utorok 19. augusta 2014

Článok na tému... 7

Za túto ikonku ďakujem Domčovi


Uznávam, som strašná. Celé veky nenapíšem tématické články a zrazu je tu už druhý po sebe. Ale môžem ja za to, že ma tak zrazu kopla múza? Som si však istá, že dlhší čas nebude zas nič, takže uvidíme :D
A o čom idem hovoriť tentokrát?

LGBT tématika v literatúre
LGBT = lesbian, gay, bisexual, and transgendered

Nedávno Judit v jednej svojej recenzii napísala Priznám sa, že mávam menšie predsudky voči knihám s homosexuálnou tematikou. ALE! Rozhodne nie kvôli samotnej téme, to vôbec, ale zo skúsenosti mi príde, že takéto knihy sa príliš snažia „rebelčiť“. Akoby ich autori už dopredu rátali s tým, že niektorí ľudia sa k ich dielu budú stavať s odporom, a preto ho už tak akosi vopred píšu z časti útočne, z časti I don’t care štýlom a hlavne tomu homosexuálnemu aspektu knihy prikladajú prílišný dôraz a strašne to kričí. Kniha potom pôsobí veľmi alternatívne, ako by bola určená iba pre určité skupiny ľudí s otvorenou mysľou.

Neviem ako vy, ale ja mám skoro vždy dojem, že keď autor dá do svojej knihy nejakého gaya, tak len
preto, aby tam bol. Aby sa nepovedalo, že táto menšina tam nemá zastúpenie. Rovnaké je to v amerických filmoch. Lenže vždy sú napísaní na tom istom princípe. Ponúkajú nám prototyp geya, ktorého poznáme s mnohých ďalších kníh/filmov a podobne. Vždy je to o tom istom. Chalan oblečený v ružovom, ktorých jediným koníčkom je móda a kozmetika. Prečo ich autori nie sú schopní popísať ako normálnych ľudí? 

Niežeby neboli aj takí. Na našej škole majú celkom veľké zaskúpenie a preto nemám problém vidieť ich reálnejšie. Poviem dva príklady. Minulý rok prišiel do prvého ročníka chalan, ktorý bol proste neprehliadnutelný. Kabelka, vždy štýlové oblečenie, zdrobneninky, išiel na odevný dizajn vedie si internetový denníček, kde sa sťažoval na gýčové šaty použité v Miss Universe. (Keby ste sa tým chceli pobaviť, tak TU môžte, Keby ho osobne poznám, tak sa s ním proste nemám o čom porozprávať. Na druhej strane je chalan, ktorý má rád fantasy, vypadá normálne, celkom inteligentne (tiež som sa s ním nikdy nerozprávala) a keď mi kamarátka povedala, že je tiež gay, tak som bola prekvapená, lebo som to nečakala (to bolo ešte dávnejšie, aby bolo jasné :D) 

A prečo? Prečo nám autori predostierajú gayov tak, akoby boli z inej planéty? Prečo nevytvoria normálneho chalana, ktorý sa od ostatných líši len tým, že ho nepriťahujú dievčatá? Prečo musia na nich vyslovene upozorňovať? Je to akoby autor tisíckrát upozorňoval na to, že ten a ten má ružové vlasy a preto je niečo špeciálne. 

Viete prečo mám rada poviedky a knižky od Arvari až som tým častokrát otravná? Pretože jej postavy nie sú teplé len preto, aby boli. Aby na seba upozorňovali. Píše ich proste prirodzene a reálne. Robí z nich ľudí. A tak to má byť. Preto som schopná od nej prečítať čokoľvek. Kašle na niečo také, že gayovia by mali byť v ružovom a lesbičky by mali mať krátke vlasy a správať sa drsne. A tiež proste píše fakt dobre.

Ak máme teda nejaké postavy, ktoré nie sú presne také, aké každému lezú na nervy (tie vyššie), tak v knihách sú zásadne v pozícii najlepšieho kamaráta hlavnej hrdinky. To je neskutočné klíše. Je síce pravda, že kopu žien by chcelo za najlepšieho kamaráta gaya, ale zďaleka každá ho nemá, tak načo ho pchať každej hrdinke??!

