piatok 14. marca 2014

Léto mrtvých (Gregory Hughes)


Originálny názov - Summertime of the dead
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2014
Väzba - pevná
Počet strán - 264


Anotácia
Šestnáctiletý Jukio je mistr v kendó, tradičním japonském boji s mečem. Je léto a Jukio si užívá s kamarády, dvojčaty Hirošim a Miko. Jenže najednou se všechno zlomí. Dvojčata spáchají sebevraždu a ukáže se, že je k ní dohnala jakuza, japonská mafie. Jukio bere do ruky meč a začíná se mstít. Začíná krvavé léto, které otestuje jeho oddanost, odvahu i zdravý rozum. V druhém románu Gregoryho Hughese se střídá dechberoucí akce s až dojemnými momenty, které čtenáře nutí k zamyšlení, kam až člověka dovede touha po spravedlnosti. Nebo možná po pomstě, kdo ví?

Obálka
Tá sa mi hrozne páči. Všetky tie farby, font, proste všetko je dokonalé :) Absolútne niet čo vytknúť.
A keď to otvoríte, tak sú tam také úžasné krvavé škvrny.

***

Ani neviem, prečo ma táto kniha tak zaujala. Asi preto, že je úplne iná než čokoľvek, čo som doteraz čítala. Ale trošku som sa jej bála. Nebola som si istá, či ma čosi také bude baviť. Ale občas je vážne dobré dať na prvý dojem a intuíciu.

Bolo tam veľa všeliakých japonských názvoch, o ktorých som počula prvý krát. Tiež japonská kultúra a rôzne bojové umenia. Teraz už viem, čo je napríklad šinaj a umriem múdrejšia :D Bolo to ale veľmi zaujímavé. A celkom fascinujúce. Hrozne odlišné od našej kultúry.
Ale vážne by som sa nechcela volať Kako :D

Babička nemá Číňany ráda. Ani Korejce. A úplně nenávidí Američany. Má rada jen jeden typ lidí, a to dobře oblečené Japonce. A i když jste dobře oblečený Japonec, existuje velká pravděpodpobnost, že vás stejne nebude mít ráda.

Postavy, uff. Dvojčatá sa mi veľmi páčili, žiaľ, tie si dlho nepožili.
Jukio sa správal strašne detinsky (okrem jeho vražedných chvíliek) a väčšinu času mi hrozne liezol na nervy. Bol príšerne zaslepený, neveľmi inteligentný a ľudia boli podľa neho buď len čierny, alebo biely. Nijaké odtiene sivej.
Ale čítať o tom, ako rezal, sekal, bodal a rôzne tak bolo fajn. Nuž, každý máme nejaký koníček. Tým jeho bolo zabíjanie.
Hrouda bola zaujímavá postava, ktorá príbeh osviežila. Ale tiež mi často liezla na nervy.
Akosi ani jedna nebola nejaká osobnosť, všetky boli proste umelo vytvorené, ak viete, čo chcem povedať.

Odložil jsem pouzdro meče na kapotu zaparkovaného auta a připravil se. A když kolem mě projížěl, ohnal jsem se mečem, pak se prudce otočil a dopadl na kapotu auta. Jenže motorkář jel dál. Čepel meče ho vůbec nezasáhla! Pak jsem si ale všiml jemné judé mlhy. To mu z krku stříkala krev.
Pak jsem zaslechl ránu a když jsem dojel k semaforu, uviděl jsem, co se stalo. Motorkářovo rozdrcené tělo bylo zaklíněné mezi chopperem a autem, jehož šokovaný řidič si držel hlavu v dlaních. U krajnice zvracela nějaká žena.

Autor nás zásoboval kopou pre príbeh nepotrebných informácii. A používal neznesiteľné množstvo výkričníkov, čo ma hrozne iritovalo.
A bolo to hrozne nereálne. Tínedžer, ktorý rozhodne pomstiť priateľov a porazí aj tých najlepších z jakuzy s dlhou praxou? Aj keď naňho boli viacerí? A čírou náhodou vždy našiel v celom Tokiu okamžite to, čo hľadal.
Ale vážne ma to bavilo. Malo to originálny nápad, dobre sa to čítalo a bolo tam kopu vrážd. Bol by z toho skvelý film. Bolo to trochu iné, než som čakala, vážne ma to celkom príjemne prekvapilo a čítanie som si užila. Dobre, občas aj písané detinský a boli tam aj nudné pasáže, postavy neboli bohvieaké, ale nebyť toho, kniha by mala aj na plný počet TARDIS. A často to bolo veľmi predvídateľné, ale celkový dojem z knižky mi to neskazilo. Veľmi sa mi páčila. A koniec ma prekvapil. Čakala som síce niečo podobné, ale netušila som ,že to bude až do takej miery.
Rozhodne odporúčam! Nielen ľuďom, ktorí majú takéto veci radi, ale aj tým, čo chcú zmenu a chcú si aspoň na chvíľu oddýchnuť od nejakých romantických vecí.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatros media.
Knihu si môžete zakúpiť TU.

1 komentár:

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.