby hned první den školy zjistila, že se snažila zbytečně. Že i kdyby na sobě pracovala sebevíc, nezmění to, jaká je uvnitř, a že to její spolužáci vždycky poznají a stejně se s ní nebudou kamarádit. Ale co s tím? Můžete se sebou něco udělat, aby se z vás stal spokojený mimoň?

***

K tejto knihe to bol komplikovaná cesta. Najprv som ju chcela čítať, potom nie (a to sa tak dva-trikrát ešte zopakovalo) a nakoniec ma istý človek presvedčil, aby som tomu dala šancu. A keďže ma ten istý človek presvedčil na Glee, ktoré som si zamilovala, rozhodla som sa dať šancu aj tomuto. 
A bola som celkom zvedavá. 

Moje nadšenie opadlo veľmi rýchlo (našťastie ho nebolo zas až tak veľa). Pripadalo mi to fakt hlúpe a naivné a Elisa bola fakt blbá. To, že robila celé leto všetko preto, aby bola cool a zapadla medzi ostatných ešte viem čiastočne pochopiť. Aj keď na to neexistuje poučka či návod, ani keď prečíta xy časopisov a pozrie si nespočetné množstvo reality show. V podstate som si myslela, že to bude postava, s ktorou sa budem vedieť ľahko stotožniť, keďže tiež nie som dvakrát spoločenská a často netuším o čom sa s ľuďmi baviť. Ale že nevedela, že sa holia nohy... rly? Však nežije na Jupiteri ani úplne mimo civilizácie (aj keď som si istá, že si to často priala).
Jop, znie to veľmi uveriteľné. 

Vlastne mi celá kniha dávala dojem, akoby sa to odohrávalo tak v sedemdesiatich-osemdesiatich rokoch minulého storočia, hoci sa tam sem-tam objavil nejaký ten notebook. 
Tento dojem ešte umocňovalo to množstvo hudby, ktorá je jednou z najväčších plusov celej knihy. Bola tam krásne zakomponovaná a bolo jej fakt veľa, čo ja naozaj oceňujem, keďže nedám bez hudby ani deň. Aj keď tu bola iba taká tá staršia klasika ako The Cure, Bruce Springsteen, Smiths či Whitney Houston. Poznala som tak dve pesničky, čo mi však vôbec nevadilo, lebo to bolo aj tak super. 
Aj keď som tak rozmýšľala, na akej party v súčastnosti hrajú takéto pesničky.
Na druhej strane ja ich nenavštevujem, tak neviem. U nás na štadióne hrávajú tak Diskopříbeh, Dlouhou noc a podobne (žiaľbohu, bývame celkom blízko.)
Inak vďaka tej hudbe mi to celkom pripomínalo Jak stvořit dívku od Moranovej. Len bez masturbácie. 

Našťastie okolo sedemdesiatej strany sa to začalo zlepšovať a bolo to až do konca lepšie a lepšie, že ma to začalo aj baviť. 
Elisa ma síce stále celkom iritovala a prišla mi pitomá, ale čítalo sa to naozaj dobre a rýchlo. 
Navyše niesla pekné posolstvo a myšlienku. 
Táto kniha bola napriek neveľmi dobrému začiatku taká príjemná oddychovka. Myslím, že jej prečítaním nič nestratíte, ale ani nezískate. 
Odporúčala by som to skôr mladším čitateľom, tak do šestnásť rokov.
Mimochodom, na Spotify nájdete ku knihe aj playlist.


Za knihu ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy
Vy si ju môžete objednať TU.

2 komentáre:

  1. Tuhle jsem ještě nečetla, ale od Leily mám přečtené Past Perfect a bylo to fakt super. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Škoda, že si túto ešte nečítala, by si mi mohla povedať, či bola lepšia ako táto :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.