Naopak, chcelo by to viac kníh, kde je gayom hlavná postava. Správajúca sa ako človek, nie ako barbie. Alebo aspoň bisexuálna. Ja vám neviem, ale okrem princa Oberyna (GoT) a tej kamarátky hlavnej postavy v knihe Hrej hráčem ma žiadna iná nenapadá. A aj tej nebola schopná autorka venovať vlastnú knihu napriek tomu, že štyrom ďalším kamarátkam ju spravila? Tá dievčina bola rozhodne najlepšia postava v knihách (ale vážne netuším, ako sa volala). 
To je taký problém mať hlavnú hrdinku bisexuálnu? V každej knihe je láska, tak prečo by nemohla byť aj iná ako muž-žena? Prečo musí hľadať postava toho pravého? Prečo nemôže hľadať medzi oboma pohlaviami? Nebolo by to osvieženie? Neviem ako vy, ale ja som koľkokrát už unavená zo všetkej tej klasickej romantiky všade, pretože všade je to podané rovnako. Nikde nie je nič nové. 
A pritom možností je toľko... 

A kvôli čomu? Kvôli tomu, že aj v 21. storočí je proste strašne veľa homofóbov? Úprimne, tých naozaj neznášam. Láska ako láska a prečo by mal byť problém v tom, že sa niekomu páči rovnaké pohlavie? David Leviathan vo svojej knihe Den co den napísal: Dojdeme na nároží, kde se zhromaždila skupinka lidí, kteří proti pochodu protestuji. Nechápu to. Jako kdyby si umysleli, že budou protestovat proti tomu, že nekteří lidé jsou zrzaví.

V tejto téme rozhodne odporúčam Radečka (či hocijaké Arvarine poviedky) alebo Je to inak, mami. Nič nepokazíte ani knihou Buzíčci. Tam sa mi síce väčšina poviedok až tak nepáčilo, ale pár ich bolo naozaj dobrých.  Momentálne sa chystám na sériu Noční běžci, čo je fantasy s touto tématikou, takže to bude skvelé. A úprimne dúfam, že ešte narazím na nejaké dobré veci o tomto. 

Úprimne ani netuším, či som napísala všetko, čo som mala na srdci, snáď áno. Po tých niekoľkých hodinách v to úprimne dúfam :D A aký je váš názor?

17 komentárov:

  1. To ma naozaj teší :) Stále sa bojím, či som nič podstatné nezabudla, lebo som to mala v hlave, ale spraviť to tak, aby to malo hlavu a pätu je akosi problém :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Odporúčam na hľadanie kníh úplne ľubovoľnú Listopiu na GR, je tam dosť rebríčkov s tými, kde je queer postava v hlavnej úlohe a nie len aby tam bola zastúpená. David Levithan alias nekorunovaný YA kráľ sa mi spočiatku veľmi nepáčil, ale teraz som na jeho šiestej knihe a už sa do toho dostávam, takže možno na začiatok odporúčam :D Od http://weneeddiversebooks.tumblr.com/ a #weneeddiversebooks hashtagu na akejkoľvek stránke sa dá dostať k úplne čomukoľvek. Rozhodne by som to negeneralizovala, že všetky postavy sú v knihách zásadne také a také.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak samozrejme, ale aj keď definuješ istú skupinu ľudí v reálnom živote, tak sa to niekoho týka viac, niekoho menej.
      Od Levithana som čítala zatiaľ len Den co den, ale veľmi by som chcela, aby tu niekto vydal aj Boy meets boy či Two boys kissing :) Ale možno sa do toho pustím aj v angličtine. Raz :)

      Odstrániť
  3. Já abych byla upřímná ještě žádnou knihu s touto tématikou nečetla. Vlastně jediný homosexuální pár jsem potkala v knize Město z kostí - Alek a Krasomil.. A tam mi to určitě nevadilo. Ale nejsem si jistá, kdyby se jednalo o hlavní postavy. Není to z důvodu, že bych měla nějaké předsudky, ale proto, že se vždy snažím vžívat do hlavních hrdinů a kdyby byl gay nebo trans nebo bi, tak bych se bála, že by to pro mě zkrátka bylo nepřirozené.. Ale těžko říct, určitě jsi ve mě teď vzbudila touhu něco takového si přečíst, abych věděla, jak budu doopravdy reagovat :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak na začiatok skús trebárs v článku spomínané poviedky od Arvari. Aspoň zistíš čo a ako :)
      Magnus a Alec sú skvelí :3

