utorok 8. septembra 2015

Zamilovali sa. Ale... sú to súrodenci (Forbidden)

Autor - Tabitha Suzuma
Vydavateľstvo - Definitions
Rok vydania - 2010
Väzba - paperback
Počet strán - 432

Anotácia
She is pretty and talented - sweet sixteen and never been kissed. He is seventeen; gorgeous and on the brink of a bright future. And now they have fallen in love. But... they are brother and sister.
Seventeen-year-old Lochan and sixteen-year-old Maya have always felt more like friends than siblings. Together they have stepped in for their alcoholic, wayward mother to take care of their three younger siblings. As defacto parents to the little ones, Lochan and Maya have had to grow up fast. And the stress of their lives—and the way they understand each other so completely—has also also brought them closer than two siblings would ordinarily be. So close, in fact, that they have fallen in love. Their clandestine romance quickly blooms into deep, desperate love. They know their relationship is wrong and cannot possibly continue. And yet, they cannot stop what feels so incredibly right. As the novel careens toward an explosive and shocking finale, only one thing is certain: a love this devastating has no happy ending.

***

Na túto knihu som sa chystala a tešila už naozaj dlhú dobu. Zaujala ma tým, že je to lovestory dvoch súrodencov a teda je to niečo iné, než zvyčajne. A zaujímavé, neobvyklé nápady ja rozhodne môžem.

,,How can something so wrong feel so right?"

Lochana a Mayu som si veľmi rýchlo obľúbila, boli napísané veľmi dobre. Reálne. Ich - spočiatku súrodenecký - vzťah bol moc pekný. A keď sa prehupol do lásky, prišiel mi možno ešte skutočnejší. Mali medzi sebou puto, ktoré by nemali, keby súrodencami neboli. Žili spolu celý život, boli pri všetkých dôležitých životných udalostiach toho druhého, boli pri sebe v tých najhorších aj najlepších chvíľach.
Od začiatku som však vôbec nemala rada Kita. Drzé trinásťročné decko. Akože dobre, ja som bola v tom veku tiež dosť protivná a som rada, že je to už dávno za mnou. Ale v trinástich fajčiť trávu a byť ako on...

,,They said that we had no friends. But they were wrong. We had each other. He was my best friend in the world. He still is." 
Autorka má taký svojský, skoro básnicky štýl, na ktorý som si musela chvíľu zvykať. Ale bolo to veľmi dobre napísané. A spočiatku ma to veľmi bavilo, vtiahlo ma to do seba. Holt, mám rada veci, ktoré sa niečim líšia. A toto sa líšilo. Nesústreďovala sa však hlavne na lovestory, ale riešila rôzne problémy - matku alkoholičku, starostlivosť o súrodencov. Autorka sa venuje predovšetkým psychike postáv. Lenže potom toho začalo byť až priveľa a stále dookola to isté, tak som sa začala nudiť. Prišlo mi to priveľmi rozťahané. Menej je niekedy viac a keby to autorka trochu skrátia, knihe by to len pomohlo. Väčšinu knihy proste pindali, že nemôžu, potom že dobre, ak si dajú pozor a potom zas, že nemôžu. Keď sa to zopakuje miliónty raz, človeka to prestane baviť. Na druhej strane, kniha má veľmi prekvapivý koniec. Ja osobne som ho vôbec nečakala.
Je jeden - myslím, že portugalsky - film, ktorý je lovestory dvoch bratov. Neviem, či je to tým, že to malo hodinu a pol a nie vyše 400 strán, alebo preto, že to malo gay tématiku, ale to sa mi páčilo viac. Do Começo ao Fim sa to volalo.
Celkovo som od knihy čakala trochu viac. Bolo to dobré, ale to je celé. Kniha má však absolútne nádhernú obálku, aspoňže tak.
Ak vás kniha zaujala a na angličtinu si netrúfnete, vychádza už za pár dní v Slovarte pod názvom Zakázaná láska.

7 komentárov:

  1. Ja som o tejto knihe počula už pred dávnymi vekmi ale nikdy som si na ňu netrúfla. Asi príliš neznášam nešťastné konce. Hlavne ak má byť kniha tak dojímavá. Potom som sa odhodlala ale len prečítať si koniec, či je tak ... nešťastný. Bol ešte horší než som si myslela =D.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja si už chystám vreckovky a šetrím peniažky, od kedy som zistila, že kniha vyjde v preklade, síce už originál mám v čítačke, ale keď vyjde v preklade, tak prečo si ju nekúpiť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som to chcela prečítať, kým to vyjde, keď som to už mala doma :D
      Akože, koniec je smutný, ale vôbec som nemala nutkanie revať :D

      Odstrániť
  3. Vypadá to pěkně, ale ten slovenský název je fakt příšerný. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to také klišé, uznávam. Na základe názvu by som sa do toho fakt nepustila :D

      Odstrániť
  4. O téhle knížce slyším poprvé, ale vypadá to docela zajímavě. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.