      Odstrániť
  4. Ja plánujem prečítať od Levithana Two boys kissing a som zvedavá. Tiež som ešte nič nečítala, kde by boli zastúpení, ale súhlasím s tebou. Veľa ľudí má v hlave akýsi obraz stereotypu, že gayovia musia byť v ružovom a mať "teplú chôdzu" a mnoho ďalších znakov. Ja napríklad pozerám dvoch youtuberov Tylera Oakleyho a Troya Sivana, obaja sú gayovia, ale keby som to o nich vedela, nepovedala by som. Správajú sa ako normálni chalani, majú radi chalanské veci, majú radi chalanov. Dokonca by som povedala, že majú viac kamarátov (objímajú sa s nimi, majú sexuálne narážky a nevidíš, že by sa od nich odtiahli akoby mali lepru alebo čo) ako kamarátky. To je podľa mňa výborný prístup a vidno, že aj veľa sledovateľov ich berie úplne normálne.
    Prečo je ich málo v knihách? Neviem, podľa mňa sa autori tej tematiky boja, nie preto, že by to bolo tabu alebo také niečo, ale aby to vedeli stvárniť realisticky. Napríklad ja som kedysi písala veľa poviedok s touto tematikou, no prestala som preto, lebo sa ostatní v škole na mňa dívali divne (čo nie je práve najlepší dôvod) ale aj preto, lebo ako som starla a brala som písanie vážne, začala som byť na vážkach, či to, čo píšem sa podobá realite. Ale inak skvelý článok :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Two boys kissing láka aj mňa. Uvidíme, či sa k tomu dostanem niekedy :)
      Počula som asi len o jednom z tých chalanov, ale asi by som si ich mala pozrieť (a zas tým zabijem niekoľko hodín :D)
      Jeej, tie by som si prečítala :)

      Odstrániť
  5. Súhlasím s tebou vo všetkom, čo si napísala! Ešte dobrý homosexuálny pár sú aj v TMI a myslím, že Cassie Aleca pojala úplne skvelo, pretože vyzeral normálne a aj sa správal normálne. Ako bežný človek.
    Musím pochváliť článok je naozaj skvelý a myslím, že by som to nenapísala lepšie! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Já už jsem četla spoustu lgbt knížek a nezdá se mi, že by tam bylo přehršel takových těch růžových buzniček, to spíš vídám v hollywoodských filmech :D Samozřejmě přerůžovělých je dost i v realitě, ale já jsem obklopená lgbt komunitou všeho druhu, takže mi to asi tak nepřijde a přijde mi to stejné, jako když je třeba hlavní postava nějaká psychopatka, na kterou narazíme velice nepravděpodobně, ale možné to je. Nejvíc psycho mi přišla Hlava nehlava a to byla snad první knížka, kterou jsem kdy přečetla (je to autobiografie), nejběžnější gaye popisuje dle mého Cunningham... co se týče Two boys kissing, tak mi přijde, že to by se ti i líbilo, jsou tam zastoupené různé druhy gayů ^_^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja som ich čítala menej, než by som chcela :) Určite ešte nejaké moc rada prečítam, keby si mala ďalšie tipy, tak určite napíš :)

      Odstrániť
    2. Moje nejoblíbenější knížka je Linie krásy a tu jsem ani nezmínila :) Tak uvidíš, jestli tě bude bavit i tenhle žánr ;)

      Odstrániť
    3. To nevyzerá zle, po tej sa poobzerám :)

      Odstrániť
  7. Myslím, že svůj názor asi psát nemusím. Víš mo dobře, že se prakticky naprosto shoduje s tím tvým. =D Ale vážně díky za to, že jsi mě v tom článku zmínila. Fakt hodně to pro mě znamená... =)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Špičkou jazyka je fajn knížka, kde hlavní hrdinka je lesba. Doporučuji. :)

    Jinak jsem zatím další knížku s touto tématikou nečetla.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.